Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

3.4. Аналіз грошових потоків

Грошові кошти є найбільш ліквідними активами. Вони присутні на початковому та кінцевому етапах облікового циклу, який включає придбання товарів, виробництво продукції, виконання робіт, послуг, а також їх продаж і отримання виручки.

Успішне функціонування підприємства в умовах ринку можливе за умови здійснення безперервного руху грошових коштів. Аналіз руху грошових коштів дає змогу вивчити їх динаміку.

Аналіз руху грошових потоків здійснюють за видами діяльності на основі даних форми №3 «Звіту про рух грошових коштів». Такий аналіз дозволяє визначити чи вистачає власних коштів для здійснення своєї діяльності, чи здатне підприємство розрахуватись із своїми зобов’язаннями.

Грошовий потік – це фактичні чисті грошові кошти, що надходять на підприємство чи витрачаються ним про­тягом певного визначеного періоду.

Управління грошовими потоками є одним з найважливіших напря­мків діяльності фінансового менеджера. Воно включає розрахунок часу обігу грошових коштів (фінансовий цикл), аналіз грошового потоку, його прогнозування, визначення оптимального рівня грошових коштів, скла­дання їх бюджету. Однією з основних задач управління грошовими ресур­сами є оптимізація їх середнього поточного залишку.

Наявність у підприємства коштів нерідко пов'язується з його прибутковістю. Проте в умовах ринкових відносин такий зв'язок не є очевид­ним. Підприємство може бути прибутковим за даними бухгалтерського обліку і одночасно відчувати значні труднощі у грошових коштах, що мо­же викликати соціально-економічну напруженість у взаєминах з контраге­нтами, фінансовими органами, працівниками підприємства і в остаточно­му підсумку привести до банкрутства. Управління грошовими потоками включає облік руху грошових коштів; аналіз потоків готівки; складання бюджету руху грошових коштів.

Грошові потоки формуються у результаті операційної, інвестицій­ної та фінансової діяльності.

Операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а та­кож інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльніс­тю. Інвестиційна діяльність - це придбання та реалізація тих необорот­них активів і тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною ек­вівалентів грошових коштів. Фінансова діяльність - це діяльність, яка призводить до зміни розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства.

При віднесенні руху коштів до відповідного потоку беруть до уваги характер основної господарської діяльності підприємства. При сприятливій для підприємства економічній ситуації воно прагне до роз­ширення та модернізації виробництва. Тому інвестиційна діяльність у цілому призводить до тимчасового відтоку грошових засобів.

Існує два способи визначення обсягу грошового потоку - прямий та непрямий.

Прямий метод аналізу грошових потоків передбачає одержання даних, що характеризують як вхідний і вихідний, так і чистий грошовий потік підприємства у звітному періоді. При непрямому методі визначають чистий грошовий потік за звітний період на основі даних балансу та звіту про фінансові результати у розрізі операційної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Використовуючи дані поточного бухгалтерського обліку та форми № 3 «Звіт про рух грошових коштів» формуємо аналітичний звіт про рух гро­шових коштів. Це дасть змогу з'ясувати: який вид діяльності забезпечив найбільші надходження коштів у звітному і попередньому періо­дах (як в абсолютних, так і у відносних величинах) і для здійснення якого виду діяльності використовувалось найбільше коштів, за яким видом діяльності надходження і видатки у звітному періоді найбільшою мірою зросли (зменшилися) порівняно з попереднім періодом.

Для фінансового аналізу можуть бути використані коефіцієнти, які розраховуються на основі звіту про рух грошових коштів:

  • Коефіцієнти платоспроможності і ліквідності:

1. Коефіцієнт руху грошових коштів в результаті операційної діяльності. Розраховується як відношення чистого грошового потоку від операційної діяльності до поточних зобов’язань.

Даний коефіцієнт показує здатність підприємства генерувати ресурси в процесі своєї операційної діяльності для виконання поточних зобов’язань. Базою для оцінки цього показника є його порівняння з показниками аналогічних компаній, що належать до тієї ж галузі економіки. На Струтинському державному спиртовому заводі даний коефіцієнт становить 9322,6/19878=0,47 на початок року і 0,09 на кінець.

2. Коефіцієнт грошового покриття виплат по відсотках розраховується як сума величини чистого грошового потоку від операційної діяльності, сплачених відсотків та сплачених податків до суми сплачених відсотків по довгострокових та короткострокових зобов’язаннях.

Даний коефіцієнт показує, чи достатньо грошових коштів генерує підприємство в процесі своєї операційної діяльності для виплати відсотків по довгострокових та короткострокових зобов’язаннях.

3. Коефіцієнт грошового покриття короткострокових боргів розраховується як відношення величини чистого грошового потоку від операційної діяльності, зменшена на суму дивідендів до суми короткострокових зобов’язань. Даний коефіцієнт оцінює здатність підприємства погашати свої короткострокові зобов’язання.

  • Коефіцієнти, що показують здатність компанії продовжувати свою діяльність у майбутньому:

1. Коефіцієнт відношення грошового потоку від операційної діяльності до капітальних витрат розраховується як відношення величини чистого грошового потоку від операційної діяльності до суми капітальних витрат.

Даний коефіцієнт показує здатність підприємства погашати свої зобов’язання після здійснення капіталовкладень за рахунок внутрішніх джерел.

2. Коефіцієнт відношення грошового потоку від операційної діяльності до загальної суми боргу розраховується як відношення величини чистого грошового потоку від операційної діяльності до загальної суми зобов’язань.

Даний коефіцієнт показує здатність підприємства погашати свої зобов’язання за умови використання всієї суми чистих надходжень грошових коштів на погашення зобов’язань. За результатами звітного року коефіцієнт становить 9322,6/19878=0,47 на початок року і 0,09 на кінець.

3. Коефіцієнт достатності грошового потоку розраховується як відношення величини доходу до виплати відсотків та податків плюс суми амортизації за мінусом капітальних витрат, сплачених боргів та відсотків до суми середньорічних зобов’язань, що підлягають погашенню протягом наступних п’яти років.

Даний коефіцієнт дає можливість згладити виплив циклічних факторів, які проявляються при використанні коефіцієнта відношення грошового потоку від операційної діяльності до капітальних витрат.

Таким чином, вміле управління грошовими потоками дозволяє про­водити більш гнучку фінансову політику та покращити маневрування як власними, так і позиченими коштами, сприятиме зменшенню витрат на сплату відсотків за боргами, підвищить ліквідність балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]