Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

51. Аналіз форфейтингових операцій.

Форфейтинг являє собою фінансову операцію з рефінансування дебіторської заборгованості за експортним товарним (комерційним) кредитом через передання (індосамент) переказного векселя на користь банку (факторингової компанії) зі сплатою останньому комісійної винагороди. Банк бере на себе зобов'язання з фінансування експортної операції через виплату за обліковим векселем, що гарантується наданням аваля банку країни імпортера.

Аналіз форфетингових операцій починається з визначення їх місця та масштабів цих операцій серед інших форм безготівкових рахунків. Такий аналіз проводиться за допомогою показника питомої ваги форфетингових операцій, проведених за аналізований період. Після визначення місця, яке посідають форфетингові операції в безготівкових розрахункових операціях, аналізується їх динаміка.

Аналіз динаміки проводиться за допомогою стандартних показників:

  • абсолютний приріс форфетингових операцій;

  • темп зростання форфетингових операцій; » темп приросту форфетингових операцій.

Наступним етапом аналізу є структурний аналіз форфетингових операцій, який проводиться в розрізі видів валют, країн—учасників цих операцій, галузевого спрямування.

Оскільки форфетингові операції вважаються трудомісткими та дорогими, завершальним етапом аналізу є аналіз економічної ефективності цих операцій. Він здійснюється за допомогою таких коефіцієнтів:

  • дохідність форфетингових операцій;

  • частка доходу від форфетингових операцій у загальній сумі доходів банку;

  • дохід від форфетингових операцій на 1 грн. активів банку;

  • прибутковість форфетингових операцій.

57. Основні напрями, задачі та інформаційна база аналізу доходів і витрат банку.

Аналіз фінансових результаті діяльності починається з аналізу доходів комерційного банку. Доходи банку-це збільшення економічної вигоди за сукупністю господарських операцій, крім операцій з реалізації додаткової кількості акцій банку, які ведуть до:-збільшення суми активів банківської установи без відповідного збільшення суми її зобов’язань; -зменшення суми зобов’язань банківської установи без відповідного зменшення суми її активів. Доходи комерційного банку відображаються в 6-му класі плану рахунків. Головною метою аналізу доходів та витрат банку є виявлення потенційних резервів зростання дохідності банківської діяльності. У процесі аналізу доходів банку необхідно вирішити такі завдання:-визначити відхилення фактичної суми доходів від планової і від суми доходів відповідного періоду минулого року;-проаналізувати зміни в їх структурі;-визначити причини змін у сумі та структурі доходів;-провести кількісний вимір факторів,що вплинули на зміну суми доходів;-виявити невикористані банком резерви зі збільшення суми доходів;-проаналізувати зміни в структурі витрат;-проаналізувати динаміку витрат у цілому, за складом та структурою;-оцінити вплив факторів на утворення витрат у цілому та за видами витрат;-оцінити співвідношення доходів і витрат через порівняння показників дохідності та витратності;-оцінити виконання кошторису витрат;-для порівняльного аналізу визначити динаміку відносних показників дохідності та оцінити їх рівень порівняно з іншими банками. Для інформаційного забезпечення аналізу доходів і витрат можна викор. всі види директивної, нормативної, облікової, фін-ї, стат-ї, довідкової та методичної інф-ї. Але базовою інф-ю для фін. аналізу є дані звіту про фін. рез-ти, який відображає величину дохідних і витратних статей; балансу, який розкриває наявність та напрями розміщення фін. рес-в банку на фіксований момент часу; фін плану. До складу банк звітності належать: балансовий звіт, звіт про фін рез-ти, а також ряд додатків до цих звітів , в яких наведена інф-я про стр-ру активів, зобов’язань та власних коштів банку, ризики, якість кред портфеля.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]