Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

88. Аналіз і оцінка валютного ризику.

Валютний – ризик потенційних збитків від зміни валютних курсів. Розрізняють:

- операційний валютний ризик – можливість неотримання прибутку в результаті впливу зміни валютного курсу на грошові потоки;

- трансляційний – невідповідність між активами та пасивами, виражених у різних іноземних валютах;

- економічний – можливість несприятливого впливу зміни валютного курсу на ек стан Б.

Стан валютної позиції є головним чинником виникнення валютного ризику. Валютна позиція – співвідношення вимог та зобов’язань Б в іноземній валюті.

Упр-ня валютним ризиком охоплює такі напрямки: вибір певних операцій в іноземній валюті, які проводитиме Б; установлення лімітів для валютних позицій; установлення правил бухгалтерського обліку для переоцінки валютних позицій; організацію аналітичної роботи.

В умовах нестійкості фінансового ринку найбільш дієвим методом упр-ня є лімітування – встановлення кількісних обмежень на співвідношення між відкритою валютною позицією зі зміною валютного курсу.

Норматив ризику загальної відкритої валютної позиції:

Н = (Вп/К)*100%, Вп - загальна відкрита валютна позиція, К – регулятивний капітал Б.

На розмір відкритої валютної позиції впливають: купівля (продаж) готівкової та безготівкової іноземної валюти, Одержання (сплата) іноземної валюти у вигляді доходів або витрат, купівля (продаж) ОЗ, погашення безнадійної заборгованості.

Уповноважений Б може здійснювати такі операції у межах встановленої валютної позиції: купівлю іноземної валюти для виконання зобов’язань перед нерезидентами за власними зовнішньоекономічними договорами; купівля (продаж) за іноземну валюту ОЗ; залучення коштів в інвалюті до СК; погашення безнадійної заборгованості в інвалюті тощо.

Масштаб операцій і розмір можливого прийняття валютного ризику повинні ґрунтуватись на загальній якості процесу упр-ня ризиком та стані валютного ринку країни.

89. Аналіз і оцінка інвестиційного ризику.

Інвестиційний – небезпека втрати інвестованих коштів та очікуваного доходу.

Інвестиції – довгострокове вкладення коштів на період понад рік з метою отримання прибутку.

Ринок ЦП спричиняє ринковий ризик, який виз-ся можливістю втрати первинного капіталу внаслідок несприятливого руху цін на ринку ЦП. Це проявляється в рівні ліквідності ЦП, який виз-ся обсягом операцій, активністю торгівлі, рівнем оподаткування доходів від перепродажу ЦП.

Ліквідні ЦП – фінансові інструменти, які можуть бути продані в будь-який час без суттєвого зниження ціни. Вони легко реалізуються на ринку з мінімальним ризиком втрати номінальної суми, х-ся невисоким рівнем дохідності.

Ризик довгострокового погашення ЦП х-ся тим, що деякі ЦП, згідно з умовами їх випуску, можуть бути погашені до закінчення періоду їх обігу. Отже, банк наражається на ризик втрати доходу. Інфляційний ризик виз-ся темпами інфляції в країні. Цей ризик пов’язаний з імовірністю знецінення як % доходу, так і номіналу ЦП внаслідок знецінення грошей.

В Україні фондовий ринок у цілому х-ся як непрозорий та неліквідний, а для багатьох видів ЦП вторинний ринок відсутній взагалі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]