Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

65. Робочий проект зізведенимкошторисом

Робочий проект зі зведеним кошторисом розробляється за одностадійного проектування, і застосовується для технічно й архітектурно нескладних будівель та споруд.

Робочий проект розробляється для визначення конкретних містобудівних, архітектурних, художніх, екологічних, технічних, технологічних рішень об'єкта, їх техніко-економічних показників, виконання будівельно-монтажних робіт, робочих креслень та визначення їх кошторисної вартості. Складається з двох частин - затверджувальної (у складі пояснювальної записки, яка підлягає погодженню, експертизі та затвердженню) та робочих креслень.

66. Проектнадокументація при двостадійномупроектуванні

Двостадійне проектування включає розробку проекту зі зведеним кошторисом і розробку робочої документації з кошторисами. Дві стадії проектування застосовуються для великих і складних промислових підприємств, нових кварталів забудови, міст, великих селищ, окремих будівель і споруд зі складними або новітніми об’ємно-планувальними, конструктивними і архітектурними рішеннями.

При двостадійному проектуванні на першій стадії розробляються: ситуаційний план розміщення підприємства та генеральний план будівництва; технологічна схема виробництва та загальна схема управління підприємством; схема комплексу технічних засобів і автоматизації технологічних процесів; проект організації будівництва; кошторисна документація; паспорт проекту і пояснювальна записка та ін.

Документи, що опрацьовуються на цій стадії, узгоджуються з зацікавленими організаціями і контрольними інспекціями (санітарною, протипожежною та ін.) та затверджуються відповідними органами залежно від відомчої належності проекту і форми власності інвестора.

На другій стадії розробляють документацію для будівництва окремих будівель і споруд: перелік фізичних обсягів будівельно-монтажних робіт і потреб у матеріалах, конструкціях і деталях для їх виконання; перелік необхідного технологічного та інженерного обладнання; локальні і об’єктні кошториси; робочі креслення (плани і розрізи будівель); паспорти окремих будівель і споруд.

Одностадійний робочий проект має дещо менший обсяг, ніж двостадійний, що значно скорочує строки його розробки і зменшує вартість проектно-дослідницьких робіт.

67. Кошторис та кошториснінормативи

Кошторис – план витрат за проектом.Кошторисні нормативи – узагальнена назва комплексу кошторисних норм, що поєднуються в окремі збірники. Разом із правилами й положеннями, що містять необхідні вимоги, вони є основою для визначення вартості проектних робіт.Кошторисна норма - сукупність ресурсів (затрат праці, часу роботи будівельних машин і механізмів, витрат матеріалів, виробів і конструкцій), установлена на прийнятий вимірник будівельних робіт, а також конструкцій, виражена в натуральних (фізичних) одиницях.

Кошторисні нормативи повинні відповідати тільки вимогам, що мають пряме відношення до визначення вартості проекту. Вони повинні:

- відповідати основним завданням кошторисного нормування і ціноутворення в проекті, забезпечуючи достовірне визначення вартості проектних робіт;

- бути технічно й економічно обґрунтованими, забезпечуючи оптимальні витрати необхідних ресурсів, раціональне використання довкілля;

- мати максимальну простоту і зручність у застосуванні, давати можливість широкого використання електронно-обчислювальної техніки та інших засобів автоматизації.

Вихідними даними для розроблення кошторисних нормативів є:

- найбільш раціональні технічні рішення у проектах;

- технологія будівельного виробництва і будівельні машини та механізми, що відповідають останнім досягненням науково-технічного прогресу;

- чинні стандарти на матеріали, вироби й конструкції, а також устаткування.

Основним завданням кошторисних нормативів є достовірне визначення кошторисної вартості інвестиційного проекту. Склад і кількість ресурсів у кошторисних нормах повинні відповідати останнім досягненням в галузі інвестиційного проекту, сучасному рівню технічного оснащення, відбивати накопичений досвід, а також прогресивні проектні рішення, матеріали, вироби й конструкції.

Дія кошторисних нормативів зберігається протягом періоду між переходами на нові кошторисні норми. У средньому дія кошторисних нормативів обмежуються 10-15 роками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]