Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2.9. Соціальна звітність

Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (Додаток Р).

Розділ І заповнюється платниками за звітний місяць відповідно до розрахунково-платіжних документів про нараховану заробітну плату найманим працівникам або за виконану роботу за цей місяць незалежно від джерел фінансування цих виплат та від терміну їхніх фактичних виплат.

У розділі відображається загальна сума фактичних витрат на оплату праці та інших виплат, пов’язаних з відносинами трудового найму в тому числі сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та сума допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; суми доходу, що розподіляються між членами колективних, орендних підприємств, сільськогосподарських кооперативів, фермерських господарств; фактичні витрати на оплату праці, суми перших п'яти днів тимчасової непрацездатності та суми допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю та суми доходу, що розподіляється між членами колективних, орендних підприємств, сільськогосподарських кооперативів, фермерських господарств, на які нараховуються внески; загальний оподатковуваних дохід (заробітна плата), з якого утримуються внески з застрахованих осіб; сума внесків за осіб, які отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Розділ II заповнюється платниками, які мають заборгованість з виплати заробітної плати станом на 1 січня, або платниками, які визначали зобов’язання у рядку 7 Розрахунку зобов’язання зі сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування за виплаченою заробітною платою.

У розділі відображається одержана заробітна плата у звітному місяці, приведена до нарахованої за допомогою поправного коефіцієнта (НЗП:ВЗП), при одержанні авансу відображається сума авансу; загальна сума внесків (збору) від одержаної у звітному місяці заробітної плати; сума, на яку збільшено або зменшено внески (збір) у зв’язку з виправленням помилки.

Розділ III «Суми, нараховані у звітному базовому періоді за минулі та майбутні місяці, на які нараховуються страхові внески» заповнюється платниками, які включають суми, нараховані за минулі та/або майбутні місяці, у розрахунок за звітний базовий період. Дані цього розділу використовуються для звірки даних, зазначених у індивідуальних відомостях про застрахованих осіб, поданих до системи персоніфікованого обліку. Разом з розрахунком подається додаток до нього «Додаток до розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Розрахунок подається платником до органів Пенсійного фонду України протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця.

Звіт про нараховані внески, перерахування та витрати, пов’язані із загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (Додаток С).

Звіт складають включені до Єдиного реєстру страхувальників Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності підприємства, установи, організації, інші суб'єкти господарської діяльності, які відповідно до чинного законодавства повинні здійснювати відрахування на обов'язкове державне соціальне страхування до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також добровільно застраховані особи.

У Звіті проставляються дані за всіма передбаченими Звітом показниками за звітний квартал та наростаючим підсумком з початку звітного (фінансового) року. Звіт складається із заголовної частини, шести розділів та, при необхідності, додатку – Ф14.

У розділ І «Середньооблікова чисельність працюючих в еквіваленті повної зайнятості, в тому числі жінок» заповнюються дані про чисельність працюючих. Як найбільш прийнятний, в звітній формі використовується показник «Середньооблікова чисельність всього персоналу в еквіваленті повної зайнятості» за період з початку року. Закруглення розрахованих показників здійснюється до цілих чисел (без десяткових знаків).

У розділі ІІ відображається нарахована сума фонду оплати праці (доходу), з якої справляються страхові внески. У розділі ІІІ відображаються розрахунки внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (нараховано і утримано внесків), а у розділі ІV відображаються витрати за рахунок страхових внесків. Цей розділ складається з двох частин, в яких наводиться інформація про витрати, проведені безпосередньо страхувальником на матеріальне забезпечення та соціальні послуги. У розділі V розшифровується заборгованість за страхувальником, а у розділі VI розшифровується заборгованість за Фондом.

Звіт складається щоквартально за наростаючим підсумком з початку року і подається до органів Фонду за місцем реєстрації не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця.

Розрахункова відомість про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (Додаток Т).

Розрахункова відомість складається платниками страхових внесків за даними первинного бухгалтерського обліку наростаючим підсумком з початку року (I квартал, I півріччя, 9 місяців, рік) у гривнях з копійками.

Розрахункова відомість складається із заголовної частини та шести розділів.

У розділі І «Загальна сума виплат, на які нараховуються страхові внески» відображаються фонд оплати праці та грошове забезпечення, на які нараховуються страхові внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Одночасно відображається загальна сума витрат на оплату праці та грошового забезпечення з початку року.

У розділі ІІ відображається розрахунок страхових внесків до Фонду. У розділі ІІІ «Середньооблікова чисельність штатних працівників» відображається середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу. У розділі ІV. «Середня чисельність працівників, які у звітному періоді працювали за договорами цивільно-правового характеру» відображається середня чисельність працівників, які у звітному періоді працювали за договорами цивільно-правового характеру, та які не перебувають у трудових відносинах із юридичною чи фізичною особою. У п’ятому розділі відображається кількість військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення. У розділі VI відображається заборгованість з виплати заробітної плати з урахуванням заборгованості за минулі роки. Заборгованістю з виплати заробітної плати вважається сума, яка включає усі нарахування у грошовій та натуральній формі із фонду оплати праці, що належить до виплати, тобто за винятком обов'язкових утримань (прибутковий податок та сума страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що сплачує працівник) і яка не виплачена до 1 числа місяця, наступного за звітним без урахування суми невиплаченої заробітної плати останнього місяця звітного періоду.

Роботодавці - платники страхових внесків щокварталу складають у двох примірниках розрахункову відомість (додаток 6 до Інструкції), один екземпляр якої подається до центру зайнятості, в якому платник перебуває на обліку, до: 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня, 25 січня.

Фізичні особи, у т. ч. фізичні особи - підприємці, які використовують працю фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру, щокварталу надають розрахункову відомість, починаючи з кварталу, в якому здійснені виплати.

Об'єднання громадян, благодійні, профспілкові та релігійні організації, політичні партії, які протягом звітного року не використовували найману працю, подають до центру зайнятості, в якому вони перебувають на обліку, розрахункову відомість один раз на рік до 25 січня наступного за звітним роком.

Розрахункова відомість про нарахування, перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (Додаток У)

Складається із заголовної частини, семи розділів та одного підрозділу. Розділ I заповнюється платниками страхових внесків. Відображають суми фактичних витрат на оплату праці найманих працівників за звітний період, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати, на інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які підлягають обкладенню прибутковим податком з громадян. Зазначені витрати відображаються по працівниках, які перебувають у трудових відносинах з платником на підставі трудового договору. Витрати за виконання робіт (послуг) згідно з договорами цивільно-правового характеру не враховуються.

Якщо підприємству встановлено декілька страхових тарифів, витрати на оплату праці відображаються декількома сумами, яким відповідає певний страховий тариф. Розділ II заповнюється наростаючим підсумком з початку року платниками страхових внесків. Відображається сума нарахованих і донарахованих страхових внесків, пені, штрафів, тощо. У розділі III відображається середньооблікова чисельність персоналу в еквіваленті повної зайнятості. У розділі IV відображається фонд оплати праці. У розділі V відображається сума заборгованості із заробітної плати, яка виникла у звітному році. У розділі VI відображається сума несплачених страхових внесків на кінець звітного періоду. У Розділі VII відображаються витрати на допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, витрати на поховання потерпілого та інші витрати.

Складається наростаючим підсумком з початку року і подається центрам виконавчої дирекції Фонду щоквартально до 20 квітня; 20 липня; 20 жовтня; 25 січня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]