Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Інструменти ринку фінансових інвестицій

Для успішного функціонування ринку капіталу ринкова економіка виробила певні фінансові інструменти. Основні з них — акції, облігації корпорацій і місцевої влади, заставний кредит, а також середньо- та дов-гострокові казначейські зобов’язання.

Акція — це зареєстроване право володіння частиною майна кор-порації, акціонерного товариства, підприємства й одержання частини прибутку. Для власника акція — це безстроковий цінний папір, вона не може бути пред’явлена корпорації (підприємству) для повернен-ня грошей, якщо корпорація (підприємство) не ліквідується. Акції кор-порації існують доти, поки існує корпорація.

Облігації корпорацій — це боргові зобов’язання корпорацій, які випускають облігації з метою залучення позикового капіталу. Облігації звичайно випускаються корпорацією під заставу майна або активів. В ок-ремих випадках облігації випускаються і без застави, але при цьому кор-порація, що їх випускає, повинна мати або високий кредитний рейтинг, або поручництво солідної фінансової організації. Облігації випускають-ся під фіксований відсоток на певний строк, після закінчення якого об-лігація має бути погашена, тобто борг виплачений.

  • похідні інструменти (варанти, опціони, ф’ючерси та форварди)

  1. Особливості діяльності фінансових посередників на ринку цп

1. Брокерська діяльність — здійснення цивільно-правових угод щодо цінних паперів, які передбачають оплату цінних паперів в обмін на поставку їх новому власникові на підставі договорів доручення чи комісії за рахунок своїх клієнтів. Брокери надають послуги з укладання угод за рахунок клієнтів. Брокери завжди діють на фондовому ринку як агенти, тобто виражають волю та інтереси своїх клієнтів. За виконання доручених дій клієнти сплачують брокерам комісійну винагороду. Брокери можуть здійснювати посередницькі функції як на біржовому, так і на позабіржовому ринках цінних паперів. Вони відкривають і ведуть власні рахунки та рахунки клієнтів у депозитаріях і розрахунково-клірингових установах.

2. Дилерська діяльність — здійснення цивільно-правових угод щодо купівлі-продажу цінних паперів від свого імені й за власний рахунок шляхом публічного оголошення цін купівлі та/або продажу із зобов’язанням виконання угод за цими цінними паперами за оголошеними цінами. Дилер як інвестиційний посередник виступає у двох ролях: на первинному ринку він здійснює операції з випуску цінних паперів і стає їхнім власником для подальшого перепродажу; на вторинному — здійснює підтримку фондового ринку, покладаючи на себе зобов’язання з котирування цінних паперів, формує рівень цін на організованому ринку цінних паперів. Джерелом доходу дилера є різниця між ціною продажу певного цінного папера та ціною його придбання.

80. Особливості діяльності інфраструктурних учасників ринку цп

Найбільш активними інституціональними інвесторами є комерційні банки, пенсійні фонди, страхові компанії. Менш активні – промислові і торгові підприємства, ком

Інфраструктурними учасниками фондового ринку виступають юридичні особи, що виконують такі основні види професійної діяльності з інструментами фондового ринку: організація торгівлі на ринку цінних паперів, депозитарна діяльність, розрахунково-клірингова діяльність, діяльність з управління цінними паперами, діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, консультаційна та аудиторська діяльність тощо.

Реєстратор – юридична особа – суб`єкт підприємницької діяльності, що займається одним видом діяльності – веденням реєстрів власників іменних цінних паперів на основі ліцензії ДКЦПФР.

Зберігач – комерційний банк або торговець цінними паперами, що має ліцензію зберігача ДКЦПФР і здійснює зберігання та обслуговування рахунків у цінних паперах.

За діючим законодавством, реєстратори можуть проводити перереєстрацію протягом 5 днів (максимальний строк). Зберігачі проводять зазначену процедуру за декілька хвилин. Без подібної швидкої перереєстрації прав власності на цінні папери вторинний ринок не зміг би нормально функціонувати.

До інфраструктурних учасників ринку цінних паперів відносяться також депозитарії цінних паперів.

Депозитарій може створюватися у формі відкритого акціонерного товариства, учасниками якого є не менше 10 зберігачів. Депозитарна діяльність повинна бути виключним видом діяльності цього товариства.

Клірингово-розрахункові установи – це інфраструктурні інститути, які спеціалізуються на виконанні таких функцій, як здійснення розрахунків, включаючи проведення взаємозаліку, за угодами купівлі-продажу цінних паперів; проведення перевірки наявності на рахунках учасників грошових коштів та цінних паперів; видача виписок з грошових рахунків клієнтів установи; повідомлення інформації інститутам, які ведуть книги реєстрації іменних цінних паперів і ряд інших.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]