Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

4. Внутрішній аудит

4.1. Внутрішній аудит: сутність, об’єкти та методичні прийоми

Внутрішній аудит - це організована на підприємстві, діюча в інтересах його керівництва та (або) власників і регламентована внутрішніми нормативними актами система контролю за дотриманням встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, складання та подання звітності, внутрішнього її аналізу, та надійністю функціонування всієї системи внутрішнього контролю.

Внутрішній аудит є одним із видів внутрішньогосподарського контролю суб'єктів підприємницької діяльності. Внутрішні аудитори звітують перед вищим керівництвом підприємства. За внутрішній аудит відповідає сама фірма або один із її відділів, тобто контрольний орган всередині фірми. Метою внутрішнього аудиту є удосконалення організації й управ­ління виробництвом, виявлення й мобілізація резервів його зростання.

Основне завдання внутрішнього аудиту - забезпечити ефективність функціонування всіх підрозділів підприємства на всіх рівнях управління, а також захистити законні майнові інтереси підприємства та його власників.

Принципи внутрішнього аудиту поділяються на: принципи професійної етики, правові, організаційні і методологічні. До методологічних принципів внутрішнього аудиту відносять: матеріальність, адекватність використання аудиторських процедур, систему обліку і внутрішній контроль, аудиторські свідчення (доказовість); до правових – принципи відповідальності аудитора за виконану роботу перед керівництвом підприємства. Група організаційних принципів охоплює: планування, документування процесу аудиту, звітність за підсумками аудиту, взаємодію аудиторів, поінформованість керівництва.

До етичних принципів внутрішнього аудиту відносяться: незалежність, об'єктивність, лояльність, відповідальність, конфіденційність.

До об'єктів внутрішнього аудиту відносяться: матеріальні, трудові та фінансові ресурси; джерела цих ресурсів; господарські процеси; економічні результати господарської діяльності; організаційні форми та методи управління тощо.

До суб’єктів внутрішнього аудиту можна віднести працівників спеціалізованої служби внутрішнього аудиту: бухгалтер-аудитор, експерт-аналітик, експерт-юрист, експерт-маркетолог, експерт інформаційних систем.

До послуг внутрішнього аудиту належать: аудит підприємств будь-яких організаційно-правових форм; консультації з питань бухгалтерського обліку й оподаткування; розробка техніко-економічних обґрунтувань, бізнес-планів; проведення економічного аналізу; розробка методики обліку на конкретному підприємстві з урахуванням його специфіки; формування фінансового результату в інтересах клієнтів.

На методологію внутрішнього аудиту впливають такі фактори: наявність внутрішньо фірмових стандартів (забезпечує ефективне функціонування внутрішнього аудиту); види діяльності підприємства (якщо підприємство займається кількома видами діяльності, то коло об’єктів контролю розширюється, а це вимагає використання більше методичних прийомів та процедур); об’єкти аудиторського контролю (кожен об’єкт потребує індивідуального підходу); політика і стиль управління (впливає на напрямки внутрішнього аудиту та на глибину дослідження); використання ЕОМ в аудиті (впливає на технологію та методологію аудиторського контролю).

Дослідження об’єктів аудиту здійснюється за допомогою загальнонаукових методів і спеціальних прийомів. До загальнонаукових методів належать індукція, дедукція, синтез, аналіз, аналогія, абстрагування, конкретизація, моделювання, класифікація.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]