Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2) Річного – не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

2.7. Податкова звітність

Крім фінансової звітності, підприємства складають та подають податкову, соціальну та статистичну звітність. Податкова звітність складається на підставі даних податкового обліку та дає інформацію про стан розрахунків з бюджетом за податками. Досліджуване підприємство подає наступні види податкової звітності.

Декларація з податку на прибуток підприємства (Додаток Ж).

Платниками податку є: резиденти - суб'єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, які здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку як на території України, так і за її межами; нерезиденти - фізичні чи юридичні особи, створені у будь-якій організацінно-правовій формі, які отримують доходи з джерелом їх походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичний статус або імунітет згідно з міжнародними договорами України або законом; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку (далі - філій, зазначених у пункті 2, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної громади; постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників; платниками податку на прибуток, одержаний від господарської діяльності залізничного транспорту, є управління залізниці.

Об'єктом оподаткування є прибуток який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на: суму валових витрат платника податку; суму амортизаційних відрахувань.

Прибуток платників податку, включаючи підприємства, засновані на власності окремої фізичної особи, оподатковується за ставкою 25 відсотків до об'єкта оподаткування.

Декларація з податку на прибуток підприємства подається платником незалежно від того, виникло у звітному періоді податкове зобов'язання чи ні. Декларація заповнюється в гривнях. Податок на прибуток за квартал, півріччя, дев'ять місяців і рік розраховується нарос­таючим підсумком з початку звітного календарного року.

У декларації зазначаються всі передбачені в ній показники. Якщо будь-який рядок де­кларації не заповнюється через відсутність операції (суми), то такий рядок прокреслюється. Дані наведені в декларації повинні підтверджуватися первинними документами обліку та відповідати податковому обліку (звітності).

Платники податку протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний квартал, розраховану наростаючим підсумком з початку звітного фінансового року.

Строк сплати - протягом 10 днів з дня граничного терміну подання декларації.

Підприємства-виробники сільськогосподарської продукції подають податкову декларацію про прибуток за рік (рік починається 1 липня поточного року).

Декларація складається із заголовної та двох основних частин і десяти додатків, з яких сім (К1 - К7) подаються щокварталу, у тому числі за рік, а три (Р1 - Р3) подаються виключно за рік. Додаток К1 складається з двох частин - К1/1 та К1/2. Частина К1/2 заповнюється платниками податку, які нараховують амортизаційні відрахування на суму витрат, пов'язаних із видобутком корисних копалин. У разі, якщо окремі рядки декларації не заповнюються через відсутність відповідних операцій, платники податку не подають податковому органу передбачені відповідним рядком декларації додатки.

Податкова декларація з податку на додану вартість (Додаток З)

Податкова декларація з ПДВ - документ, що подається платником податку на додану вартість до контролюючого органу у строки, встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку.

Об'єкти оподаткування, за винятком операцій, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка, оподатковуються за ставкою 20 відсотків.

Декларація з податку на додану вартість складається з трьох розділів:

І. Податкові зобов’язання.

ІІ. Податковий кредит.

ІІІ. Розрахунки з бюджетом за звітний період.

Податкове зобов'язання - загальна сума податку, одержана (нарахована) платником податку в звітному (податковому) періоді, визначена згідно з з Законом України «Про податок на дадану вартість».

Податковий кредит - сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов'язання звітного періоду, визначена згідно з Законом України «Про податок на дадану вартість».

Строки подання декларації:

1. Місячна - протягом 20 календарних днів місяця наступного за звітним.

2. Квартальна - не пізніше 40 календпрних днів наступних за останнім календарним днем звітного періоду.

Строк сплати - протягом 10 днів з дня граничного терміну подання декларації.

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (Форма 1-ДФ) (Додаток К)

Категорії осіб, які зобов’язані подавати ф. № 1ДФ: юридичні особи (їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи), фізичніх особи, нерезиденти або їх представництва, які незалежно від їх організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету від імені та за рахунок платника податку, та є податковими агентами.

Податковий розрахунок подається до органу державної податкової служби за місцезнаходженням податкового агента - юридичної особи або її відокремлених підрозділів чи до органу державної податкової служби за місцем проживання фізичної особи - податкового агента. Податковий розрахунок готується у двох примірниках. Один примірник подається до органу державної податкової служби. Другий - з підписом особи, відповідальної за приймання розрахунку, штампом та проставленим номером порції, отриманим при обов'язковій реєстрації розрахунку в органі державної податкової служби, - повертається податковому агенту.

Заповнення податкового розрахунку проводиться в наступному порядку. Вказується ідентифікаційний номер фізособи, про яку надана інформація в розрахунку; доход за звітний квартал, нарахований фізособі відповідно до ознаки доходу за довідником ознак доходів; сума фактично виплаченого платникові податків доходу податковим агентом; сума податку, нарахованого й утриманого з нарахованого платникові податків доходу; фактична сума перерахованого податку до бюджету; ознака доходу (відповідно до довідника ознак доходів), що визначається по нарахованому доходу; дата прийняття фізособи на роботу або звільнення; ознака податкової соціальної пільги відповідно до довідника ознак податкових соціальних пільг: - заповнюється тільки для фізосіб, що мають у звітному періоді пільги по податку за місцем одержання основного доходу.

Якщо після подання податкового розрахунку в ДПС податковий агент самостійно виявляє допущені в ньому помилки, то він зобов’язаний подати:

1) новий податковий розрахунок, якщо термін подання розрахунку за період, у якому виявлені помилки (40 календарних днів, що ідуть за останнім календарним днем звітного кварталу), не закінчився;

2) уточнюючий податковий розрахунок, якщо термін подання розрахунку за період, у якому виявлені помилки, закінчився.

