Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Концепція врахування фактора інфляції, темп та індекс інфляції

При прийнятті інвестиційних рішень потрібно враховувати інфляцію, яка в часі знецінює вартість грошових засобів. Особливо актуально її враховувати при довгостроковому інвестуванні. Концепція врахування фактора інфляції в інвестиційних розрахунках полягає в необхідності реального відображення вартості активів і грошових потоків, що генерує проект або фінансова операція.

Методичний інструментарій прогнозування річного темпу та індексу інфляції базується на очікуваних середньомісячних її темпах.

Для прогнозування річного темпу інфляції (ТІр) застосовується така формула:

ТІр = (1+ТІм)12 – 1, де ТІм – очікуваний середньомісячний темп інфляції у наступному періоді, виражений десятковим дробом.

Річний індекс інфляції можна спрогнозувати, застосовуючи такі формули:

ІІр = 1+ТІр  або ІІр = (1+ТІм)12    

  1. Концепція врахування фактора ризику, дисперсія, середньоквадратичне відхилення та β-коефіцієнт

Концепція врахування фактора ризику в інвестиційних розрахунках полягає в об'єктивній оцінці його рівня з метою забезпечення формування необхідної дохідності інвестиційних операцій і розробки системи заходів, що мають мінімізувати його негативні фінансові наслідки для інвестиційної діяльності підприємства. Вірогідність виникнення непередбачених фінансових втрат (недотримання інвестиційних доходів і прибутку, втрати інвестованого капіталу тощо) при реалізації проектів в ситуації невизначеності умов інвестиційної діяльності є однією з характеристик рівнів інвестиційних ризиків. Найчастіше при оцінці ризиків проектів має місце розподіл вірогідностей за нормальним законом. Розподіл вірогідностей може бути представлений як у дискретній, так і у безперервній формі. Загальний ризик, що відноситься до конкретного інвестиційного інструменту, оцінюється, як правило, через значения середньозваженої результатів, дисперсію, середньоквадратичне відхилення, коефіцієнт варіації.

Середньозважена результатів являє собою середнє очікуване значення результату впровадження інвестицій . Дисперсія характеризує ступінь коливання досліджуваного показника результату впровадження інвестицій відносно очікуваного значення на основі заданого розподілу вірогідностей. Величина дисперсії і середньоквадратичного відхилення , вимірюються в абсолютних одиницях, що відповідають виміру результатів. Чим більше їхнє значення, тим більший розкид значень результатів відносно середнього очікуваного значення результату від інвестиції і тим більш ризикованим є проект.

Бета — коефіцієнт дозволяє оцінити індивідуальний або портфельний систематичний інвестиційний ризик по відношенню до рівня ризику інвестиційного ринку в цілому. Здебільшого цей показник використовується для оцінки ризиків інвестування в окремі цінні папери.

  1. Сутність та особливості фінансового аналізу

Фінансовий аналіз – це процес дослідження фінансового стану й основних результатів фінансової діяльності підприємства з метою виявлення резервів подальшого підвищення його ринкової вартості й забезпечення ефективного розвитку. Фінансовий аналіз є основою для управління фінансами підприємства. В узагальненому вигляді він охоплює три головні напрямки: 1) оцінювання фінансових потреб підприємства; 2) розподіл грошових потоків залежно від конкретних планів підприємства, визначення додаткових обсягів залучених фінансових ресурсів та каналів їх одержання – пошук внутрішніх резервів для розширення бази формування власних фінансових ресурсів, кредити комерційних банків, кошти інституційних інвесторів, додаткова емісія цінних паперів тощо; 3) забезпечення системи фінансової звітності, яка б об'єктивно відображала процеси та забезпечувала контроль за фінансовим станом підприємства.

Фінансовий аналіз допомагає своєчасно вирішувати питання оптимізації формування, акумуляції та розподілу фінансових ресурсів для забезпечення виробничої й інвестиційної діяльності підприємства; поточного та довгострокового планування і прогнозування; здійснення моніторингу та контролю реалізації програм та проектів. На його основі базується фінансове забезпечення стратегії та політики підприємства на перспективний період. Без фінансового аналізу не можливі планування, прогнозування,

бюджетування, ефективне розміщення фінансових ресурсів, аудит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]