Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Методи інвестиційного аналізу

Основними методами інвестиційного аналізу є:

Комплексний аналіз — припускає вивчення не тільки інвестиційної діяльності, а й технічних, виробничих, соціальних аспектів діяльності підприємства у взаємозв'язку. Горизонтальний інвестиційний аналіз заснований на вивченні динаміки окремих показників інвестиційної діяльності в часі. Вертикальний інвестиційний аналіз ґрунтується на структурному розкладанні окремих показників інвестиційної діяльності підприємства (інвестицій у цілому, інвестиційних ресурсів, грошових потоків). Порівняльний інвестиційний аналіз заснований на порівнянні фактичних і запланованих показників інвестиційної діяльності, а також на порівнянні показників інвестиційної діяльності підприємства з аналогічними середньогалузевими показниками й показниками конкурентів. Аналіз фінансових коефіцієнтів – полягає у розрахунку відносних показників. Інтегральний – дозволяє отримати поглиблену багатофакторну оцінку умов формування окремих агрегованих показників. Метод SWOT – дозволяє врахувати як зовнішні так і внутрішні фактори. Інтегральна система портфельного аналізу - базується на використанні портфельної теорії, про використання портфельного фонду інструментів пов’язаних з рівнем його ризику. Також використовуються і інші методи так як структурний аналіз, кореляційний та інші.

  1. Інформаційна база та порядок здійснення інвестиційного аналізу

Інформаційну базу (у вигляді проекту як спеціально оформлено­го інвестиційного плану чи результатів проведеної експертизи проек­ту) для ухвалення рішення щодо включення проекту в інвестиційний портфель, початку його інвестування, постійного моніторингу реалі­зації надає інвестиційний аналіз. Він є складовою процесу управлін­ня інвестиціями.

Інвестиційний аналіз — це динаміч­ний процес, що відбувається у двох площинах — часовій та предмет­ній. У часовій площині виконуються роботи, які забезпечують про­цес розвитку інвестиційних проектів, починаючи від виникнення самої ідеї і до їх завершення. У предметній площині здійснюється аналіз і розробка інвестиційних рішень в різних змістовних аспек­тах. До цих аспектів належать економічне середовище, правильно поставлені мета і завдання інвестування, маркетинговий, виробни­чий, фінансовий та організаційний плани інвестора, технічна база інвестиційного проекту, його соціальна значущість, екологічна без­пека, фінансова спроможність проекту, організація управління про­ектом, аналіз інвестиційного ризику, чутливість проекту до зміни окремих найсуттєвіших факторів, достатність показників ефектив­ності, оцінка можливостей учасників проекту, ділових якостей його менеджерів. Перелічені аспекти повинні бути розроблені у процесі підготовки інвестиційного проекту, розглянуті під час його аналізу, враховані при прийнятті рішення щодо інвестування, а також про­контрольовані при реалізації проекту аж до його завершення чи при­пинення.

  1. Аналіз фінансових коефіцієнтів як система інвестиційного аналізу

Фінансові коефіцієнти відображають фінансові пропорції між різними статтями звітності. Перевагою фінансових коефіцієнтів є простота розрахунків. Суть методу полягає, по-перше, у розрахунку відповідного показника і, по-друге, у порівнянні цього показника з якою-небудь базою, наприклад:

  • загальноприйнятими стандартними параметрами;

  • середньо галузевими показниками;

  • аналогічними показниками попередніх років (періодів);

  • показниками підприємств-конкурентів;

  • якими-небудь іншими показниками фірми, яка аналізується.

Для інвестора фінансові коефіцієнти мають особливе значення, оскільки вони є основою для прийняття рішення стосовно вкладення його вільних коштів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]