Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

1. Роль аналізу в управлінні кб

Термін «аналіз» походить від грецького, що в перекладі означає «розділяю»,«розчленовую». Отже, аналіз у вузькому розумінні являє собою розчленовування явища або предмета на складові для вивчення їх як частин цілого.

Водночас відзначимо, що явища і процеси, які відбуваються в навколишньому середовищі, неможливо осмислити тільки за до­помогою аналізу. Отже, аналіз у широкому розумінні — це спо­сіб пізнання предметів і явищ навколишнього середовища, засно­ваний на розчленовуванні цілого на складові та вивченні їх у всьому розмаїтті зв'язків і залежностей.

У зв'язку з суттєвими змінами на фінансовому ринку України зростає роль і значення аналізу банківської діяльності як для са­мого банку, так і для його ділових партнерів, клієнтів, акціонерів банку і держави в цілому. Регулярне проведення банком аналізу своєї діяльності дає змогу йому ефективно управляти активними й пасивними операціями для максимізації прибутку і забезпечен­ня стабільного фінансового 1.стану. Це особливо важливо в сучасних умовах, коли загострилося суперництво банків і небанківсь-ких фінансово-кредитних установ, які виконують різні операції щодо залучення вільних грошових ресурсів підприємств і насе­лення. Такі установи успішно конкурують із банками, здійсню­ючи суто банківські операції, а також операції, які банки не ма­ють права виконувати відповідно до законодавства (страхування, операції з нерухомістю та ін.) У вітчизняній економічній літера­турі поки що немає єдиного підходу до аналізу банківської діяль­ності комерційного банку. Немає навіть сталої думки щодо змісту цієї діяльності.

8.Інформаційне забезпечення а-зу банківської діяльності. Банківська фінансова та статистична звітність.

Інформаційною базою для АБД є :

1.Законодавче забезпечення аналізу;

2.Звітність органів держ регулювання та контролю, що ведуть моніторинг за фінансовим ринком .

Звітність буває: внутрішня (постанова № 436 від 12.12.97), зовнішня, яка підлягає опублікування, вона передається до НБУ.

Звітність банка складається з таких основних форм:

1.Баланс КБ (балансовий звіт);

2.Звіт про фінансові результати;

3.Звіт про рух грошових коштів.

2. Предмет, об'єкти, суб'єкти аналізу банківської діяльності

Результати економічних процесів, які безпосередньо впливають на діяльність банку, плануються і прогнозуються у відповідних показниках, ураховуються в міру фактичного їх ви­конання і потім аналізуються. Але результати як наслідок процесів є не предметом аналізу банківської діяльності, а його об'єктом. Предметом же аналізу є причини утворення і зміии-результатів фінансової діяльності. Пізнання причинно-наслідкових зв'язків у діяльності банку дає змогу розкрити сутність економічних явищ і на цій основі дати об'єктивну оцінку досягнутим результатам, виявити резерви підвищення ефективності діяльності банку, об­ґрунтувати плани й управлінські рішення.

Основними об'єктами аналізу банківської діяльності є такі:

1)фінансово-економічна ситуація у країні;

2) заходи щодо формування капіталу банку, а також його структура;

3)якість активів (кількісний і якісний аналізи структури кре­дитно-інвестиційного портфеля банку);

4) показники прибутковості функціонування банку, що дають змогу судити про ефективність його роботи;

5)темпи зростання банку;

Показники ліквідності й платоспроможності банку, які хара­ктеризують його фінансову стійкість;

показники економічних нормативів.

До суб'єктів; внутрішнього аналізу належать: інсайдери банку, банківські спеціалісти, менеджери різних рівнів управління, ана­літики, внутрішні аудитори та контролери, керівництво банку, консультанти, а до суб'єктів зовнішнього аналізу аутсайдери банку й органи нагляду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]