Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2. Звітність підприємств

2.1. Баланс підприємства

Баланс (форма № 1) (Додаток А) є основним звітним документом, що відображає фінан­сово-господарський стан підприємства на певну дату. Форма балансу і поря­док його складання визначаються П(С)БО 2 «Баланс».

Метою складання балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на певну дату.

Баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який відображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капітал. Баланс складається з двох частин: активу та пасиву. Рівняння балансової рівності: А=ВК+З

Активи - це ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до одержання економічних вигод у майбутньому.

Залежно від терміну використання всі активи поділяють на: необоротні (ос­новні засоби, нематеріальні активи тощо) та оборотні (запаси, грошові кош­ти, дебіторська заборгованість).

Актив балансу містить 4 розділи:

І. Необоротні активи - це активи, які використовуються підприємством у своїй господарській діяльності протягом декількох операційних циклів або більше 12 міс. і переносять свою вартість у собівартість готової продукції, робіт і послуг, шляхом здійснення амортизаційних відрахувань.

ІІ. Оборотні активи – це грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом 12 міс. з дати балансу.

ІІІ. Витрати майбутніх періодів – це витрати, які мали місце у звітному або попередніх звітних періодах, але належать до наступних звітних періодів

ІV. Необоротні активи і групи вибуття - вартість необоротних активів та груп вибуття, утриманих для продажу.

Всі активи включаються до підсумку Балансу за залишковою вартістю в міру зростання їх ліквідності. Нематеріальні активи, основні засоби, заборгованість покупців відображаються у Балансі трьома вартостями: за первісною вартістю, вартістю на дату Балансу та сумою нарахованого зносу (резерву сумнівних боргів).

Пасив балансу складається з 5 розділів:

I. Власний капітал - це частина в активах, що залишається після вирахування зобов'язань. За даними цього розділу балансу визначають величину власного капіталу підприємства на звітну дату шляхом додавання до суми статутного капіталу, суми додаткового, резервного капіталу і нерозподіленого прибутку і вирахуванням з одержаної суми неоплаченого, вилученого капіталу та суми непокритих збитків.

ІІ. Забезпечення майбутніх витрат і платежів це кредиторська заборгованість без визначеного терміну погашення та ці­льове фінансування. Розділ містить інформацію про наявність у підприємства забезпечення для покриття передбачуваних у майбутньому витрат і платежів (на пенсійне забезпечення, оплату відпусток працівникам тощо).

ІІІ. Довгострокові зобов'язання - це всі зобов'язання, які не є поточни­ми. У розділі відображають заборгованість на звітну дату по довгострокових кредитах банків, фінансових зобов'язаннях, відстрочених податкових зобов'язаннях тощо.

ІV. Поточні зобов'язання - це зобов'язання, які будуть погашені протягом операційного циклу підприємства або повинні бути погашені протя­гом 12 місяців з дати Балансу. Цей розділ містить статті, на яких відображається заборгованість підприємства по поточних зобов'язаннях, які будуть погашені протягом операційного циклу (тобто проміжку часу від придбання запасів для здійснення діяльності і одержання коштів від реалізації виробленої з них продукції) і зобов'язання по короткострокових кредитах банків, по розрахунках з бюджетом, по страхуванню, оплаті праці тощо.

V. Доходи майбутніх періодів - це доходи, виявлені протягом поточно­го року або попередніх звітних періодів, які відносяться до наступних звітних періодів.

Зобов'язання — це заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, приведе до зменшення ре­сурсів підприємства, що втілюють в собі економічні вигоди.

Зобов'язання відображаються в балансі, якщо їх оцінка може бути достовір­но визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбут­ньому внаслідок їх погашення.

З метою співставності фінансових звітів різних періодів у Балансі наво­диться інформація на початок та на кінець звітного періоду. Дані на початок переносяться в Баланс з попереднього річного звіту, а дані за кінець звітного періоду — переносять в Баланси з Головної книги, у якій згруповані дані по цьому періоду. Статті Балансу повинні бути узгодженими та дорівнювати за­лишкам на аналітичних та синтетичних рахунках у Головній книзі на кінець звітного періоду.

Терміни подання балансу підприємствами:

1) квартального – не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом;

2) річного – не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]