Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT_KURSU_5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

3. Фінансовий та стратегічний аналіз

3.1. Загальна оцінка фінансового стану підприємства

Загальну оцінку фінансового стану та його змін зазвичай розпочинають з аналізу балансу підприємства, тобто з аналізу скла­ду і структури його активів і пасивів, їх динаміки.

Основними методами аналізу фінансового стану, які широко застосовуються в практиці господарської діяльності підприємств, є:

1) горизонтальний аналіз — у процесі аналізу визначають абсолют­ні й відносні зміни величин різних статей балансу за звітний період;

2) вертикальний аналіз — розрахунок питомої ваги окремих статей у загальній валюті балансу, тобто вивчення структури статей активу і пасиву на звітну дату;

3) коефіцієнтний аналіз — за його допомогою вивчають рівень і динаміку відносних показників фінансового стану, які розраховуються як відношення величин балансових статей чи інших абсолютних показників, що їх можна одержати на основі звітності. Ці коефіцієнти порівнюються з базовими даними;

4) факторний аналіз — застосовується для виявлення причин зміни абсолютних і відносних фінансових показників, а також для розрахунку впливу причин (факторів) на зміну фінансового показника, що його аналізують.

Інформаційною базою аналізу є фінансова звітність за аналізований період, зокрема: баланси і звіти про фінансові результати за базовий і звітний періоди.

Оцінка фінансового стану підприємства є першим етапом як внутрішнього, так і зовнішнього аналізу фінансового стану та змін, які в ньому відбувалися за звітний період на основі абсолютних показників балансу. Для цього порівнюють валюту балансу на звітну дату із валютою на початок року (7976-7071=905). Даний показник збільшився, а це має позитивне значення для підприємства.

При аналізі фінансового стану значну увагу приділяють зміні валюти балансу відносно обсягу господарської діяльності тому для цього розраховують такі коефіцієнт:

Коефіцієнт (Кб) приросту майна розраховується з формули:

,

де Б1, Б0 — середня величина майна за звітний і попередній періоди. Кб=(23051-19445)/19445*100=18,5

Коефіцієнт (Кv) приросту виручки від реалізації продукції роз­раховується:

,

де V1, V0 — виручка від реалізації продукції за звітний і попередній періоди.

Кv=(11863-3433)/3433*100=245,5

На Струтинському державному спиртовому заводі коефіцієнт приросту виручки від реалізації вищий за коефіцієнт приросту майна, отже це свідчить про поліпшення ситуації з коштами на підприємстві проти попереднього звітного періоду.

Крім зміни валюти балансу в цілому, необхідно проаналізувати характер зміни окремих статей балансу, тобто про­вести горизонтальний та вертикальний аналізи балансу.

Наступним етапом аналізу є оцінка змін в обсязі і структурі майна підприємства. При цьому в складі майна виділяють необоротні та оборотні активи підприємства.

За даними балансу (ф.1) визна­чається вартість усього майна підприємства і сума джерел утворення (підсумок пасиву балансу) цього майна на певну звітну дату.

Далі визначається відхилення за кожним видом майна і джерел його утворення порівнянням даних на кінець і на початок звітного періоду. Для вивчення структурних змін необхідно додатково визначити питому вагу кожного виду майна в загальній валюті балансу і вивчити причини змін структури майна і джерел його утворення. Детальний аналіз цього питання дає можливість установити, якою мірою підприємство може спиратися на власні кошти і скільки треба позичити, а також наскільки ефективно використовуються власні й позичені кошти.

Виділяють такі етапи аналізу:

1. Загальна оцінка стану майна і його окремих частин (табл.3.1.2). На цьому етапі вивчають співвідношення динаміки оборотних і необоротних активів а також показники мобільності всього майна підприємства та оборотних коштів.

2. Аналіз виробничого потенціалу. На цьому етапі оцінюють виробничий потенціал, використовуючи такі показники:

  1. наявність, динаміка і питома вага виробничих активів у загальній вартості майна;

  2. наявність, динаміка і питома вага основних засобів у реальній вартості майна;

  3. коефіцієнт зносу основних засобів ;

  4. середня норма амортизації;

  5. наявність, динаміка і питома вага капітальних вкладень і їх співвідношення з фінансовими вкладеннями.

3. Аналіз складу і динаміки мобільних (оборотних) коштів На основі аналізу структури оборотних коштів вивчають зміни, що відбулися в складі оборотних коштів у цілому, а після цього — в розрізі окремих статей.

Надходження, набуття, створення майна підприємства здійснюється за власні та позичені кошти, співвідношення яких розкриває його фінансовий стан. Аналіз джерел майна підприємства здійснюється за даними балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]