Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

4.2. Інформаційне забезпечення внутрішнього аудиту

Ефективність внутрішнього аудиту залежить від повноти та якості його інформаційного забезпечення. Інформаційне забезпечення аудиту – це певним чином упорядкована сукупність інформації, яку формують і використовують на різних стадіях процесу аудиту. Виділяють нормативно-правове і методичне забезпечення внутрішнього аудиту.

До нормативно-правового забезпечення внутрішнього аудиту належать закони України, інструкції, положення, доповнення, роз'яснення, офіційні коментарі, що регулюють діяльність суб'єктів господарювання. Нормативно-правове забезпечення аудиторської діяльності містить два рівні - систему нормативного регулювання аудиторської діяльності і систему нормативного регулювання фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємництва, тобто регламентує діяльність двох учасників аудиторського процесу - внутрішнього аудитора і підприємства. Прикладом нормативно-правового забезпечення першого рівня є Закон України «Про аудиторську діяльність», другого рівня - Закон України «Про підприємства».

Поділ нормативно-правового забезпечення внутрішнього аудиту за джерелами інформації на друковане і електронне обумовлений видом носія інформації.

За терміном дії визначають постійне нормативно-правове забезпечення (має постійну юридичну силу) і тимчасове (юридична сила якого обмежена у часі). В залежності від сфери дії, тобто ступеня обов'язковості застосування, нормативно-правове забезпечення внутрішнього аудиту поділяється на загальнообов'язкове, спеціальне і локальне.

До загальнообов'язкового нормативно-правового забезпечення (Додаток Х1) належить законодавство України, дія якого поширюється на всі без виключення суб'єкти господарювання. Сюди ж належать нормативні акти (інструкції, положення, методичні вказівки, державні стандарти тощо), затверджені Національним банком України, Міністерством фінансів України, Міністерством статистики України. До спеціального нормативно-правового забезпечення відносяться нормативні акти галузевих міністерств і відомств, які регулюють фінансування, облік, звітність, контроль, статистику в окремих галузях народного господарства України.

Документи, що регулюють нормативно-правовий статус підприємства, -організаційно-розпорядчі документи (штатний розклад, накази, розпорядження, рішення рад і зборів трудового колективу), бізнес-плани -складають локальне нормативно-правове забезпечення внутрішнього аудиту. До цієї групи забезпечення відноситься і Положення про відділ внутрішнього аудиту (у міжнародній практиці використовують статут відділу внутрішнього аудиту).

Структура методичного забезпечення внутрішнього аудиту: Стандарти професійної практики внутрішнього аудиту (розроблені Міжнародним Інститутом внутрішніх аудиторів), Національні нормативи внутрішнього аудиту (професійний орган внутрішніх аудиторів в Україні відсутній), Стандарти внутрішнього аудиту підприємства (розробляються підприємством самостійно).

Особливість методичного забезпечення внутрішнього аудиту полягає у обов'язковості застосування вимог внутрішніх стандартів підприємства, а Стандарти професійної практики внутрішнього аудиту, міжнародні та національні нормативи аудиту мають виключно рекомендаційний характер.

Інформаційне забезпечення поділяють за часом формування у аудиторському процесі на вхідне і вихідне. Така структура інформаційного забезпечення внутрішнього аудиту відповідає поділу економічної інформації на первинну і вторинну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]