Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2.2. Звіт про фінансові результати

У звіті про фінансові результати (Додаток Б) відображається інформація про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства. Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей звіту про фінансові результати визначаються П(с)БО 3 «Звіт про фінансові результати».

Метою складання звіту про фінансові результати є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про доходи, витрати, прибутки і збитки від діяльності підприємства за звітний період.

Для більш повної оцінки результатів діяльності підприємства фінансові показники в Звіті визначаються та відображаються у розрізі звичайної діяль­ності та надзвичайних подій. Звичайну діяльність поділяють на операційну, фінансову та інвестиційну.

Операційною діяльністю є основна діяльність підприємства та інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю.

Інвестиційна діяльність - це придбання та реалізація необоротних активів та фінансових інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

Фінансова діяльність - це операції, внаслідок яких відбувається зміна розміру і складу власного та додаткового капіталів.

Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

I. Фінансові результати.

II. Елементи операційних витрат.

III. Розрахунок показників прибутковості акцій.

Розділ І Звіту про фінансові результати надає інформацію про доходи і вит­рати з точки зору власника підприємства і: розглядає прибуток як джерело виплат власникам (нарахування і сплати дивідендів тощо), створення резервного капіталу або збільшення статутного капіталу; усі витрати, пов'язані з отриманням доходу звітного періоду, включаю­чи і податок на прибуток, вважає витратами звітного періоду.

Розділ II цього Звіту надає змогу провести необхідний аналіз структури витрат на виробництво, управління, збут та інших операційних витрат за економічними елементами та використовується для складання Звіту про рух грошових коштів (підчас коригування суми нерозподіленого прибутку на не грошові статті, зокрема на суму амортизації).

Розділ III Звіту про фінансові результати стосується лише акціонерних то­вариств, прості або потенційні прості акції яких відкрито продаються та ку­пуються на фондових біржах, у тому числі таких товариств, які знаходяться у процесі випуску зазначених акцій.

Доходи і витрати включаються до складу Звіту про фінансові результати на підставі принципів нарахування та відповідності доходів і витрат. Тому дохо­ди і витрати визнаються, коли вони виникають, і відображаються в бухгалтерському обліку та фінансових звітах тих періодів, до яких вони відносяться. Крім того, витра­ти визнаються у Звіті про фінансові результати на основі прямого зв'язку між ними та отриманими доходами.

Звіт про фінансові результати заповнюється на основі інформації за ра­хунками 7, 8 та 9 класів. Для визначення чистого прибутку (збитку) звітного періоду послідовно зіставляють доходи і витрати від різних видів діяльності.

Строки подання Звіту про фінансові результати:

1) квартального – не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом;

2) річного – не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]