Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

3.5. Аналіз ділової активності та рентабельності

Ділова активність в широкому розумінні - це комплекс зусиль спрямованих на підвищення інтенсивності діяльності підприємства на відповідних ринках праці, капіталу. До якісних критерії ділової активності можна віднести: наявність ринків збуту продукції, випуск універсальної продукції та обсяги її експорту, висока репутація підприємства.

Кількісну оцінку ділової активності здійснюють за ступенем виконання плану за основними показниками або ж за рівнем ефективності використання ресурсів.

Оцінюючи динаміку основних показників зіставляють темпи їх змін. Оптимальним буває таке співвідношення : Тп>Тр>Та> 100%

Тп - темп зміни прибутку;

Тр - темп зміни обсягу реалізації;

Та - темп зміни активів.

Ділова активність підприємства у фінансовому аспекті проявляється у швидкості обороту його засобів і коштів. Тому, аналіз ділової активності полягає в дослідженні динаміки коефіцієнту оборотності, шляхом розрахунку таких основних показників:

  • коефіцієнта оборотності активів;

  • коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості;

  • коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості;

  • тривалості обертів дебіторської та кредиторської заборгованостей;

  • коефіцієнта оборотності матеріальних запасів;

  • коефіцієнта оборотності основних засобів (фондовіддачі);

  • періоду обороту чистого робочого капіталу;

  • коефіцієнта оборотності власного капіталу.

1. Заг. коеф. оборот. активів= ЧД / Сер. вел. Актив

Показує скільки гривень реалізації припадає на кожну гривню, вкладену в активи підприємства. Іншими словами - скільки разів за звітний період активи обернулися в процесі ралізації продукції. За звітний період даний коефіцієнт становить 0,47 (9886/21248). Це свідчить про негативний розвиток досліджуваного підприємства, адже активи обертаються повільніше.

2. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості показує, скільки разів за рік обернулися кошти, вкладені в розрахунки.

Даний коефіцієнт розраховується, як відношення виручки від реалізації продукції до середньорічної величини дебіторської заборгованості.

На досліджуваному підприємстві даний коефіцієнт становить (11863/(612)/2)=38,8. У розумних межах чим більша кількість оборотів, тим краще. У цьому випадку підприємство швидше отримує оплату по рахунках. Тривалість обороту дебіторської заборгованості розраховують діленням 360 днів на величину коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості, даний коефіцієнт на підприємстві становить 360/38,8=9 днів.

3. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини кредиторської заборгованості. На Струтинському державному спиртовому заводі він становить (9886/(423+263)/2)=28,8 і показує швидкість обертання кредиторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємству. Тривалість обороту кредиторської заборгованості становить 360/28,8=12,5 дн.

4. Коефіцієнт оборотності матеріальних запасів розраховується як відношення собівартості реалізованої продукції до середньорічної вартості матеріальних запасів і становить на досліджуваному підприємстві на початок року становить (9938/372)=26,7 і на кінець року (2861/445)=6,4, що характеризує зниження швидкості реалізації товарно-матеріальних запасів підприємства. Тривалість обороту матеріально-виробничих запасів становить 360/26,7=13 днів.

5. Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної вартості основних засобів. Він показує ефективність використання основних засобів підприємства. На Струтинському державному спиртовому заводі даний коефіцієнт на кінець року становить 9886/(18176+18293)/2)=0,5.

 7. Період обороту чистого робочого капіталу – розраховується як відношення кількості днів у році до коеефіцієнту оборотності чистого робочого капіталу. Коефіцієнт оборотності чистого робочого капіталу дорівнює відношенню чистого доходу від реалізації до розміру чистого робочого капіталу середнього за період.

 8. Коефіцієнт оборотності власного капіталу розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини власного капіталу підприємства і показує ефективність використання власного капіталу підприємства.

Для характеристики ділової активності підприємства, оцінки його можливос­тей щодо розширення основної діяльності за рахунок внутрішніх джерел фінансу­вання, оцінки ефективності політики формування власних фінансових ресурсів, спрямованої на забезпечення самофінансування підприємства, використовуєть­ся також коефіцієнт стійкості економічного зростання (ксез), який розрахову­ють за формулою:

ксез=(ЧП-Д)/ВК=ЧПр/ВК

де ЧП- чистий прибуток підприємства (форма № 2, ряд. 220);

Д- виплата доходів учасникам (власникам) підприємства в результаті розпод­ілу прибутку: дивіденди, доходи на паї тощо (форма № 4, ряд. 140, гр. 8);

ЧПр - чистий прибуток підприємства звітного періоду, що спрямовується на розвиток виробництва (реінвестований чистий прибуток; нерозподілений прибу­ток поточного (звітного) року);

ВК— середня за період сума власного капіталу підприємства [(форма № 1, ряд. 350, гр. З + форма № 1, ряд. 350, гр. 4): 2].

Інвестиційна привабливість підприємства - рівень задоволення фінансових, виробничих, організаційних та інших вимог чи інтересів інвестора щодо конкретного підприємства, яке може визначатися чи оцінюватися значеннями відповідних показників, у тому числі інтегральної оцінки. Інтегральна оцінка інвестиційної привабливості - показник, у якому відтворюються значення інших показників, скоригованих у відповідності до їх вагомості та інших чинників.

Для зовнішніх щодо підприємства суб’єктів завдання аналізу полягає в оцінці інвестиційної привабливості цього підприємства. Тому об’єктом аналізу є насамперед реальні інвестиції, що дає можливість зробити прогнози щодо майбутньої діяльності підприємства. У процесі аналізу підприємства як об’єкта інвестування потенційних акціонерів (інвесторів) поряд з прибутковістю та рентабельністю цікавлять і такі показники, як обсяги та ефективність капітальних вкладень, здійснюваних на підприємстві. Аналіз динаміки реальних інвестицій з урахуванням темпів інфляції дає змогу зробити висновки щодо інвестиційної активності підприємства. Аналіз структури інвестицій уможливлює оцінювання перспективності напрямів їх вкладення.

Рентабельність - відносний показник прибутковості, виражений у відсотках, який характеризує ефективність витрат підприємства загалом або ефективність виробництва окремих видів продукції.

Для здійснення аналізу рентабельності підприємства розраховують такі показники:

  • рентабельність товарообороту (П / РТО*100) - показує скільки прибутку припадає на гривню реалізації товарів.

  • рентабельність операційних витрат (П/В*100) - показує співвідношення прибутку і витрат, характеризує ефективність витрат.

  • рентабельність власного капіталу (ЧП/ВК*100) - характеризує ефективність використання капіталу.

  • рентабельність активів (ЧП / Середня величина активів)

  • рентабельність основних засобів (ЧП/ОЗ*100) - показує ефективність використання основних засобів.

  • рентабельність оборотних активів (ЧП/ОА*100) - характеризує ефективність використання оборотних активів.

За даними звітного року Струтинському державному спиртовому заводі було збитковим, отже не доцільно проводити розрахунки будь якого із наведених показників, а варто визначити збитковість підприємства.

Збитковість діяльності=Збиток/Чистий дохід

Цей коефіцієнт показує скільки збитку в 1 грн. реалізованої продукції. На Струтинському державному спиртовому заводі він становить за звітний період 0,02 грн збитку, що на 0,01 грн менше, ніж у попередньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]