Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

29. Коефіцієнтний аналіз якості активів

Основою узагальнюючої комплексної оцінки є методи середньої геометричної та коефіцієнтів. Метод середньої геометричної базується на визначенні коефіцієнтів за окремими показниками, коли за одиницю береться найвище значення даного індикатора. Метод коефіцієнтів базується на отриманні інтегрального показника через перемноження існуючих коефіцієнтів і по суті своїй аналогічний методу середньої геометричної.

Якісний склад активів характеризується співвідношенням продуктивних і непродуктивних активів і витрат на власні потреби.

Критерії оцінки кред.-інв. політики КБ: значення показника питомої ваги кред.-інв. портфеля в активах менше 65%, то кред.-інв. політика характеризується як пасивна; якщо 65-75%, то активна; якщо більше 75%, то ризикова.

Величина активів з урахуванням їх якості розраховується за формулою: Ар=∑Аі*Крі, де Ар – активи КБ, зважені на коефіцієнт ризику; Крі – коефіцієнт ризику і-го ступеню; n – кількість активів, згрупованих за ступенями ризику.

Коефіцієнт миттєвої ліквідності: Км.л.=(Кк.р.+Кк)/Кп.р.*100%, де Кк.р. – кошти на коррахунках; Кк – кошти в касі; Кп.р. – кошти на поточних рахунках. Цей коефіцієнт показує, яку частину залучених на поточні рахунки коштів банк може сплатити у терміновому порядку.

Коефіцієнт співвідношення суми високоліквідних активів і робочих активів банку: Кв.а.=ВА/РА*100%, де Кв.а. – коефіцієнт співвідношення..; ВА – сума високоліквідних активів; РА – сума робочих активів. Кв.а. характеризує питому вагу високоліквідних активів банку в робочих активах.

59. Аналіз динаміки та структур банківських доходів.

Аналіз доходів комерційного банку починається з оцінки виконання плану і змін у структурі валового доходу через зіставлення даних за звітний період за плановими даними, а також фактичними даними за відповідний період минулого року. Аналіз структури доходів передбачає також визначення частки відповідних груп доходів у загальній їх сумі. Структурний аналіз доходу банку передбачає попереднє його групування за джерелами утворення. За критерієм доходи банку можна розділити на такі групи: процентні доходи-складаються з доходів від коштів, розміщених в інших банках, плати за кредит, наданий суб’єктам господарської діяльності і фізичним особам, за інші види кредиту та з доходу від інвестиційних ЦП; комісійні доходи-охоплюють доходи від розрахунково-касового обслуг-ня банків та клієнтів, комісійні доходи від кред-го обслуг-ня,комісійні доходи за операціями з ЦП,комісійні доходи за операціями на валютному ринку та ринку банк. Металів, комісійні доходи від довірчого обслуг-ня банків та клієнтів,комісійні доходи за позабалансовими операціями, комісійні доходи за операціями з філіями.

Дохід від торг-х операцій є рез-м торгівлі ЦП, іноз. валютою та ін. фін. Інструментами, що здійснюється з ініціативи банку і не є виконанням доручень клієнтів. До ін. банк. операційних доходів належить дивідендний дохід, дохід від оперативного лізингу, штрафи та пені, отримані за банк. операціями, доходи від консультаційних послуг фін. хар-ру.

Інші небанк. операційні доходи є наслідком здійснення банком госп-х операцій. До них належать доходи від продажу ОЗ та матер. цінностей, штрафи та пені, отримані за госп. операціями. До непередбачених доходів належать доходи, які виникли внаслідок надзвичайних подій ( відшкодування збитків від надзвичайних подій державою та страх. компаніями) та ін. непередбачені доходи. Загальний аналіз доходів банку ґрунтується на використанні методик вертикального та горизонтального аналізу, які дають змогу оцінити структуру доходів та визначити динаміку доходу в цілому і за кожною її складовою. Аналіз динаміки доходів банку проводиться за доп. стандартних показників: абсолютного зростання, темпу зростання та тмпу приросту. Аналіз структури доходів дає можливість оцінити еф-ть окремих видів д-ті банку. Цей аналіз потрібно починати з визначення частки відповідних груп у заг. обсязі отриманих доходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]