Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

56. Аналіз операцій з банківськими металами.

Надання комерційними банками клієнтам можливості придбання банківських металів дає змогу клієнтам надійно захистити власні кошти від інфляційних процесів. До банківських металів відносять: золото, срібло, платину, паладій.

Аналіз обсягів і динаміки продажу банківських металів проводиться на підставі даних бухгалтерського обліку, балансу банку.

Аналіз ефективності проведення операцій із банківськими металами залежить від рівня тарифів, що встановлюються на проведення таких операцій, з одного боку, і від обсягів реалізованих послуг з купівлі-продажу банківських металів, одержання процентних прибутків від надання банківських металів у кредит та інших операцій із банківськими металами, з іншого боку.

Отже, тарифи, які установлюють за операціями з банківськими металами, мають бути конкурентоспроможними на ринку банківських металів, що дає змогу банку проводити достатній обсяг операцій із банківськими металами і, відповідно, забезпечувати оптимальний рівень ефективності.

Щодня Національний банк України встановлює офіційні облікові курси банківських металів залежно від кон'юнктури міжнародного і внутрішнього ринків. Банком можуть установлюватися тарифи на проведення таких операцій із банківськими металами: 1)відкриття/закриття рахунка; 2)зарахування на рахунок (прийом)/списання з рахунка (видача) банківських металів; 3)переказ на інші рахунки; 4)видача виписок, довідок про рух банківських металів за рахунком.

42. Аналіз структури й динаміки операцій банку з цп.

Аналіз операцій з ЦП починають із загальної оцінки масштабів інвестиційної діяльності банку. Цей аналіз проводиться за допомогою таких показників:

  1. питома вага інвестиційних активів у загальних активах:

I ц.п. = Кошти, що інвестуються на придбання ЦП / Активи банку, всього

  1. коефіцієнт інвестування в ЦП окремо за кожною установою (Н11), який розраховується за такою формулою: Н11= Кінв1 / К+ЦП +В, де

Кінв1- кошти, які інвестуються в ЦП за кожною установою,

К- регулятивний капітал банку,

В- вкладення в асоційовані та дочірні компанії.

Значення цього коефіцієнта не повинно перевищувати 15%.

  1. норматив загальної суми інвестування (Н12), який розраховується за формулою:

Н12= К інв. заг./ К+ЦП+В, де

К інв. заг.- загальна сума коштів, що інвестуються на придбання акцій різних юридичних осіб. Значення цього коефіцієнта не повинно перевищувати 60%.

Наступним кроком є аналіз динаміки інвестиційних активів, який проводиться за допомогою стандартних показників:

  • абсолютний приріст інвестиційних активів,

  • темп зростання інвестиційних активів,

  • темп приросту інвестиційних активів,

Аналіз операцій банку з ЦП обов’язково містить оцінку змін у структурі вкладень банку. Структура операцій банку з ЦП може аналізуватись і за видами ЦП , за видами емітентів, за цілями придбання.

На наступному етапі треба проаналізувати зміни в структурі операцій з ЦП за напрямками діяльності .

За кожним напрямком діяльності к/б з ЦП необхідно провести додатковий аналіз. Наприклад за кожним видом ЦП розраховується їх питома вага за термінами їх погашення, зокрема для облігацій у термін:

  • до 30 днів,

  • від 30 до 90 днів,

  • більше 90 днів,

Такий аналіз є досить важливим для узгодження активів та пасивів за термінами та сумами з метою зниження ринкового ризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]