Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2.8. Статистична звітність

Звіт про основні показники діяльності підприємства (Форма № 1-підприємництво) (Додаток Н)

Звіт подають підприємства, що сплачують єдиний податок, сільськогосподарський фіксований податок та торговий патент; фермерські господарства з середньою за рік чисельністю працюючих понад 50 осіб; підприємства, ліквідовані у звітному році, незалежно від тривалості періоду їх роботи у звітному році. Звіт складається з 7 розділів.

У розділі I звіту підприємство наводить інформацію про зміни в організаційній структурі, що відбулися на підприємстві протягом звітного року, такими блоками:

- шляхи створення підприємства: утворення нового підприємства, злиття підприємств в одне, виділу в нове, поділу підприємства на декілька;

- структурні зміни на підприємстві: приєднання (злиття підприємств (суб'єктів господарювання) в одне із збереженням того, що звітує), приєднання - поглинання своїх дочірніх компаній, виділ підприємства, часткове зменшення активів шляхом їх передачі, продажу, часткове збільшення активів шляхом їх отримання, купівлі, узято в оренду основні засоби іншого підприємства, передано в оренду основні засоби свого підприємства, перетворення (зміна організаційно-правової форми), поновлення тимчасово призупиненої діяльності раніше існуючого підприємства;

- припинення діяльності підприємства в результаті: злиття підприємств (суб'єктів господарювання) в одне та приєднання підприємств (суб'єктів господарювання), приєднання - поглинання своїх дочірніх компаній, поділу підприємства на декілька, перетворення (реорганізації), тимчасового призупинення виробництва, повної ліквідації підприємства, перебування підприємства в процесі ліквідації.

У розділі ІІ відображається розподіл обсягу реалізованої продукції (робіт, послуг), кількості працівників, операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг) за видами економічної діяльності. У розділі ІІІ відображаються окремі види операційних витрат з реалізованої продукції (робіт, послуг). У розділі ІV вказується кількість працівників та оплата їх праці. У розділі V - валові капітальні інвестиції, здійснені у звітному році. У розділі VІ відображаються витрати підприємства на інновації та інформатизацію. У розділі VІІ вказуються основні показники по місцевих одиницях за звітний рік.

Звіт про основні показники діяльності підприємства подається щорічно не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Капітальні інвестиції (Форма № 2-інвестиції)

Державна статистична звітність за формою N 2-інвестиції складається юридичними особами - підприємствами, організаціями, установами (далі - підприємствами), а також їх структурними підрозділами (філіями, відділеннями та ін.) незалежно від форм власності, організаційно-правових форм господарювання та видів економічної діяльності, які безпосередньо освоювали (використовували) капітальні інвестиції у звітному періоді.

Підприємство, яке здійснює лінійне будівництво або яке у своєму складі має не виділені на окремий баланс структурні підрозділи, розміщені на території іншого регіону, ніж підприємство, складає, крім зведеного звіту, звіти щодо кожної території окремо і подає їх управлінню статистики за місцезнаходженням. Якщо за вказівкою підприємства звіт за формою № 2-інвестиції складають його відособлені (виділені на окремий баланс) філії, відділення та інші підрозділи, розташовані на відокремленій території (іншій області, районі, місті), то дані за цими підрозділами підприємство не відображає. У звіт включаються тільки дані з капітальних інвестицій, що освоювались безпосередньо підприємством.

У звітності відображаються обсяги капітальних інвестицій - витрат на придбання, створення (будівництво) будівель, споруд, інших основних засобів (основних фондів) і необоротних матеріальних та нематеріальних активів. Фактично освоєні у звітному періоді обсяги капітальних інвестицій відображаються у звітності на основі документів первинного обліку. Витрати на придбання основних засобів (їх окремих частин), інших матеріальних та нематеріальних активів з метою їх подальшого перепродажу не відносяться до капітальних інвестицій і у звіт за формою № 2-інвестиції не включаються.