Податковий розрахунок є квартальною податковою звітністю, тому він подається до ДПС протягом 40 календарних днів по закінченні звітного кварталу.

Податковий розрахунок комунального податку (Додаток Л)

Комунальний податок сплачують юридичні особи, крім бюджетних організацій і уста­нов, планово-дотаційних та сільськогосподарських підприємств. Його граничний розмір не повинен перевищувати 10% фонду оплати праці, розрахо­ваного виходячи із розміру неоподатковуваного мінімуму доходу громадян.

Комунальний податок розраховується за формулою: КП=Ч*Нмдг*С, де КП – сума комунального податку; Ч – середньооблікова чисельність працівників спискового складу; Нмдг – один неоподатковуваний мінімум (17,00 грн.); С – ставка податку.

У розрахунку відображається кількісний склад працівників, річний фонд оплати праці, ставка комунального податку.

Звітним періодом за рішенням місцевих рад можуть бути місяць, квартал, рік.

Строки подання розрахунку комунального податку:

- місячного - не піз­ніше 20 числа місяця наступного за звітним;

- квартального - протягом 40 календарних днів наступних після звітного періоду;

- річного - протягом 60 календарних днів наступних після звітного періоду.

Термін сплати збору визначається органами місцевого самоврядування, та становить 10 днів після закінчення граничного строку подання звіту.

Розрахунок плати за землю (Додаток М)

Платником є власник землі або землекористувач, у тому числі орендар. Платники земельного податку самостійно розраховують суму податку станом на 1січня кожного року і до 1 лютого цього ж самого року подають Податковий розрахунок на рік вперед (із розбивкою річної суми за місяцями) ДГП за місцем знаходженням земельної ділянки.

У Податковому розрахунку земельного податку вказується категорія земель (землі сільськогосподарського призначення, населених пунктів та землі несільськогосподарського призначення); нарахований податок за поточний рік з розбивкою по місяцях; уточнюючий розрахунок та сума податку яка збільшує чи зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки.

Земельний податок сплачується рівними частками власниками землі і землекористувачами - щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за звітним місяцем. Надміру сплачені суми податку підлягають поверненню платнику за його письмовою заявою або за його бажанням зараховуються до сплати податку за наступний рік.

Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів.

Платниками податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства, установи та організації, які є юридичними особами, іноземні юридичні особи, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні транспортні засоби.

У розрахунку вказується код транспортного засобу згідно Гармонізованої системи опису та кодування товарів; марка; модель транспортного засобу; об’єм циліндрів двигуна, потужність двигуна, довжина корпусу; кількість однорідних транспортних засобів; ставка податку; сума податку та пільги.

Податок з наземних транспортних засобів сплачується за місцезнаходженням осіб на спеціальні рахунки територіальних дорожніх фондів республіканського бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів та бюджету міста Севастополя і Києва.

Розрахунок суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів подасть до 1 березня поточного року па поточний рік.

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів сплачується юридичними особами щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Податковий розрахунок збору за забруднення навколишнього середовища.

Збір справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення; скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти; розміщення відходів.

Нормативи збору встановлюються відповідно до виду забруднюючих речовин та класу небезпеки відходів. Суми збору обчислюються платниками збору самостійно на підставі затверджених лі­мітів виходячи з фактичних обсягів викидів, скидів і розміщення відходів. За понадлімітні обсяги викидів, скидів і розміщення відходів збір обчислюється у п'ятикратному розмірі. Збір який справляється в межах лімітів відноситься на валові витрати, а за перевищення лі­мітів - за рахунок інших джерел.

У Розрахунку відображаються збори за видами викидів за стаціонарними, пересувними джерелами забруднень, збори за скиди у водні об’єкти, за розміщення відходів. Також вказуються фактичні обсяги викидів, нормативи та коефіцієнти збору, ліміти скидів, розміщення відходів.

Розрахунок подається в органи Державної податкової служби протягом 40 календар­них днів після закінчення звітного кварталу. Сплата збору проводиться щоквартально відповідно до фактичних обсягів викидів чи розміщених відходів. Термін сплати збору становить 10 днів після закінчення граничноно строку подання звіту.

Звіт про використання води (Форма № 2-ТП (водгосп)).

Платниками є водокористувачі незалежно від їх відомчого підпорядкування і форм власності, джерел водопостачання і приймачів зворотних вод.

Звіт складається на основі первинної документації (журнали обліку по формах ПОД-11, ПОД-13), а також за даними відомчої форми звітності.

Показники форми N 2-ТП(водгосп), що відображують об'єми забраної, використаної, переданої та втраченої води (гр.2, 9, 17, 19, 20), а також сплачені до бюджету суми податків, відображаються наростаючим підсумком по кварталах в межах звітного року.

Звіти за перший, другий та третій квартали подаються тільки органам Держводгоспу та місцевим податковим адміністраціям. Звіти за четвертий квартал, в якому відображена річна інформація повністю, передаються в усі передбачені адреси.

У звіті відображається об’єми забраної самостійно, одержаної від інших підприємств, використаної, переданої або втраченої води з вказаним лімітом використання. Вказуються дані щодо водовідведення, втрати води під час водопостачання, ліміт забору води, потужність очисних споруд.

Звіт про використання води (Форма № 2-ТП (водгосп)) подається за квартал не пізніше 5 числа, наступного за звітним кварталом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]