Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

4.3. Організація внутрішнього аудиту

Провідне місце в структурі організації внутрішнього аудиту належить раціональній побудові його апарату та оптимальному застосуванню його організаційних форм. Залежно від адміністративного порядкування розрізняють три типи побудови структури апарату внутрішнього аудиту: лінійно-просту, лінійно-штабну та комбіновану.

В складі служби внутрішнього аудиту бажано передбачити наявність аудитора, що має відповідний кваліфікаційний сертифікат, оскільки такий спеціаліст володіє спеціальними прийомами перевірки. До складу аудиторської служби також можуть входити й інші спеціалісти (з оподаткування, правових питань, фінансового аналізу тощо). Вони можуть не входити до штату аудиторської служби, а залучатись до роботи на договірних засадах поряд з експертами, які за необхідності можуть залучатись до роботи.

Залучені аудитори мають повноваження надані їм договором і несуть за це відповідальність і виступають у ролі зовнішніх аудиторів.

Функціональні обов'язки керівника служби внутрішнього аудиту проявляються на початковій, дослідній і завершальній стадіях аудиту. Вони визначаються Положенням про відділ внутрішнього аудиту, яке затверджує власник (керівник) підприємства.

Права та обов'язки внутрішніх аудиторів та їх відповідальність визначені також Кодексом законів про працю, Положенням з організації внутрішнього аудиту, контрактами, посадовими інструкціями, якщо вони працюють на постійній основі або виконують роботу за угодами цивільно-правового характеру. За неналежне виконання своїх обов'язків аудитор та інші спеціалісти, які залучені до внутрішнього аудиту, несуть майнову та іншу відповідальність, визначену чинним законодавством, контрактом та умовами договору, за яким вони працюють.

Внутрішній аудит з метою досягнення максимальних результатів, повинен здійснюватись у певній послідовності, а саме: планування перевірок, включаючи зустрічні на інших підприємствах; накопичення фактів та інформації про діяльність підрозділів; вивчення фактичного стану діяльності підрозділів; оцінка адекватності системи управління та контролю; підготовка підсумкових висновків та рекомендацій (підготовка звіту).

Основним структурним елементом процесу внутрішньо­го аудиту є об'єкти організації контрольного процесу та його етапи. До об'єктів організації процесу внутрішнього аудиту належать: контрольні номенклатури; форми відображення контрольних номенклатур та їх носіїв; технологія процесу внутрішнього аудиту.

Для внутрішнього аудиту, незалежно від його форми, характерні три стадії організації технології контрольного процесу: початкова, дослідна, завершальна. Кожному виду внутрішньогосподарських послуг, у зв'язку з особливостя­ми об'єктів контролю, властиві специфічні етапи, фази і процедури контролю.

Початкова стадія передбачає підготовчу роботу, плану­вання внутрішнього аудиту. На стадії дослідження здійсню­ють перевірку господарських операцій, вивчають стан облі­ку, а на завершальній - узагальнюють результати перевір­ки, складають акт, на основі якого розробляють пропозиції та заходи щодо поліпшення фінансово-господарської діяль­ності підприємства (організації).

Для документування результатів перевірок та роботи службою внутрішнього аудиту можуть застосовуватися робочі документи та плани, що використовуються при проведенні зовнішнього аудиту, бо це забезпечить високий рівень та якість проведення перевірок.

Залежно від способу складання робочі документи аудитора можуть бути складені вручну або отримані за допомогою комп'ютера. За формою подання робоча документація аудитора може бути у вигляді графіків, таблиці, тексту або у комбінованому варіанті. Робочі документи аудитора класифікують за такими ознаками: стадіями аудиторської перевірки; терміном використання; способом і джерелами отримання; характером інфо­рмації; призначенням; змістом; ступенем стандартизації; технікою складання; формою подання; часом зберігання.

Після завершення перевірки робочі документи залишаються в аудитора. Робочі документи є власністю аудитора, він має право складати різноманітні довідки на підставі витягів зі своїх робочих документів. Однак його право власності обмежене етичними норма­ми та зобов'язанням конфіденційності перед клієнтами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]