Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

60. Аналіз структури та динаміки витрат банку

Під терміном витрати розуміють зменшення екон. вигоди у звіт. періоді у формі відпливу чи зменшення активів або збільшення заборгованості, що призводить до зменшення власного капіталу, крім тих, що пов’язані з розподілом частки доходу між власниками капіталу. Витрати визначаються у звіті про прибутки та збитки на підставі безпосереднього зв’язку між понесеними витратами і надходженнями за визначеними статтями доходу.

Аналогічно методиці аналізу доходів банку виконується й аналіз витрат, тобто за допомогою методу групувань. Витрати КБ склад-ся з таких елементів: процентні витрати, комісійні витрати, ін. небанк. операційні витрати, ін. банк. операційні витрати, непередбачені витрати.

Осн. завданнями аналізу витрат банку є: -оцінка змін суми витрат порівняно з планом та витратами відп-го періоду минулого року; -аналіз змін у структурі витрат; -визначення причин, що викликали зміни в сумах витрат банку; -кількісний вимір впливу чинників на розмір витрат; -розроблення заходів для скорочення витрат. Аналіз витрат КБ починається з оцінки виконання плану витрат в цілому по банку, а також аналізу цього показника в динаміці через порівняння даних звітного року з плановими даними, а також даними за попередній період минулого року в цілому по банку. З метою виявлення причин змін, що відбулися в заг. сумі витрат, на подальших етапах аналізу дається хар-ка змін у структурі витрат банку/

Аналізуючи структуру витрат, необхідно звернути увагу на такі моменти. Зниження питомої ваги банк. операц. витрат свідчить про погіршення упр-ня пасивами або про ускладнення ситуації на кред. ринку країни. Різке збільшення питомої ваги операційних витрат свідчить про погіршення кон’юнктури кред. ринку або банк. упр-ня. Особливу увагу під час аналізу стр-ри витрат приділяють аналізу адміністративно-управлінських витрат ( ін. не банк. операційні витрати).

Аналізуючи внутрішню стр-ру процентних витрат особливу увагу потрібно звернути на питому вагу відсотків, сплаченим за міжбанк. кредитом. На наступному етапі аналізу для з’ясування причин зростання окремих груп витрат здійснюється їх детальний аналіз.

61. Аналіз дохідності банку. Факторний аналіз доходів.

Поняття дохідності здебільшого ближче до активів банку. Дохідність активу можна визначити як співвідношення доходу, що очікується по активу до вартості самого активу. Показники дохідності: поточна дохідність активу розраховується як співвідношення між доходом та поточною вартістю; форвардна дохідність активу визнач. як співвідношення між майб. дохідністю активу до його форвардної ціни; дохідність по активу, що очікується визнач.

Як співвідношення між доходом, що очікується до поточної вартості активу. Показники доходу, що визнач. У річних відсотках: дохідність по кред. операціям визнач як співвідношення між відсотковими доходами за кредитами та вартістю виданих кредитів; дохідність по кред. операціям скоригована на нараховані резерви визнач. Як співвідношення між різницею суми відсотків, отриманих за кредитами «-» резерви, нараховані за кред. портфелем та вартістю кредитів. Заг. дохідність портфеля ЦП визнач. як співвідношення між сумою дивідендних виплат та курсових різниць до заг. облікової вартості портфеля ЦП за »-« форвардних контрактів та ін деривативів. Залежність дохідності активів від норми дохідності на капітал: норма дохідності на активи = ((капітал*норма дохідності на капітал)/активи банку)*100%.

Для аналізу залежності між нормою прибутку тн капітал та активами необхідно провести базовий факторний аналіз: 1) визначаємо дохід через суму активів та середньозважену ставку: дохід = активи*середньозважена ставка; 2) визначаємо абсолютну зміну доходу: Д= Д1-Д2;3) визначаємо окремий вплив факторів.Після оцінки змін заг. суми доходів порівняно з планом і в динаміці на наступному етапі з’ясовуються причини,які викликали зміни в заг. сумі доходів та їх складових.

Осн. частка в заг. сумі доходів припадає на процентні доходи, Тому їм приділяється осн. увага в процесі аналізу. На величину процентних доходів впливають два чинники:- зміна обсягу та структури наданих кредитів; - зміна рівня середньої процентної ставки. Факторну модель зміни процентного доходу можна подати так: % дохід=обсяг наданих кредитів*середню відсоткову ставку. Факторний аналіз здійснюється за допомогою прийомів елімінування. Трифакторна модель доходу від кредитних операцій може мати такий вигляд: процентний дохід=кількість кредитних договорів*середня сума одного кредиту*середня процентна ставка за кредитами. Динаміка дохідних статей може аналізуватися порівняно з попереднім періодом або плановими показниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]