Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2.6. Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва у складі Балансу (форми № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м) подають суб’єкти малого підприємництва і представництва іноземних суб’єктів господарювання. Суб’єкти малого підприємництва можуть заповнювати Баланс (форми № 1-м) і Звіт про фінансові результати (форма № 2-м) з використанням інформації, що узагальнюється на рахунках спрощеного або загального Плану рахунків.

Зміст і форму, а також принципи та порядок складання скороченої фінансової звітності у формі Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва установлено П(с)БО 25.

До суб’єктів малого підприємництва належать підприємства, у яких:

1) середньооблікова кількість працюючих за звітний рік не перевищує 50 осіб;

2) обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за звітний рік не перевищує 70 млн грн.

Баланс за Формою № 1-м складається з 4 розділів активу та 5 розділів пасиву.

В активі відображається інформація про необоротні активи підприємства, його оборотні активи, витрати майбутніх періодів та необоротні активи і групи вибуття.

У пасиві відображують дані про власний капітал, забезпечення наступних виплат і цільове фінансування, довгострокові зобов’язання, поточні зобов’язання і доходи майбутніх періодів.

Баланс склад. за принципом балансу-нетто з приведенням в тексті балансових регулюючих і довідкових статей: початкової вартості і зносу основних засобів; первинної вартості і резерву сумнівних боргів по дебіторській заборгованості; неоплаченого капіталу і непокритих збитків.

Баланс (форми № 1-м) заповнюється на підставі Головної книги чи оборотно-сальдової відомості по синтетичних рахунках.

Таким чином, баланс суб’єктів малого підприємництва кардинально не відрізняється від загального бухгалтерського балансу. Форма, структура, зміст, правила заповнення двох балансів однаковий. Різниця в кількості статей – в балансі суб’єктів малого підприємництва їх менше.

Звіт про фінансові результати (форма 2-м) має два розділи: фінансові результати і елементи операційних витрат.

Формування доходів у суб’єкта малого підприємництва в бухгалтерському обліку відповідає вимогам П(с)БО 15 «Доходи» і поділяється на дохід (виручку) від реалізації продукції (робіт, послуг); інших операційних доходів, інших звичайних доходів та надзвичайних доходів. Дохід (виручка) від реалізації продукції (робіт, послуг) – це загальний дохід від основної діяльності. Показник включає ПДВ, якщо суб’єкт малого підприємництва є платником ПДВ.

Формування витрат у суб’єкта малого підприємництва в бухгалтерському обліку відповідає вимогам П(с)БО 16 «Витрати» і поділяється на інші операційні витрати, інші звичайні витрати, інші звичайні витрати, податок на прибуток.

Підприємства, які відносяться до суб’єктів малого підприємництва, можуть вибирати різні системи розрахунку податку на прибуток або єдиний податок, або загальний податок на прибуток. Якщо підприємство обрало єдиний податок, то в Звіті сума податку показується в рядках 130 та 131; а якщо загальний податок – тоді податок на прибуток показують в рядку 170.

Терміни подання Фінансового звіту суб’єкта малого підприємництва у складі Балансу (форми № 1-м) і Звіту про фінансові результати (форма № 2-м):

1) квартального – не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]