Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

23. Аналіз структури депозитів до запитання.

Важливою складовою ресурсної бази банку є залишки коштів на поточних рахунках клієнтів та на коррахунках інших банків,тобто депозити до запитання.

При аналізі депозитів до запитання використовуються показники.

Оборотність коштів на поточних рахунках клієнтів.

N=Обюрот за видачею коштів поточних рахунків клієнтів/Середній залишок коштів на поточних рахунках клієнтів

Тривалість одного обороту онкольних депозитів у днях t=(Середній залишок вкладів/Оборот по видачі готівки)*Кількість днів у періодіДаний показник відбиває в динаміці стабільність вкладів, що дуже важливо для оцінювання вкладів як ресурсів короткострокового кредитування. Чим більший цей показник, тим стабільніша ресурсна база. Тобто позитивною вважається тенденція уповільнення оборотності депозитних вкладів.

Рівень осідання коштів на поточних рахунках

Р==(Залишок на кін.періоду-Залишок на поч.періоду)/Оборот по надходженню депозитів. Цей коефіцієнт повинен розраховуватися на кілька дат, щоб простежити загальну тенденцію (поведінку) вкладів.

Коефіцієнт нестабільності депозитів

К= Сума достроково вилучених депозитів/Загал.сума депозитів

Зниження середнього терміну використання депозитів у поєднанні зі значним коефіцієнтом нестабільності(понад 10%)свідчить про посилення нестабільності депозитної бази.

24. Аналіз використання міжбанк.Кредиту у формуванні залучених коштів.

У сучасних умовах економічного розвитку країни, коли залучення строкових депозитів ускладнюється внаслідок дефіциту власних оборотних коштів підприємств та високих темпів інфляції, зростає значення міжбанківських кредитів під час формування ресурсної бази банків. Основною перевагою цього виду ресурсів є висока мобільність цих коштів, головним недоліком — їх відносно висока вартість. Усе це обумовлює необхідність розроблення методики аналізу цих операцій, яка дала б змогу ефективніше управляти пасивними та активними операціями з міжбанківського кредитування.

Міжбанківський ринок — частина ринку позикових капіталів,де тимчасово вільні грошові ресурси кредитних установ залучаються та розміщуються банками між собою.У загальній структурі міжбанківських кредитів переважають взаємні кредити комерційних банків (80—85 %), проте з розвитком банківської системи частка кредитів НБУ зро- статиме.

Міжбанківський кредит — це оперативне за способом залучення коштів, але дороге джерело ресурсів банку. Причини продажу одним комерційним банком іншому банківських ресурсівр ізноманітні: відсутність належного попиту і вигідного розміщення Ресурсів серед своїх клієнтів; необхідність установлення тісніших взаємовідносин між банками; прибутковість цієї операції.

Частка мбк від загального зобовязання

К1=МБК отримані/Зобовязання (0,25-0,4)

Частка мбк отриманих у валюті балансу

К2= МБК отримані/ Валюта балансу (0,2-0,35)

Коефіцієнт відношення мбк до статутного фонду

Значення не вище 6 разів

К4=мбк отр/мбк надані≤1

26 Аналіз дотримання банком рівня обов’язкового резервування.

Обов’язкові резерви є невід’ємною складовою залучених коштів. Окрім ряду позитивних моментів, резерви досить сильно впливають на процеси Цутворення на банк. прод. Та іноді деформують структуру фін ринку.

ППНБУ від 11.06.01 № 586 згідно п.1.3. об. резервуванню підлягають всі залучені, та обліковані на балансі б. кошти юр і фіз. осіб, як в нац так і в іноз валюті за винятком коштів залучених від інших банків, та інші інвестиції, отримані від Міжн фін установ. Суть розрахунку зводиться у визначенні суми залучених і запозичених коштів по окремим категоріям, за якими НБУ та КБ здійснює розрахунок об резервів.

Ld = (L1 + L2 +Ln)/n

L – залишки по окремим рах бух обл.

N – період

НБУ встановлює нормативи резервування на такому рівні :

- за короткостр та довгостр депозитами фіз. та юр осіб в нац та іноз валюті – 7%

  • за іншими 8%

Обов’язкові резерви виконують такі функції:

1) дають змогу регулювати грошову масу

2) дають змогу регулювати ліквідність банку

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]