Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

13. Мета, джерела аналізу та інформаційне забезпечення аналізу власного капталу банку

Аналіз власного капіталу банку являє собою складне, комплексне завдання, під час розв'язання якого слід враховувати не лише загальний фінансовий стан банку та його діяльність, а й проаналізувати кон'юнктуру ринку банківських операцій і послуг, економічний стан учасників (акціонерів) банку та його клієнтів.

Аналіз власного капіталу має основні мети такі як виявити основне джерело формування власного капіталу та виявити яким чином його зміни впливають на фінансову стійкість підприємства, визначити правові, договірні та фінансові обмеження у розпорядженні прибутку, оцінити пріоритетність прав на отримання дивідендів, знайти пріоритетність прав власників у випадку ліквідації підприємства.

Власний капітал підприємства складається з власного та залученого капіталу. До джерел власного фінансування відносяться надходження в якості перерозподілу а саме кошти цільового призначення і цільового фінансування.

Таким чином аналіз власного капіталу дає можливість виявити його основні завдання такі як забезпечити безперервність діяльності, гарантії захисту капіталу кредиторів і можливих збитків, участь у розподілу отриманого прибутку, участь у управлінні підприємством.

На співвідношенні власного і залученого капіталу впливають фактори зумовлені зовнішніми та внутрішніми причинами а також від обраної фінансової стратегії. До таких факторів відносяться спосіб розміщення джерел майна у активах підприємства, термін одного обороту коштів, співвідношення тривалості виробничого комплексного циклу і терміну погашення кредиторської заборгованості, структура витрат підприємства.

Капітал підприємства як і інші фактори виробництва мають вартість яка формує рівень операцій і інвестіціонних витрат .

Раціональність власного і залученого капіталу може бути визначена завдяки розрахунковим показникам вартості власного капіталу, вартості залученого капіталу. Вартість власного капіталу у звітному році може бути визначена співвідношенням чистого прибутку отриманого власниками підприємства на середню сума власного капіталу звітного періоду. Вартість залученого капіталу визначається співвідношенням нарахованих відсотків за кредит до суми мобілізованих коштів з кредиту.

Аналіз власного капіталу як правило здійснюється з форми 4 фінансової звітності «Звіт власного капіталу», форми 1 фінансової звітності «Баланс», форми 5 фінансової звітності «Примітки до річної фінансової звітності». При аналізі варто вивчити склад, структуру і динаміку джерел формування капіталу, визначити фактори зміни величин, вивчити вартість окремих підсумків капіталу його середньозважену вартість і фактори її зміни, оцінити зміни які мали місця у пасиву балансу з позиції рівня фінансової стабільності, обґрунтувати оптимальний варіант співвідношення власного і залученого капіталу .

Відмутимо, що аналізує структуру капіталу необхідно враховувати особливості кожного складового. Аналіз власного капіталу необхідне для розробці відносно стабільної діяльності у ринковому середовищі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]