Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Технічний аналіз ринку фінансових інвестицій

Технічний аналіз — це сукупність методів і прийомів прогнозування тенденцій зміни цін на ліквідних ринках цінних паперів на основі виключно технічних характеристик ринку — динаміки цін і обсягів операцій з купівлі і продажу цінних паперів. При цьому ігноруються фундаментальні фактори, що є основою формування ціни на той чи інший інвестиційний інструмент. Основні завдання технічного аналізу:

- розкриття закономірностей у реальному русі цін;

- виявлення моментів перелому тенденцій в русі цін на ринку (цінового піку), тобто моментів, коли зростання ціни змінюється на падіння, або навпаки. Ці моменти ще називають сигналами продажу або сигналами купівлі;

- прогнозування напряму руху ціни (межі коливань) у майбутньому.

Основний інструментарій технічного аналізу — цінові графіки, діаграми, лінійні діаграми, стовпчикові діаграми, графіки “крапок і цифр”.

В умовах українського ринку за нерозвинутості ринкових механізмів об’єктивної оцінки курсів цінних паперів і низької ліквідності ринку перевага віддається фундаментальному аналізу.

  1. Формування портфеля фінансових інвестицій на основі сучасної портфельної теорії

Сучасна портфельна теорія, принципи якої вперше були сформульовані в 50-х роках Г. Марковицем, а потім розвиті Д. Тобіном, В. Шарпом і іншими дослідниками, являє собою заснований на статистичних методах механізм оптимізації формованого інвестиційного портфеля за заданими критеріями співвідношення рівня його очікуваної прибутковості і ризику з урахуванням забезпечення корелятивного зв"язку прибутковості окремих фінансових інструментів між собою. У складі статистичних методів оптимізації портфеля, розглянутих цією теорією, особлива роль приділяється визначенню середньоквадратичного відхилення (або дисперсії) прибутковості окремих фінансових інструментів інвестування; коваріації і кореляції, що вимірюють характер зв"язку між показниками прибутковості цих інструментів; коефіцієнту "бета", що вимірює систематичний ризик окремих фінансових активів і ін.

112. Оперативне управління та реструктуризація портфеля фінансових інвестицій

Під оперативним управлінням реструктуризацією портфеля фінансових інвестицій розуміється обґрунтування і реалізація управлінських рішень, що забезпечують підтримку цільової інвестиційної спрямованості сформованого портфеля за параметрами його прибутковості, ризику і ліквідності шляхом ротації окремих його інструментів.

Зміна цілей інвестора й обсягу інвестиційних ресурсів, значні коливання кон"юнктури інвестиційного ринку, зміна ставки відсотка, розширення пропозиції фінансових інструментів інвестування і ряд інших умов викликають необхідність поточної коректування сформованого інвестиційного портфеля. Таке коректування зветься "реструктуризації портфеля" і є основним змістом процесу оперативного управління ним на підприємстві.

Процес оперативного управління реструктуризацією портфеля фінансових інвестицій здійснюється на підприємстві за такими основними етапами:

  • Організація постійного моніторингу умов економічного розвитку країни і кон"юнктури інвестиційного ринку в розрізі окремих його сегментів

  • Оперативна оцінка рівня прибутковості, ризику і ліквідності за сформованим портфелем фінансових інвестицій у динаміці

  • Вибір принципових підходів до оперативної реструктуризації портфеля фінансових інвестицій підприємства

  • Реструктуризація портфеля за основними видами фінансових інструментів інвестування

  • Реструктуризація портфеля за конкретними різновидами фінансових інструментів інвестування

  • Визначення часу здійснення угод із реструктуризації портфеля фінансових інвестицій

  • Обґрунтування альтернативних наказів брокеру на здійснення угод, що забезпечують реструктуризацію портфеля

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]