Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

28. Горизонтальний та вертикальний аналіз активів банку.

У процесі вертикального (структурного) аналізу активів визначається питома вага активів за їх цільовим використанням, ступенем ліквідності, рівнем дохідності, а також склад та структура кожного виду активів: кредитного портфеля, портфеля цінних паперів, високоліквідних та інших активів. Вертикальний аналіз структури балансу дає змогу робити висновки про перерозподіл вкладень у різні види активів і про зміни джерел фінансування підприємства. Результати цього аналізу використовуються в процесі оцінки якості складу активів та їх оптимізації. Вони оформлюються в таблиці та графічно у формі секторних або стовпчикових діаграм.

Горизонтальний (трендовий) аналіз дає змогу вивчити динаміку активів у цілому й окремих їх видів у часі, визначити загальні тенденції їх зміни або тренду. Результати оформлюються графічно у формі стовпчикових діаграм та лінійних графіків, що полегшує визначення лінії тренду.

84. Рейтингова сис-ма camel.

CAMEL – стандартизований метод оцінки банків, їх ефективності. Його достовірність залежить від об’єктивності економістів Б та інспекторів нагляду, які здій-ть аналіз і дають оцінку Б на регулярній основі. Система рейтингу банків САМЕL отримала назву відповідно до назви її компонентів.

Фахівці розглядають капітал як основний засіб захисту коштів вкладників. Банк із міцним капіталом може витримати значні втрати без ризику для вкладів своїх клієнтів. Для оцінки достат­ності капіталу органи нагляду використовують головним чином коефіцієнтний аналіз.

Під час розрахунку коефіцієнтів використовують поняття «ка­пітал», який складається з: оплаченої частини акціонерного капіталу, нерозподіленого прибутку, а також загальних або передбачених законом резервів.

Один з головних напрямів банківського нагляду — визначення якості активів, що передбачає виявлення таких із них, які не мо­жуть бути стягнені або реальна вартість яких нижча зазначеної в банківській звітності.

Оцінювати управління починають з вивчення ефективності роботи банку. Банки з якісним управлінням мають адекватний розмір капіталу, достатню якість активів, достатні надходження і належний рівень ліквідності. Системи і методи контролю забезпечують ефективне дотри­мання основних напрямів політики банку.

Завершальним компонентом оцінки системи рейтингу САМЕL є оцінка ліквідності, що вказує на спроможність банку оператив­но виконувати свої зобов'язання.

Управління ліквідністю містить у собі управління обома сто­ронами балансу, тобто можливість швидко залучити ліквідні ко­шти за рахунок наявних ресурсів.

Використовується 5 бальна шкала:

- 4 чи 5 – банки потребують ретельного нагляду;

- 3 – Б мають недоліки, пов’язані з платоспроможністю та ліквідністю.

- 1 чи 2 – надійні Б за всіма показниками, стабільні.

85. Узагальнююча оцінка фін-го стану банку.

Довіра держави, вкладників, кредиторів, клієнтів до КБ базується на їхній здатності в будь-який час і в повному обсязі виконати свої зобов’язання – захищати їх інтереси. Спроможність банку своєчасно і без збитків для себе виконувати власні зобов’язання – одна з основних складових його фінансової стійкості.

Достатність капіталу є одним із ключових компонентів, оскільки за рахунок капіталу можливе покриття збитків. Якість активів – основна складова рейтингової сис-ми, бо рівень ризику балансових активів є індикатором якості надходжень та можливості потенційних збитків у майбутньому.

Дохідність – головний фактор, що впливає на фінансовий стан Б. Рівень та якість доходів обумовлюють здатність КБ виплачувати дивіденди акціонерам та підтримувати достатній рівень ВК.

Ліквідність. Стан ліквідності Б відображає його здатність задовольняти передбачені та непередбачені потреби у фінансуванні. Будь-яке реальне чи уявне зниження рівня ліквідності може негативно вплинути на довіру суспільства до Б та призвести до значного відпливу депозитів та вкладів.

Відповідно до ЗУ “Про Б і БД” з метою захисту інтересів клієнтів та забезпечення фінансової стабільності НБУ встановив обов’язкові ек нормативи:

- нормативи капіталу;

- нормативи ліквідності;

- нормативи ризику.

Аналіз ек нормативів здійснюється за такими напрямками: порівняння фактичних значень з нормативними; аналіз динаміки змін показників, що аналізуються; виявлення факторів, які вплинули на показники ек нормативів; розробка пропозицій щодо підвищення ліквідності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]