Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_po_ABD_-_teoria.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
440.32 Кб
Скачать

58. Економічний зміст доходів та витрат банку.

Доходи б. – це збільшення екон. вигоди за сукупністю господарських опер-й, крім операцій з реалізації додаткової кількості акцій б. які ведуть до:

  • Збільшення суми активів без збільшенн суми зобовязань;

  • Зменшення суми зобовязань без зменшення суми активів

Доходи б. можна розділити на такі групи:

% доходи – складаються з доходів від коштів розміщених в інших б-х, плата за кредит, наданий ЗГД і ФО, за інщі види кредиту та з доходу від інвестиц. ЦП.

Комісійні доходи – це доходи від рко б-в та клієнтів, від кредитного обслуговування, за операціями цп, на валютному ринку та ринку б-х металів, за позабалансовими операціями та операц. З філіями.

Дохід від торгівельних операцій – результат торгівлі ЦП-ми, інвалютою. Що здійснюється з ініциативи б-ку.

До інших б. операц-х доходів належить дивідентний, від оперативного лізингу штрафи і пені, від консультуційних послуг фін. хар-ру.

Ін. небанк. операц. доходи – наслідок здійснення б. госп. операцій (від продажу ОЗ і матеріальних цінностей штрафи і пені).

Непередбачені доходи – які виникли в наслідок надзвичайних подій.

Витрати – це зменшення ек. вигоди у звітному періоді у формі відпливу чи зменшення активів або збільшення заборгованості, що призводить до зменшення власного капіталу.

Витрати визначаються у звіті про прибутки і збитки на підставі звязку між панесаними витратами і надходженням за статтями доходу, складаються з: комісійних витрат, процентних витрат, інших небанківських операційних витрат, інших банківських операційних витрат, непередбачених витрат.

16. Коефіцієнтний аналіз капіталу КБ.

Можуть бути:

К1- визначає рівень капіталу вструктурі заг.пасивів. Рекомендоване значення 0,15-0,20.

К1= Капітал/Пасиви всього

К2- співвідношення чистого капіталу і загальних активів. Знач-я – не менше 0,04

К2= Чистий кап-л/Заг.активи

К3 – коефіцієнт достатності кап-у – показує максимальну суму збитків, за яких капіталу, що залишився вистачить для заьезпечення надійності коштів вкладників та інших кредиторів банку. Знач-ня 20-30%.

К3= Чис.капітал/Зобовязання

К4 – коеф.маневрування – дає змогу зробити якісну оцінку власного капіталу. Якщо К4 “-“ це свідчить про відсутність власних ресурсів.

Оптим значення від 0,5 до 1,0.

К4=Нетто-кап./Брутто-кап-л

К5 – коеф.достатності кап-у – характеризуєзалежність банку від його засновників. Мін.значення пок-ка 0,15,а максимальне 0,5.

К5=Стат.кап-л/Брутто-кап-л.

К6 – хар-є захищеність влас.кап-лу від інфляцій вкладенням коштів унерухомість, обл-ня та ін.

К6=Осн.засоби/Влас кап-л.

17.Аналіз динаміки змін розміру статутного капіталу.

Статутний капітал – вартість вкладів акціонерів банку внесених з метою формування його активів для початку чи подальшої роботи а також гарантуваннння інтересів вкладників банку.

СК формується під час створення Кбза рахунок внесків засновників банку і випуску акцій. Розмір статутного капіталу КБ визначається його засновниками але він може бути меншим установленого банком України рівня.

Аналіз СК починається з оцінки його динаміки тобто зміни його розміру за кілька років; його частки в загальній сумі власного капіталу КБ; у валюті балансу ; у зобов’язаннях банку.

Частка одного акціонера в загальній сумі СК не повинна перевищувати 35%. Цей аналіз дає можливість визначити яким фіз.чи юр.належить більшість голосів на загальних зборах акціонерів. На початковому етапі аналізу дія-ті банку аналізується оплата СК і виявляється ще неоплачена його частина.

Внески до статутних капіталів банків роблять юр.рсоби – акціонери банків тільки за рахунок наявних вільних власних коштів у грошовій формі.

Загальна хар-ка дія-ті банку дає показник приросту СК

К=Сума сплаченого СК/Сума початкового або номінального СК.

Ефективність використання СК визначається за допомогою показників:

1.розмір кред.вкладень на 1 грн СК

2.розмір прибутку на 1 грн СК

3.розмір прибутку на 1 акцію

4. термін окупності акціонерного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]