Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

3.Принципи, методи та етапи абд

1.Системність, тобто врахування як можна більшої кількості факторів;

2.Коиплексність, тобто аналіз повинен охоплювати всі стортни д-ті банку;

3.Регулярність, проводитись за планом і систематично;

4.Наступність або логічність, аналіз повинен ефективно впливати на д-ть банку;

5.Деталізація.

Методом аналізу банківської діяльності комерційного банку є комплексне органічно пов'язане дослідження діяльності комерційного банку з використанням статистичних, еко-номіко-математичних, облікових та інших способів обробки інфор­мації. Особливостями методу аналізу банківської діяльності є: ви­користання системи показників, які характеризують діяльність банку; вивчення факторів та причин їх зміни; виявлення і вимі­рювання взаємозв'язку між ними. Для проведення комплексного аналізу банківської діяльності використовуються такі методи:

1. Метод порівняння.

2.Метод приведення показників до порівнянного вигляду.

3. Метод використання абсолютних і відносних показників.

4. Метод групувань дає змогу через систематизацію даних ба­лансу розібратися в сутності аналізованих явищ і процесів

5..Балансовий метод.

6. Графічний метод.

7. Метод табличного відображення аналітичних даних.

Етапи абд

1.Визн обєктивну мету та завдання аналізу;

2.Розроб система певних показників;

3.Збір та обробка інформації;

4.Порівняння результатів;

5.А-з причини відхилень;

6.Розробка рекомендацій.

5. Види аналізу банківської діяльності

У економічній літературі аналіз класифікується за різними ознаками. Ці ознаки доцільно використовувати і під час класи­фікації видів аналізу банківської діяльності.

З огляду на періодичність проведення аналіз фінансової стій­кості може класифікуватися так: .щоденний; щотижневий; місячнний; квартальний; річний.

Залежно від спектра досліджуваних питань аналіз банківської діяльності поділяється на два види: І) повний; 2) тематичний

За суб'єктами (користувачами) розрізняють аналіз: внутрішній, тобто для внутрішнього користування і зовнішній, що прово­диться на підставі фінансової і статистичної звітності органами державного нагляду, акціонерами, інвесторами, аудиторами.

За охопленням об'єктів, що досліджуються, розрізняють такі види аналізу: 1) суцільний, коли досліджуються всі об'єкти для визначення всебічного фінансового стану банку; 2) вибірковий, коли вибирається один або кілька об'єктів дослідження для їх подальшого глибокого аналізу.

Залежно від мети і характеру аналізу розрізняють такі його види:

  1. Попередній

  2. Оперативний

  3. Підсумковий (заключний)

  4. Перспективний

Залежно від об'єкта дослідження аналіз банківської діяльності поділяється на такі види:

1.Функціональний дає змогу виявити спеціалізацію діяльнос­ті комерційного банку, його місце в системі розподілу банківських послуг, форми і перспективи взаємодії з іншими контрагентами системи, а також оцінити ефективність і доцільність функцій, виконуваних банком.

2.Структурний — проводиться за видами банківських опера­цій і дає змогу визначити склад і питому вагу економічних контр­ агентів за активними і пасивними операціями, а також структуру доходів, витрат і прибутку банку.

3.Операційно-вартісний — завдяки цьому аналізу розширює­ться уявлення про прибутковість банку, вартість і рентабельність (або збитковість) конкретних операцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]