Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

21.Класифікація залучених та запозичених коштів банку.

За строком використання коштів рахунки поділяються на: депозити до запитання та строкові депозити. У свою чергу в структурі строкових депозитів виділяють : ультра строкові Корот. Довгострокові.

За категоріями вкладників депозити поділ.: депозити банків; депозити за рахунок бюджетних коштів; депозити СГД; депозити ФО.

За формою грошового обігу: депозити внесені готівкою та безготівкові депозити.

За валютою в якій номіновано депозит: депозити у нац.та ін.валюті. Останні поділ. У вільноконвертованій валюті та у невільно конвертованій валюті.

За формою визначення власника депозиту виділяють іменні та депозити на пред’явника.

За цільовим призначенням : дохідні депозити та гарантійні депозити.

За способом юрид.оформлення: депозити оформленні угодою; депозити з наданням ощадного сертифіката ; депозити з наданням ощадної книжки.

За економ.змістом та характером : пасивні ( виступають джерелом залучення банк. ресурсів) та активні депозити( засіб розміщення тимчасово вільних кредитних ресурсів).

22. Аналіз строкових депозитів.

Зростання частки строкових депозитів (незважаючи на те, що - це більш дорогий ресурс) позитивно впливає на ліквідність балансу та сприяє стійкості та надійності ресурсної бази.

Аналіз строкових депозитів проводиться за допомогою систе-ми показників.

1.Оборотність депозитних вкладень. Цей показник характеризує кількість оборотів, що здійснюють депозитні вкладення за певний період, і розраховується за формулою:N= Оборот по видачі вкладів/Середній залишок вкладів

2.Тривалість одного обороту депозитних вкладень у днях(або середній термін зберігання вкладених коштів). Для його розрахунку використовується формула:t=(Середній залишок вкладів/Оборот по видачі готівки)*Кількість днів у періодіДаний показник відбиває в динаміці стабільність вкладів, що дуже важливо для оцінювання вкладів як ресурсів короткострокового кредитування. Чим більший цей показник, тим стабільніша ресурсна база. Тобто позитивною вважається тенденція уповільнення оборотності депозитних вкладів.

3.Рівень осідання депозитних вкладень:Р=(Залишок на кін.періоду-Залишок на поч.періоду)/Оборот по надходженню депозитів. Цей коефіцієнт повинен розраховуватися на кілька дат, щоб простежити загальну тенденцію (поведінку) вкладів.

4.Коефіцієнт нестабільності депозитів

К= Сума достроково вилучених депозитів/Загал.сума депозитів

Зниження середнього терміну використання депозитів у поєднанні зі значним коефіцієнтом нестабільності(понад 10%)свідчить про посилення нестабільності депозитної бази.

5. Коефіцієнт використання депозитів

К= Средні залишки по кред.вкладенням/Середні залишки за всіма залученимивкладеннями

Якщо коеф-т перевищує 75%, то це свідчить про ризикову агресивну кредитну політику банку, якщо менше 65% - про пасивну кредитну політику.

25. Аналіз ефективності формування та використання банківських ресурсів.

Для оцінки ефективності використання банківських зобов’язань використовують показники: ефективність використання платних пасивів; ефективність використання сукупних зобов’язань. Наведені показники здійснюються у динаміці а також порівнянням фактичних показників з їх нормативними значеннями.

Ефективність використання платних пасивів

Кеф-1= Дохідні активи/ Платні пасиви (не менше 90%)

Ефективність використання сук.зобов’язань

Кеф-2=Дохідні активи/Сукуп. зобов’язання (не мен.75-80%)

Відсотка вартість ресурсів визначається у%

Врес=Витрати на залучення кожного виду ресурсів/Середньорічні залишки ресурсів

Ефективність викор.МБК

Д мбк= Доходи від надання МБК/ Середні залишки наданих МБК

Аналіз даних показників буде доцільним у тих випадках коли сума наданих МБК буде меншою суми отриманих МБК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]