Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

113. Методи збалансування портфеля

ЗБАЛАНСОВАНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ПОРТФЕЛЬ - портфель, що складається з фінансових інструментів (переважно цінних паперів) в повній мірі відповідають меті та умовою його формування виходячи з розробленої інвестиційної політики підприємства. Збалансованість інвестиційного портфеля досягається за рахунок цілеспрямованої диверсифікації окремих інструментів інвестування: при консервативному підході збалансованим є портфель, який при заданому рівні ризику дозволяє досягти найвищих значень рівня поточної прибутковості або темпів приросту капіталу; при помірному (компромісному) підході збалансованим є портфель, який дозволяє наблизити значення рівня прибутковості, темпів зростання капіталу та рівня ризику до середньоринкових; при агресивному підході збалансованим є портфель, який при максимальному (або заданому) рівні поточної прибутковості дозволяє досягти мінімального значення рівня ризику. Синонімом збалансованого інвестиційного портфеля виступає термін "ефективний інвестиційний портфель. Основний метод сбалансування: диверсифікація ризиків – приведення у відповідність системного та несистемного ризиків.

Так, диверсифікуємий ризик – це унікальний діловий та фінансовий ризик, який належить лише конкретному фінансовому інструменту (цінному паперу) і від якого можна позбутися за допомогою диверсифікації ризиків (їх розподілу). Недиверсифікуємий ризик – ризик, який характерний для усіх видів цінних паперів (інвестиційних інструментів), який не може бути усунитий за допомогою диверсифікації.

  1. Диверсифікація портфеля фінансових інвестицій

Найефективнішим і найпоширенішим засобом боротьби проти портфельного ризику є диверсифікація активів.

Диверсифікація - це володіння найрізноманітнішими фінансовими активами, кожен з яких має різний рівень ризику, з метою зниженя загального ступеня ризику портфеля в цілому

Зменшити загальний ризик портфеля цінних паперів можна у два способи. Перший — додатково інвестувати кошти в різноманітні цінні папери портфеля, другий — залучити фінансові активи, дохідність яких має іншу амплітуду коливань, ніж уже наявні у портфелі.

Коли інвестори додають у портфель цінні папери з аналогічними вже наявними в портфелі відхиленнями і коливаннями дохідності, його ризик не зменшується. Важливо залучити цінні папери з іншою амплітудою коливань дохідності. Щільність взаємозв’язку двох випадкових величин (коливань дохідності) обчислюють на підставі показників коваріації і коефіцієнтів регресії.

Пошук цінних паперів з різною амплітудою коливань дохідності полегшується, якщо скористатися критерієм коваріації, яка є мірою взаємозв’язку двох випадкових величин і обчислюється як математичне очікування добутку відхилень випадкових величин від своїх середніх значень. Коваріація уможливлює зіставлення напрямів змін двох змінних.

Зазначимо, що диверсифікація як метод управління портфелем цінних паперів суттєво відрізняється від так званої «галузевої селекції» портфеля, яка спрямована на часту, зазвичай майже цілковиту заміну активів однієї галузі активами іншої, здатними за сприятливих умов у стислий термін забезпечити високу дохідність. За «галузевої селекції» інвестори постійно перемикають увагу з однієї галузі на іншу й за певних обставин отримують річну дохідність до 50 %. Але керований у такий спосіб надто мінливий портфель цінних паперів набуває підвищеної ризикованості, до того ж вимагає додаткових витрат на ринковий моніторинг і трансфери.

На відміну від зазначеного підходу, диверсифікація портфеля цінних паперів означає розподіл активів за їхніми видами, емітен­тами, термінами погашення, регіонами й галузями, забезпечення рівноваги між «захисними» й «агресивними» цінними паперами, залучення цінних паперів інвестиційних компаній із широко диверсифікованим власним інвестиційним портфелем і корпорацій із високим рівнем диверсифікації виробничої діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]