У звіті відображаються фактично освоєні (використані) обсяги капітальних інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування, включаючи кошти Державного бюджету України, як на поворотній, так і на безповоротній основі.

Витрати на придбання обладнання (об'єкта лізингу) включаються в обсяги капітальних інвестицій таким чином: лізингодавцем, якщо це обладнання передане ним за договором в оперативний лізинг; лізингоодержувачем, якщо це обладнання передане йому за договором у фінансовий лізинг.

Дані з капітальних інвестицій наводяться у фактичних цінах відповідного періоду. Суми податку на додану вартість включаються в обсяги капітальних інвестицій у разі, якщо підприємство є платником цьогоподатку.

Звіт складається з 4 розділів: капітальні інвестиції, інвестиції в основний капітал за видами основних засобів, капітальні інвестиції за джерелами фінансування, інвестиції в основний капітал за видами економічної діяльності.

У розділі 1 «Капітальні інвестиції» відображаються дані фактично освоєних (використаних) у звітному періоді обсягів капітальних інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування незалежно від моменту оплати виконаних робіт.

У розділі 2 «Інвестиції в основний капітал за видами основних засобів» наводяться дані обсягів інвестицій в основний капітал за видами створених (збудованих), придбаних основних засобів: будівлі (включаючи житлові) і споруди; машини, обладнання, інструмент, інвентар (без транспортних засобів); транспортні засоби; інші.

У розділі 3 «Капітальні інвестиції за джерелами фінансування» наводяться дані освоєних обсягів капітальних інвестицій та інвестицій в основний капітал (капітальні вкладення) за джерелами фінансування.

У розділі 4 «Інвестиції в основний капітал за видами економічної діяльності» відображаються дані з освоєних (використаних) обсягів інвестицій в основний капітал (капітальні вкладення) за видами економічної діяльності (згідно з Класифікацією видів економічної діяльності, затвердженою наказом Держстандарту України від 22.10.96 N 441, у розвиток яких булиспрямовані ці інвестиції.

Дані наводяться у вільних рядках розділу за вибірковим переліком видів економічної діяльності.

Звіт про капітальні інвестиції подається підприємствами щорічно, не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос) (Форма № 11-ОЗ) (Додаток О)

Форма державного статистичного спостереження № 11-ОЗ «Звіт про наявність та рух основ­них засобів, амортизацію (знос)» заповнюється у тисячах гривень з одним десятковим знаком.

В адресній частині форми реквізити запов­нюються за даними облікової картки Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Заповнення форми проводиться на підставі типових форм первинного обліку (інвентарних карток обліку руху основних засобів, актів прий­мання-передачі та актів списання основних засобів, інших первинних документів обліку основних засобів). Надані статистичні дані мають бути достовірними та подаватися у повному обсязі в установлений термін за визначеною адресою.

У формі наводиться первісна (переоцінена) і залишкова вартість власних та отриманих на умовах фінансового лізингу об'єктів і орендованих цілісних майнових комплексів, які віднесені до складу основних засобів та інших необоротних матеріальних активів згідно з П(с)БО 7 «Основні засоби».

Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос) (Форма № 11-ОЗ) складається з двох розділів:

1. Наявність та рух основних засобів;

2. Склад основних засобів.

У першому розділі «Наявність та рух основних засобів» по рядках наводяться дані щодо вартості основних засобів, що перебувають на балансі респондента; вартість основних засобів основного виду економічної діяльності за реєстрацією респондента в ЄДРПОУ; вартість земельних ділянок, які знаходяться на балансі респондента; наводиться вартість житлових будівель, до яких належать будинки одноквартирні, будинки з двома та більше квартирами як масової, так і індивідуальної забудови, а також гуртожитки.

