Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2.3. Звіт про рух грошових коштів

Звіт про рух грошових коштів - це звіт, який відображає надходження і вибуття грошових коштів у результаті діяльності підприємства в звітному пе­ріоді. Зміст, форма та загальні вимоги до розкриття статей Звіту про рух грошо­вих коштів (Додаток В) визначаються П(с)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів».

Звіт про рух грошових коштів складається з метою надання користувачам фінансової звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, які відбулися у грошових коштах підприємства та їх еквівалентах за звітний період.

Під грошовими коштами слід розуміти готівку, кошти на рахунках у бан­ках та депозити до запитання. До еквівалентів грошових коштів відносять короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості. Звіт заповнюється на основі прямого або непрямого методів.

Прямий метод засновано на аналізі руху грошових коштів по бухгалтерським рахункам підприємства. Цей метод дозволяє показати основні джерела надходження та напрямки руху грошових коштів; дає можливість зробити оперативні висновки відносно коштів для платежів по поточним обов’язкам; встановлює взаємозв’язок між реалізацією та грошовою виручкою в звітному періоді.

Непрямий метод засновано на аналізі статей балансу та звіту про фінансові результати. Він дозволяє показати взаємозв’язок між різними видами діяльності підприємства; встановити зв’язок між чистим прибутком та змінами і активах підприємства за звітний період.

Звіт про рух грошових коштів, згідно з П(С)БО 4, складається з трьох розділів:

I. Рух коштів в результаті операційної діяльності.

II. Рух коштів в результаті інвестиційної діяльності.

III. Рух коштів в результаті фінансової діяльності.

У Звіті не відображають негрошові операції, що не потребують використання грошових коштів або їх еквівалентів - бартерні операції, а також не відображають внутрішні зміни у складі грошових коштів та їх еквівалентів.

Негрошові операції, пов'язані з фінансовою та інвестиційною діяльністю, необхідно розкривати у примітках до фінансових звітів.

Складання Звіту про рух грошових коштів проводиться в такій послідовності:

  1. збирається та готується необхідна інформація;

  2. визначається рух грошових коштів в результаті операційної діяльності;

  3. визначається рух грошових коштів в результаті інвестиційної діяльності;

  4. визначається рух грошових коштів в результаті фінансової діяльності;

  5. визначається чистий рух грошових коштів за звітний період та їх залишок на кінець року.

Джерелами інформації для складання Звіту про рух грошових коштів є Баланс, Звіт про фінансові результати, Примітки до фінансових звітів (Балансу і Звіту про фінансові результати), Головна книга, аналітичні дані окремих рахунків бухгалтерського обліку.

Звіт про рух грошових коштів подається підприємствами щорічно, не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

2.4. Звіт про власний капітал

Звіт про власний капітал - це звіт, який відображає зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. До власного капіталу належить частка в активах підприємства, які залишаються після зменшення його зобов’язань.

Зміст і форма Звіту про власний капітал (Додаток Д) та загальні вимоги до розкриття його статей визначається Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 5.

Метою складання Звіту про власний капітал є розкриття інформації про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду.

Цей звіт містить дані лише за один звітний період, тому для забезпечення порівняльного аналізу інформації підприємства, згідно з П(с)БО 5, повинні додавати до річної звітності Звіт про власний капітал за минулий рік.

У звіті подано у розрізі видів власний капітал підприємства та перелік ста­тей, за якими протягом звітного кварталу можуть відбутися зміни в капіталі. До таких статей належать: зміна облікової політики, виправлення помилок, переоцінка активів, розподіл прибутку, вилучення капіталу тощо.

Звіт про власний капітал заповнюється на основі Балансу, Звіту про фінан­сові результати і аналітичних даних по окремих рахунках бухгалтерського об­ліку. У даному звіті наводяться дані щодо змін у стуктурі власного капіталу за його видами внаслідок зміни облікової політики, виправлення помилок, переоцінки активів, розподілення прибутку, внесків учасників, вилучення капіталу та інших змін.

Звіт про власний капітал подається підприємствами щорічно, не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]