Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

57. Методи оцінки ризиків інвестиційних проектів

Види аналізу ризику: якісний - визначення показників ризику, етапів робіт, при яких виникає ризик, його потенційних зон та ідентифікація ризику; кількісний - передбачає числове визначення розміру окремих ризиків, а також проекту в цілому.

Методи якісного аналізу:

Метод аналогій передбачає використання даних по інших проектах, які вже виконані. Цей метод використовується страховими компаніями, які постійно публікують дані про найбільш важливі зони ризику та понесені витрати.

Експертний метод, який відомий як метод експертних оцінок, стосовно підприємницьких проектів може бути реалізований шляхом вивчення думок досвідчених керівників та спеціалістів. При цьому доцільно встановити показники найбільш допустимих, критичних та катастрофічних втрат, маючи на увазі як їх рівень так і ймовірність. До основних переваг даного методу належать: можливість оцінки ризику до розрахунків по­казників ефективності, відсутність необхідності у точних первинних даних і сучасному програмному забезпеченні, а також простота розрахунків. Однак експертний аналіз ризиків, як і будь-яка експертна оцінка, достатньо суб’єктивний і не завжди дає змогу дати незалежну характеристику події, що аналізується.

Методи кількісного аналізу:

Аналіз чутливості проекту до змін окремих факторів, які впливають на дохідність. До таких факторів належать ціна реалізації, собівартість, обсяг виробництва, вартість обладнання тощо. Оцінюється значення впливу цих факторів на загальну прибутковість проекту.(див.№58)

Аналіз прогнозних сценаріїв розвитку загальноекономічних умов та здійснення самого інвестпроекту, метою якого є розглянути екстремальні результати та ймовірність розподілу чистої теперішньої вартості проекту. Його звичайно готують за трьома сценаріями: - базовий розрахунок за середніх, найбільш вірогідних умов; - оптимістичний варіант за найкращого перебігу подій за всіма факторами, що впливають на дохідність проекту; - песимістичний варіант, в який закладаються найгірші можливі ситуації у країні й на конкретному ринку;

Метод статистичних випробувань/метод імітаційного моделювання/метод “Монте–Карло” використовується коли визначення ймовірності настання нового сценарію реалізації проекту можна прорахувати за допомогою електронних таблиць. Даний метод полягає в тому, що аналітик визначає вид і ймовірність розподілу масштабів реалізації проекту і методом відбору мір значущості невизначених змінних розраховує можливість розвитку кожної моделі.

Метод Дерева рішень, яке будується на основі виділених робіт (подій), що відображають життєвий цикл проекту, визначають ключові події, що впливають на проект, час їх настання і можливі рішення, які можуть бути прийняті в результаті настання кожного ключового виду роботи з визначення ймовірності їх прийняття і вартості робіт. На основі даних будується “дерево рішень”. Його вузли представляють ключові події, а стрілки, що їх поєднують – перелік робіт по реалізації проекту. Крім того, приводиться інформація відносно часу, вартості робіт і ймовірності розвитку того чи іншого рішення.

За результатами побудови дерева рішень встановлюються ймовірність та ефективність кожного сценарію розвитку проекту, а також інтегральна ефективність самого проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]