Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

2) Проста норма прибутку (Simple rate of return)

 Критерій показує, яка частина інвестиційних витрат відшкодовується у вигляді прибутку протягом одного інтервалу планування. Порівнюючи розраховану величину норми прибутку з мінімальним або середнім рівнем прибутковості, інвестор може прийти до висновку про доцільність подальшого аналізу даного інвестиційного проекту.

    Переваги: простота розрахунків, оцінюється прибутковість проекту. Недоліки: не враховується вартість майбутніх надходжень, існує більша залежність від обраної величини чистого прибутку, розрахована норма прибутку відіграє роль середньої за весь період.

3)Балансова норма прибутку (AAR) – середньорічні доходи від проекту за мінусом податків та амортизації, поділений на середню бухгалтерську вартість інвестицій протягом життєвого циклу проекту.

Алгоритм розрахунку винятково простий, що і визначає широке використання цього показника на практиці: коефіцієнт ефективності інвестиції (ARR) розраховується розподілом середньорічного прибутку PN на середню величину інвестиції (коефіцієнт береться у відсотках). Середня величина інвестиції знаходиться розподілом вихідної суми капітальних вкладень на два, якщо передбачається, що після закінчення терміну реалізації аналізованого проекту всі капітальні витрати будуть списані; якщо допускається наявність залишкової чи ліквідаційної вартості (RV), те її оцінка повинна бути виключена.

До недоліків цього методу слід віднести такі:1. Не враховується вартість грошей у часі.2. Ігноруються амортизаційні відрахування як джерело грошового потоку від інвестицій.3. Використовуються балансові прибутки, а не грошові потоки.

44. Індекс дохідності (рі) та вигоди/витрати (b/c ratio) інвестиційного проекту

1) Індекс прибутковості (РІ), який дає змогу зіставити обсяг інвестиційних витрат з очікуваним чистим грошовим потоком. Розрахунок цього показника при одноразових інвестиційних витратах за реальним проектом здійснюється за формулою:

Якщо значення індексу менше за одиницю чи дорівнює їй, інвестиційний проект доцільно відхилити, якщо ж значення більше за одиницю — прийняти.

Цей метод є по суті наслідком методу чистої теперішньої вартості. Але на відміну від чистого приведеного ефекту індекс рентабельності є відносним показником. Завдяки цьому він дуже зручний при виборі одного проекту з ряду альтернативних, що мають приблизно однакові значення NPV або при комплектуванні портфеля інвестицій з максимальним сумарним значенням NPV.

2) Співвідношення "вигоди/витрати" є відношенням дисконтованих вигод до дисконтованих витрат. Найчастіше зустрічається просте відношення всіх приведених вигод до всіх приведених витрат без обліку знаків цих двох величин.

розраховується по наступній формулі і показує приватне від розподілу дисконтованого потоку вигод на дисконтований потік витрат:

де Bt — вигоди в рік t; Ct — витрати в рік t; r — норма

дисконту; t — рік здійснення проекту.

Відношення більше одиниці вказує на те, що проект потенційно вигідний (тому що приведені вигоди перевищують приведені витрати, тобто NPV позитивно). Проекти, що характеризуються великим відношенням "вигоди/витрати" переважніше проектів з меншим відношенням "вигоди/витрати".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]