У графах 1 - 7 наводяться дані з наявності та руху основних засобів за первісною (переоціненою) вартістю. У графах 8 і 9 наводяться дані з вартості основ­них засобів за відрахуванням зносу - залишкова вартість, відповідно на початок та кінець звітного року. У графі 10 відображається сума нарахованої амортизації (зносу) за звітний рік. Об’єктами амортизації виступають усі основні засоби, крім землі. У графі 11 наводяться дані з вартості основних засобів, на які повністю нараховано амортизацію (знос). Крім того, довідково наводяться дані щодо вартості не завершених капітальних інвестицій, інвестиційної нерухомості, основних засобів, що утримуються з метою продажу, довгострокових біологічних активів рослинництва та тваринництва.

У другому розділі «Склад основних засобів» наводяться дані щодо вартості наявних на кінець звітного року основних засобів за складом згідно з класифікацією основних засобів, передбаченою П(с)БО 7 «Основні засоби».

Звіт про наявність та рух основних засобів, амортизацію (знос) (Форма № 11-ОЗ) подається підприємствами щорічно, не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (робіт, послуг) (Форма № 1-П) (Додаток )

Форма державного статистичного спостереження № 1-П (місячна) «Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (товарів, послуг) за видами» заповнюється щодо видів промислової продукції, яку було вироблено за звітний місяць на власних або орендованих потужностях (з власної сировини або сировини замовника). У випадку випуску продукції у рамках договору про спільну діяльність дані про її обсяги наводяться учасником договору, на потужностях якого (власних чи орендованих) вироблена така продукція.

Якщо підприємство безпосередньо не виготовляло продукцію, а замовляло її виготовлення на підприємствах-виробниках на давальницьких засадах (надавало свою сировину та сплачувало роботи з виготовлення продукції), дані щодо обсягів такої продукції у звіті за формою № 1-П не відображаються.

Дані наводяться за Номенклатурою продукції промисловості. Дані звіту подаються в передбачених Номенклатурою одиницях виміру (в окремих випадках - у двох одиницях виміру).

У графі 1 наводяться дані про валовий випуск продукції, включаючи продукцію, призначену для подальшої переробки на власному підприємстві (внутрішньозаводський оборот). При цьому до виробленої та відпущеної теплоенергії включається вся кількість теплоенергії.

У графі 2 наводяться дані про випуск готової продукції з власної та давальницької сировини, призначеної для збуту, тобто готових виробів, які реалізовані у звітному місяці або призначені для продажу, але на них не знайдено покупця. За показником «теплоенергія» дані наводяться за виключенням втрат тепла при передачі.

У графі 3 наводяться дані про випуск готової продукції, призначеної для збуту, без продукції, виробленої з давальницької сировини.

У графі 4 наводиться вартість продукції, урахованої у графі 3. Оцінка продукції здійснюється за фактичними цінами виробника (без урахування непрямих податків), за якими її було реалізовано у звітному місяці, а продукції, покупця якої не знайдено, - за ціною, за якою її можна було б реалізувати у звітному місяці (або за ціною її останньої реалізації у звітному році, але не нижче фактичної собівартості).

У графі 5 наводяться дані про залишки виробленої підприємством готової продукції на кінець звітного періоду (незалежно коли вироблена), включаючи продукцію, виготовлену на давальницьких умовах, та без урахування продукції, що перебуває на складі підприємства на відповідальному зберіганні як державний резерв тощо.

Терміновий звіт про виробництво промислової продукції (робіт, послуг) (Форма № 1-П) (місячний) подається 3 лютого наступного за звітним року.

Місячний звіт про економічні показники за видами економічної діяльності, що відносяться до добувної, переробної промисловості, виробництва і розподілення електроенергії, газу, тепла і води (Форма № 1-ПЕ)

Дані статистичного спостереження за формою № 1-ПЕ «Місячний звіт про економічні показники за видами економічної діяльності, що відносяться до добувної, переробної промисловості, виробництва і розподілення електроенергії, газу, тепла та води» є короткостроковими і використовуються для формування оперативної зведеної інформації по країні в цілому та території регіонів. У разі, коли місцезнаходження респондента за реєстрацією та фактичне не збігаються (є територіями різних областей), звіт подається за фактичним місцезнаходженням (місцем здійснення виробничої діяльності виробництва продукції, послуг, що реалізуються за межі юридичної особи). При цьому, якщо зазначений виробничий підрозділ не веде обліку всіх показників звіту, зокрема обсягу реалізованої продукції, юридична особа розраховує і подає йому цей показник чи інформацію для його розрахунку (середні ціни реалізації тощо) або сама складає звіт і надає його органу державної статистики за місцем здійснення підрозділом виробничої діяльності.

