Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2.5. Примітки до річної фінансової звітності

Примітки до звітів є обов'язковою складовою річної фінансової звітності для всіх підприємств, крім бюджетних установ, представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності та суб'єктів малого підприємництва.

Форма №5 «Примітки до річної фінансової звітності» (Додаток Е) складається з тринадцяти окремих розділів. Кожний розділ розкриває інформацію по окремому Звіту та відповідає приміткам до окремих П(С)БО.

У примітках до Балансу подається інформація про оцінку основних засобів, запасів, розкриваються окремі його статті згідно з П(с)БО 7 «Основні засоби», 8 «Нематеріальні активи», 9 «Запаси», 10 «Дебіторсь­ка заборгованість», 11 «Зобов'язання», 12 «Фінансові інвестиції». Зокрема описується склад необоротних активів, методи їх оцінки, амортизації, перелік та розмір фінансових інвестицій; конкретизуються залишки за видами запасів, методи оцінки запасів; перелік дебіторів і суми довгострокової дебіторської заборгованості, метод визначення величини резерву сумнівних боргів; розк­ривається структура власного капіталу на початок і на кінець року, його збільшення і зменшення за рік за даними аналітичного обліку тощо.

У примітках до Звіту про фінансові результати подається інформація про склад і суму витрат, відображених у статтях «Інші операційні витрати» та «Інші витрати»; склад і суму доходів і втрат за кожною надзвичайною подією; склад і суму витрат, які не включені до статей витрат цього звіту, а відображені без­посередньо у складі власного капіталу (крім вилучення капіталу та розподілу між власниками).

У примітках до Звіту про рух грошових коштів слід наводити інформацію про склад грошових коштів та їхніх еквівалентів; склад статей «Інші надход­ження», «Інші платежі» та інших статей, що об'єднують кілька видів грошо­вих потоків; негрошові операції інвестиційної та фінансової діяльності; на­явність значного сальдо грошових коштів та їхніх еквівалентів, що є в наяв­ності у підприємства та недоступні для використання групою, до якої належить підприємство. У разі придбання або продажу майнових комплексів протягом звітного року потрібно розкрити інформацію про загальну вартість придбан­ня або реалізації майнового комплексу; частину загальної вартості майново­го комплексу, що відповідно була сплачена або отримана у формі грошових коштів та їх еквівалентів; суму грошових коштів та їх еквівалентів у складі ак­тивів майнових комплексів, що були придбані чи реалізовані; суму активів (крім грошових коштів та їх еквівалентів) і зобов'язань придбаного або реалі­зованого майнового комплексу в розрізі окремих статей.

У примітках до Звіту про власний капітал всі підприємства повинні розк­ривати призначення та умови використання кожного елемента власного капіта­лу (крім статутного). Особливо це стосується акціонерних товариств, які у примітках повинні подавати інформацію про: загальну кількість та номінальну вартість акцій, на які передбачається здійснити передплату; вартісну оцінку майна, внесеного як плата за акції; акції у складі статутного капіталу; права, привілеї та обмеження, пов'язані з акціями; перелік засновників та кількості акцій, якими вони володіють та інше.

Всі інші підприємства подають у примітках до звіту про власний капітал інформацію про: розподіл часток статутного капіталу між власниками; пра­ва, привілеї або обмеження щодо цих часток; зміни у складі часток власників у статутному капіталі.

Примітки до річної фінансової звітності подаються підприємствами щорічно, не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]