Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

72. Експертиза проектно-кошторисної документації

Система та процедура проведення інвестиційних програм та проектів будівництва, реалізація яких здійснюється на території України, врегульовані нормативно-правовими актами України. Так, зокрема, статтями 8 та 15 Закону України "Про інвестиційну діяльність" зазначено, що державна експертиза інвестиційних програм та проектів будівництва здійснюється комплексно відповідальними виконавцями - службами Укрінвестекспертизи за участю співвиконавців її окремих складових, а саме: санітарно-епідеміологічної, екологічної, з питань пожежної безпеки та протиаварійного захисту, охорони праці, енергозбереження та, у разі необхідності, ядерної та радіаційної безпеки. Постановою Кабінету Міністрів України від 11 квітня 2002 року № 483 "Про порядок затвердження інвестиційних програм і проектів будівництва та проведення їх комплексної державної експертизи" встановлена процедура проведення комплексної державної експертизи інвестиційних програм та проектів будівництва, підпорядкування організацій - виконавців державної експертизи, визначені права та обов'язки на цьому етапі учасників інвестиційного процесу у будівництві.

Інвестор у випадках і порядку, встановлених законодавством України, зобов’язаний:

….одержати позитивний комплексний висновок державної експертизи щодо додержання в інвестиційних програмах та проектах будівництва діючих нормативів з питань санітарного і епідемічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної безпеки, міцності, надійності та необхідної довговічності будинків і споруд, а також архітектурних вимог (ст. 8. Закону України “Про інвестиційну діяльність”).

Обов’язковій державній експертизі у повному обсязі підлягають інвестиційні програми та проекти будівництва, що здійснюються із залученням коштів Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим, місцевих бюджетів, а також коштів державних підприємств, установ та організацій. Інвестиційні програми та проекти будівництва, що здійснюються за рахунок інших джерел фінансування, підлягають експертизі згідно з частиною першою статті 8 Закону України “Про інвестиційну діяльність”.

Програми і проекти підлягають незалежно від джерел фінансування обов’язковій комплексні експертизі, за винятком проектів будівництва об’єктів, для затвердження яких згідно із законодавством висновок комплексної державної експертизи необов’язковий.

Державній експертизі щодо пожежної безпеки підлягає проектна документація на затверджувальній стадії проектування.

  1. Техніко-економічне дослідження інвестиційних проектів

Техніко-економічна частина включає передпроектні дослідження і техніко-економічні обґрунтування, розрахунки економічних показників ефективності й доцільності проекту.

При проведені техніко-економічного аналізу розглядаються питання технічних можливостей, питання ринку збуту та закупівель, потреб матеріалів із врахуванням використовуваної техніки тощо, при цьому враховуються потреба в додатковій інформації зі сторони потенційних партнерів та інвесторів.

Техніко-економічне дослідження включає, але не обмежується, опрацюванням наступних аспектів: - історія і опис проекту - аналіз ринку і концепція маркетингу - аналіз сировинної бази - попередня оцінка місця розташування і оточення - інженерні рішення і технологічний ланцюжок проекту - організаційна схема проекту - забезпеченість трудовими ресурсами - графік реалізації проекту і бюджет проекту - фінансовий аналіз і оцінка інвестиційної привабливості

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]