Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Контрольні питання для підготовки до ПМК

  1. Інвестиції, інвестування, інвестиційна діяльність

Інвестиції — грошові, майнові, інтелектуальні та будь-які інші цінності, які вкладаються в об’єкти підприємницької діяльності з метою отримання прибутку.

Є багато видів інвестицій. Зокрема, реальні інвестиції — це вкладення коштів у реальні активи як матеріальні (виробничі, основні та оборотні фонди, будівлі, споруди, обладнання, товарно-матеріальні цінності) так і нематеріальні (патенти, ліцензії, "ноу-хау", технічна, науково-практична, інструктивна, технологічна, проектно-кошторисна та інша документація). Фінансові інвестиції - це вкладення коштів або інших активів у цінні папери суб'єктів господарської діяльності. Прямі інвестиції - безпосереднє вкладення коштів інвестором в об'єкти інвестування, вкладається значна частка у статутний капітал, є право голосу та управління.  Під непрямими інвестиціями розуміється інвестування, опосередковане іншими особами (інвестиційними або фінансовими посередниками). Приватні інвестиції – це вкладання коштів які роблять громадяни та приватні підприємства. Державні інвестиції – це вкладання капіталу яке провадять центральні та місцеві органи влади й управління бюджетних, позабюджетних фондів і позичених коштів. Іноземні інвестиції – це вкладання капіталу іноземних громадян, юридичних осіб і держав. Спільні інвестиції – це вкладання юридичних осіб та громадян країни та іноземних держав. Нетто-інвестиції – це початкові інвестиції, які здійснюються на основі інвестиційного проекту чи при купівлі фірми. Брутто-інвестиції – це нетто-інвестиції плюс реінвестиції. Екстенсивні інвестиції – це інвестиції на розширення (збільшення) виробничого потенціалу. Реінвестиції – повторні інвестиції за рахунок використання прибутку, отриманого від первинного вкладення капіталу. Інвестиційна діяльність – комплекс заходів та практичних дій юридичних та фізичних осіб, а також держави щодо здійснення інвестицій у будь-якій формі з метою отримання прибутку. Об’єктами інвестиційної діяльності може бути будь-яке майно в тому числі основні і оборотні активи, цінні папери, цільові грошові вклади, науково-технічна продукція, інтелектуальні цінності, будь-які інші об’єкти власності та майнові права. Забороняються інвестиції в об’єкти створення та використання яких не відповідає вимогам санітарно-гігієнічних, радіаційних, екологічних, архітектурних та інших норм, встановлених законодавством України.

  1. Сутність та види інвестиційного аналізу

Інвестиційний аналіз – процес дослідження інвестиційної активності та ефективності інвестиційної діяльності підприємства з метою виявлення резервів подальшого розвитку. Інвестиційний аналіз пов'язаний з науковим обґрунтуванням доцільності та ефективності здійснення інвестицій та впровадження інвестиційних проектів;спрямований на виявлення позитивних та негативних фактів, що впливають на інвестиційну діяльність підприємств; сприяє контролю, розкриває можливість використання невикористаних резервів і тенденцій подальшого розвитку; пов'язаний з дослідженням інвестиційних процесів. Основними завданнями є: оцінка діяльності, тенденцій, пошук нових ресурсів, оцінка інвестиційного ризику. Види інвестиційного аналізу:

Залежно від об'єкта аналізу розрізняють повний інвестиційний аналіз, що складається в повному комплексному вивченні інвестиційної діяльності підприємства, і тематичний інвестиційний аналіз, підвидами якого є аналіз ефективності реального інвестування, аналіз ефективності фінансового інвестування, аналіз ризиків інвестиційної діяльності, аналіз структури інвестиційних ресурсів.

Залежно від суб'єкта аналізу розрізняють внутрішній і зовнішній інвестиційний аналіз. Внутрішній інвестиційний аналіз проводиться усередині самого підприємства інвестиційними менеджерами з метою контролю ходу інвестиційної діяльності й виявлення внутрішніх резервів зростання її ефективності. Зовнішній інвестиційний аналіз проводиться зовнішніми організаціями, компетентними в проведенні інвестиційного аналізу (податковими органами, аудиторськими фірмами, комерційними банками, зовнішніми експертами), у випадку необхідності проведення такого аналізу.

Залежно від періоду проведення виділяють перспективний, оперативний і ретроспективний аналіз. Перспективний або попередній інвестиційний аналіз полягає у вивченні зовнішніх і внутрішніх умов інвестиційної діяльності до початку її здійснення. Оперативний (поточний) інвестиційний аналіз проводиться для контролю в процесі здійснення інвестицій. Ретроспективний (подальший)інвестиційний аналіз здійснюється за підсумками діяльності за звітний період (місяць, квартал, рік).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]