Дані щодо промислової діяльності підприємства розподіляються за видами діяльності, які здійснював респондент у звітному місяці. У звіті відображається обсяг реалізованої промислової продукції, робіт,послуг у відпускних цінах підприємства без ПДВ, акцизного збору та інших непрямих податків (оборот).

Далі наводяться дані про обсяг замовлень на виробництво промислової продукції, виконання робіт, послуг, що надійшли за місяць, без ПДВ і акцизного збору але тільки за видами діяльності переробної промисловості, відміченими в переліку, що додається, позначкою «V». Окремо наводиться обсяг іноземних замовлень(одержаних від замовників-нерезидентів України безпосередньо або через посередників). Наводиться середня кількість працівників промислової діяльності (включаючи штатних працівників, працюючих за цивільно-правовими договорами, та зовнішніх сумісників. Вказуються дані щодо відпрацьованого часу.

Місячний звіт про економічні показники за видами економічної діяльності, що відносяться до добувної, переробної промисловості, виробництва і розподілення електроенергії, газу, тепла і води (Форма № 1-ПЕ) (місячна) подається не пізніше 12 числа після звітного періоду.

Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (Форма № 1-Б)

Форму N 1-Б складають усі підприємства та організації незалежно від підпорядкування та форми власності, які перебувають на господарському розрахунку і є юридичними особами, крім бюджетних установ.

Заповнення форми проводиться на підставі первинних документів, регістрів синтетичного та аналітичного обліку, фінансової звітності та положень (стандартів) бухгалтерського обліку в тисячах гривень (без десяткового знака).

Розділ I «Фінансові результати» заповнюється за перший і другий місяць кожного кварталу та за рік наростаючим підсумком з початку року. Сільськогосподарські підприємства заповнюють цей розділ тільки за рік. У розділі відображається прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування, чистий прибуток (збиток).

Розділ II «Дебіторська та кредиторська заборгованість» складається з трьох підрозділів і заповнюється щомісячно. У підрозділі I наводяться дані щодо заборгованості в розрахунках підприємств у межах України, які виділяються із загальної суми дебіторської і кредиторської заборгованості і заповнюються аналогічно відповідним статтям активу і пасиву балансу.

У підрозділах II і III відображається заборгованість у розрахунках, що стосується взаємовідносин з країнами-колишніми республіками СРСР та з іншими країнами відповідно.

Обсяги простроченої заборгованості визначаються згідно з умовами та термінами договорів між суб'єктами господарської діяльності та інших розрахунків.

Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість (Форма № 1-Б) (місячна) подається не пізніше 20 числа після звітного періоду.

Звіт з праці (Форма № 1-ПВ) (Додаток П)

Звіт подають юридичні особи та їхні відокремлені підрозділи (філії, відділення, представництва, цехи, дільниці, розташовані на іншій території, ніж головна організація) незалежно від форм власності та організаційно-правових форм господарювання, включаючи громадські об'єднання, профспілки, благодійні організації, в яких здійснювались нарахування заробітної плати постійному або тимчасовому персоналу та сплачувались внески до фондів соціального страхування

Форма статистичної звітності № 1-ПВ (міс.)  складається за даними первинного та бухгалтерського обліку, у відповідності з якими були здійснені нарахування працівникам та проведені розрахунки по заробітній платі.

