Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

1.3. Організація обліку, аналізу витрат, доходів і результатів діяльності підприємства

Згідно з П(с)БО 16 «Витрати», витрати – це зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу. За включенням до собівартості продукції підприємства витрати поділяються на дві важливі групи: складові собівартості продукції підприємства та витрати діяльності підприємства. Тому в організації обліку витрат слід виділити два основні напрями: організація обліку витрат виробництва та організація обліку витрат діяльності.

Використовуються такі класифікації витрат виробництва, зокрема: по відношенню до виробничого процесу витрати поділяються на основні і накладні витрати; за способом віднесення на собівартість окремих об’єктів витрат розрізняють прямі і непрямі витрати, а за єдністю складу – одноелементні та комплексні витрати. По відношенню до обсягів виробництва витрати поділяються на постійні та змінні, за доцільністю їх здійснення – на продуктивні і непродуктивні. Витрати групуються за їх видами - за економічними елементами та за статтями калькуляції, та за календарним періодом – поточні і одноразові.

Порядок організації обліку виробничих витрат наступний.

1. Організація обліку витрат на виробництво передбачає: облік формування елементів витрат за центрами первинного використання ресурсів; облік розподілу та перерозподілу елементів витрат за напрямками відповідно до характеру технології та організації виробництва; облік ведення витрат за центрами і відповідними особами; облік сукупної собівартості продукції, випущеної з виробництва; облік собівартості окремих видів продукції.

2. Витрати на виробництво відображаються в групувальних відомостях (матеріальних витрат, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, амортизації, інших витрат) і здійснюється їх аналітичний облік за видами виробництва, за статтями витрат, за видами продукції.

3. Групувальні відомості є основою для записів в регістри синтетичного обліку, а з останніх здійснюються записи в Головній книзі, що використовується для складання фінансової звітності.

4. Аналітичний облік витрат виробництва є основою для оприбуткування готової продукції та подальшої її реалізації, реалізації наданих послуг, виконаних робіт.

Виробнича собівартість визначається за даними рахунка 23 «Виробництво», по дебету якого відображаються прямі виробничі витрати і розподілені загальновиробничі витрати, по кредиту - суми фактичної виробничої собівартості готової продукції. Сальдо цього рахунка показує суму витрат, що відно­сяться до не закінченої виробництвом готової продукції.

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються: прямі матеріальні витрати; прямі витрати на оплату праці; інші прямі витрати; загальновиробничі витрати.

Струтинському державному спиртовому заводі використовують 9 клас рахунків витрат.

Дохід – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Основними завданнями організації обліку і контролю доходів діяльності підприємства є забезпечення: правильного визначення та достовірної оцінки доходів підприємства; правильного і повного документального оформлення і своєчасного відображення в регістрах обліку доходів та результатів діяльності; контроль за виконанням договорів по реалізації продукції; контроль за правильним визначенням фінансового результату від звичайної діяльності з метою оподаткування; своєчасне одержання достовірної інформації про фінансові результати підприємства; контролерці за рухом та наявністю прибутку на підприємстві; узагальнення інформації про наявність та рух нерозподіленого прибутку (непокритих збитків) підприємства, тощо.

Доходи класифікуються в бухгалтерському обліку за такими групами: дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); інші операційні доходи; фінансові доходи; інші доходи; надзвичайні доходи. Склад доходів, що відносяться до відповідної групи, встановлено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати».

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі наявності всіх наведених нижче умов:

1) покупцеві передані ризики й вигоди, пов'язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

2) підприємство не здійснює надалі управління та контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

3) сума доходу (виручка) може бути достовірно визначена;

4) є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов'язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Доходи відображаються на рахунках 7 класу (за винятком рахунка 79 «Фінансові результати»).

Для обліку й узагальнення інформації про фінансові результати від звичайної діяльності та надзвичайних подій на підприємствах призначено рахунок 79 «Фінансові результати». Це рахунок пасивний, використовується для обліку результатів за всіма видами діяльності підприємства.

По кредиту рахунку 79 «Фінансові результати» відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, по дебету - суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток. Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]