Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать
  1. Бізнес-план інвестиційного проекту

Однією з форм подання результатів інвестиційного проектуван­ня є бізнес-план, що являє собою стандартний документ, у якому об­ґрунтовується доцільність реалізації інвестиційного проекту й наво­дяться його основні характеристики. Залежно від мети складання бізнес-планів їх поділяють на декіль­ка типів. Повний бізнес-план — це викладення для потенційного партнера або інвестора результатів маркетингового дослідження, обґрунтуван­ня стратегії освоєння ринку, очікуваних фінансових результатів.

Концепт-бізнес-план — це основа для переговорів з потенцій­ним інвестором або партнером для визначення ступеня його зацікав­леності або можливої участі у проекті. Бізнес-план підприємства — це викладення перспектив розвитку підприємства на майбутній плановий період перед Радою директорів або зборами акціонерів із зазначенням основних бюджетних розрахун­ків і господарських показників для обґрунтування обсягів інвестицій.

Бізнес-план як заявка на кредит — це основа для отримання на комерційній основі позикових коштів від організації-кредитора.

Бізнес-план як заявка на грант — це основа для отримання ко­штів з державного бюджету або благодійних фондів для вирішення гострих соціально-політичних проблем з обґрунтуванням прямих і непрямих вигод для регіону або суспільства від виділення коштів або ресурсів під даний проект.

Бізнес-план розвитку регіону (країни) — це обґрунтування пер­спектив соціально-економічного розвитку регіону і обсягів фінансу­вання відповідних програм для органів з бюджетними повноважен­нями. Перший розділ інвестиційного проекту має узагальнюючий стис­лий характер і складається в останню чергу. Завдання цього розді­лу — надати основну інформацію, здатну зацікавити партнерів і до­вести переваги проекту. Як правило, його називають «Резюме». В наступних розділах ґрунтовно і послідовно розкривають зміст про­екту за основними аспектами і заплановані дії щодо його реалізації. Характеристика структурних елементів бізнес-плану інвести­ційного проекту наведена в таблиці А.4 додатку А. Необхідно зверну­ти увагу на те, що послідовність розробки бізнес-плану не відповідає послідовності їх розміщення в даному документі. Усі розділи бізнес-плану взаємопов'язані. Рівень цього зв'язку становить суть поняття внутрішньої узгодженості проекту. Бізнес- план проекту має бути простий і зрозумілий, стислий і добре оформ­лений, містити лише перевірену інформацію, конкретні твердження, показники та розрахунки.

  1. Ринок фінансових інвестицій

Ринок цінних паперів призначений для акумулювання капіталу з наступним його перерозподілом у вигляді інвестицій у виробничу і соціальну сферу народного господарства шляхом випуску, придбання і вільного розпорядження цінними паперами їхніми власниками.

Ринок цінних паперів складається з двох частин – фондового ринку (ринку капіталу, інвестиційного ринку) та сфери обігу цінних паперів у вигляді купівлі-продажу короткострокових (до одного року) фінансових інструментів (рис. 3.1). Такими чином, ринок цінних паперів ширше фондового ринку, хоча значення останнього є величезним.

До основних функцій ринку цінних паперів ринку відносяться: 1) функція перерозподілу грошових коштів; 2) функція перерозподілу ризиків; 3) облікова; 4) контрольна; 5) збалансування попиту і пропозиції; 6) стимулююча; 7) регулююча.

За регіональною ознакою ринки цінних паперів можуть бути національні та міжнародні. У випадку України національним ринком цінних паперів вважається первинний і вторинний ринок, на якому укладаються угоди купівлі-продажу цінних паперів українських емітентів. Міжнародним ринком, як правило, називаються ринки країн, на яких знаходяться в обігу цінні папери, випущені іноземними емітентами.

Первинний ринок цінних паперів – це ринок, що обслуговує випуск (емісію) і первинне розміщення цінних паперів. На такому ринку учасниками завжди виступають емітенти та інвестори. Ринкова взаємодія між ними може бути безпосередньою або може здійснюватися через брокерів і ділерів.

Вторинний ринок є ринком, де відбувається купівля-продаж раніше випущених цінних паперів.

До вторинного ринку належать біржовий і позабіржовий ринки цінних паперів.

Біржовий ринок – це торгівля цінними паперами, що здійснюється на фондовій біржі. Сутність та принципи функціонування фондової біржі буде розглянуто нижче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]