Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

18. Аналіз інших складових власного капіталу банку.

До складу власного капіталу банку входять резервний капітал та інші спеціальні фонди і резерви які призначені для розширення матеріально технічного забезпечення діяльності банку; вирішення соц.питань та матеріального стимулювання працівників. Джерелом формування спеціальних фондів є чистий прибуток.

Резервний капітал призначений для покриття непередбачених збитків за всіма статтями активів та позабалансових зобов’язань; він забезпечує фін.стійкість банку. Резервний капітал формується в порядку встановленому загальними зборами учасників. Мінімальний розмір резервного капіталу не може бути меншим 25% регулятивного капіталу а розмір відрахувань – меншим 5% чистого прибутку. Коли резервний капітал досягає встановленого розміру то відрахування до нього припиняються. Занадто низькі розміри відрахувань від прибутку збільшать термін формування резервного капіталу і можуть негативно вплинути на фін.стійкість банку.

Власний капітал включає такий компонент як ре результати переоцінки окремих активів. Сума до оцінки залишкової вар-ті об’єкта ОЗ або немат-го активу включається до складу додаткового капіталу; а сума уцінки – до складу витрат.

14.Оцінка вартості власного капіталу

У банківській практиці існує кілька способів визначення вартості власного капіталу банку. Кожний з них має як позитивні сторони, так і негативні вади.

Перший спосіб – це визначення бухгалтерської (балансової) вартості власного капіталу банку. Усі активи та зобовязання банку обліковуються на його балансі за вартістю їх придбання чи виникнення.

Другий спосіб – спосіб ринкової вартості – активи та зобовязання банку оцінюються за ринковою вартістю, виходячи з якої розрах власний капітал банку.

Третій спосіб – регулювання бухгалтерських процедур – полягає в обчислені розміру власного капіталу за правилами та вимогами, встановленими органами, що здійснюють нагляд і контроль за банківською діяльністю.

Методологічною основою для розрах регулятивного капіталу є положення ЗУ “Про банки та банківську діяльність”. Згідно з ним капітал банку включає основний і додатковий капітал. Складовими ОК є: сплачений і зареєстрований статутний капітал; розкритв резерви; надбавки до курсу акцій і додаткові внески акціонерів у капітал; загальний фонд покриття ризиків; створений під невизначений ризик під час проведення БО, за винятком збитків за поточний рік і нематеріальних активів.Додатковий каітал складається з нерозкритих резервів, резервів переоцінювання активів, гібридних капітальних інструментів і субординованого боргу.

Згідно з методикою НБУ Регулятивний власний капітал банку складається із суми основного капіталу за вирахуванням суми недосформованих резервів за активними операціями, додаткового капіталу, за вирахуванням відвернень.

Алгоритм розрахунку розміру регулятивного власного капіталу банку має такий вигляд:

РВК = ОК + ДК – В

15.Нормативи капіталу

Норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) відображає здатність б своєчасно і в повному обсязі розрах з із своїми зобовязаннями, чим більше значення показника тим більше частка ризику, що її приймають на себе власники банку.

Н2 = РК/А*Кі-ССР8%, де

РК – регулятивний капітал, А – певний вид активу, Кі – певний коефіцієнт ризику, ССР – сума сформованих резервів

1 група – 0 ступінь ризику, готівков кошти, банківські метали, кошти в НБУ, боргові ЦП центральних органів виконавчої влади, нараховані доходи за борговими ЦП, що рефінансуються НБУ, боргові ЦП центральних органів виконав влади, що емітуються та рефінансуються в НБУ

2 група – 10% ступінь ризику, коротко та довгострокові кредити, які надані центральних органів виконавчої влади

3 група – 20% ступінь ризику, боргові ЦП місцевих органів виконавчої влади, що емітуються та та рефінансуються в НБУ тощо

4 група – 50% ступінь ризику, кошти до запитання в інших банках, доходи за цими коштами, депозити овертнайф, доходи за такими коштами тощо

5 група – 100% ступінь ризику, усі інші активи.

Норматив адекватності основного капіталу (Н3) встановлюється з метою визначенності спроможності б захистити кредиторів б від непередбаченних збитків

Н3 =ОК/ЗА- сформовані резерви за активними операціями4%, де

ОК – основний капітал, ЗА – загальна сума активів

Для розрах Н3 розмір ОК зменшується на суму:

1)недосформрваних резервів за активними операціями

2)кап вкладення у намат активи

3)збитки минулих років

4)збитки минулих років, що чекають підтвердження

5)збитки поточного року

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]