Розділ I. Кількість працівників та фонд оплати праці. Показники цього розділу заповнюються за звітний місяць та за період з початку року щомісячно.

Розділ II. Заборгованість перед працівниками із виплати заробітної плати та допомоги по соціальному страхуванню. Заповнюється тільки тими підприємствами, які своєчасно не розраховувались з працівниками по заробітній платі на 1 число місяця, наступного після звітного періоду.

У розділі відображається загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати всім категоріям працівників; сума заборгованості з виплати всіх видів соціальної допомоги (оплата перших 5 днів непрацездатності за рахунок коштів підприємства; допомога по виплатах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; сума заборгованості зі страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання тощо.

Форма 1-ПВ (термінова - квартальна) Дані розділів I та II форми № 1-ПВ (кв.)  заповнюються за період з початку року. Розділ III заповнюється за останній місяць кожного кварталу (березень, червень, вересень, грудень).

Розділ I. Склад фонду оплати праці та інші виплати. У розділі відображається фонд оплати праці працівників (фонд основної та додаткової зарплати); виплати, що не входять до фонду оплати праці; вартість проданої продукції та наданих послуг штатним працівникам в рахунок заробітної плати.

Розділ II. Чисельність та фонд оплати праці окремих категорій працівників. Відображається загальна кількість штатних працівників облікового складу та працівники, які не перебувають в обліковому складі (позаштатні).

Розділ III. Розподіл працівників за розмірами заробітної плати. У розділі відображається кількість працівників, які відпрацювали 50 % і більше табельного фонду робочого часу, встановленого на місяць; кількість штатних працівників, які повністю відпрацювали відповідний місяць (включаючи тих, що були у відрядженні);

Розділ ІV. Рух робочої сили. Відображається кількість штатних працівників, з них жінки, які прийняті, вибули (через скорочення штату або плинністю кадрів), кількість штатних працівників на кінець звітного періоду та кількість вакансій.

Звіт з праці (Форма № 1-ПВ) (термінова, місячна) подається підприємством до 7 числа після звітного періоду.

Звіт про використання робочого часу (Форма № 3-ПВ)

Форма № 3-ПВ термінова-квартальна (зведена) складається багатогалузевими підприємствами. В статистичній звітності з праці дані про використання робочого часу наводяться щодо тих працівників, які враховуються в середньообліковій чисельності штатних працівників. Підставою для складання є документи первинного обліку: накази, табелі обліку, довідки та інші офіційні докум, що підтверджують неявки на роботу.

У розділі І. «Використання робочого часу» відображається фонд робочого часу працівників підприємства згідно з режимом його роботи; всі фактично відпрацьовані працівниками людино-години, ураховуючи відпрацьовані у вихідні (за графіком), святкові та неробочі дні, надурочний час; загальна кількість людино-годин фонду робочого часу, які з різних причин були не відпрацьовані працівниками; відображається кількість людино-годин щорічних відпусток працівників (основних та додаткових); кількість людино-годин відсутності працівників внаслідок тимчасової непрацездатності; кількість людино-годин відсутності працівників у зв'язку з навчанням і творчими відпустками; простої, страйки тощо.

У розділі ІІ. «Інформація про укладання колективних договорів» відображається фактична кількість укладених на звітну дату колективних договорів підприємства; кількість працівників, на яких поширюється дія укладених колективних договорів; розмір мінімальної місячної ставки (окладу); розмір мінімальної місячної ставки (окладу), визначений в галузевій угоді, у сфері дії якої перебуває підприємство.

У розділі ІІІ. «Витрати на утримання робочої сили» відображається загальна сума витрат в тому числі на соціальне забезпечення працівників, на культурно-побутове обслуговування, забезпечення житлом, на професійне навчання.

Як додаткова інформація до розділу відображається середньооблікова кількість штатних працівників підприємства за січень - грудень попереднього року.

Звіт про використання робочого часу (Форма № 3-ПВ) (термінова-піврічна) подається не пізніше 7 числа після звітного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]