Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

60. Аналізризикуінвестиційного проекту з використанням методу імітаційногомоделювання Монте-Карло

Метод імітаційного моделювання Монте–Карло використовується, коли визначення ймовірності настання нового сценарію реалізації проекту можна прорахувати за допомогою електронних таблиць. Даний метод полягає в тому, що аналітик визначає вид і ймовірність розподілу масштабів реалізації проекту і методом відбору мір значущості невизначених змінних розраховує можливість розвитку кожної моделі.

Алгоритм проведеннямоделювання Монте-Карло передбачає:

  • визначенняінтервалівможливоїзміниосновнихризикованихзмінних проекту, всерединіякихцізмінні є випадковими величинами;

  • оцінкавсерединізаданихінтерваліввидіврозподілуймовір­ностей (нормальний, дискретний, пірамідальний, трикутний);

  • встановленнякоефіцієнтакореляціїміжзалежнимиперемінними;

  • багаторазовий (понад 500 сценаріїв) розрахунокрезультуючогопоказника, щодозволяєпобачитирозподілчастотидлячистоїтеперішньоївартості проекту;

  • визначенняймовірностіпопаданнярезультуючоївеличини у той чиіншийінтервал та перевищеннямінімальнодопустимогозначення.

Метод моделюваннядозволяє:досліджуватикомбінованийвпливризиків;аналізуватинаслідкинагромадженняризикованихситуацій;визначативпливризиків на фінансовий стан учасників проекту, якийможевідбуватися у формізатримок в одержанні доходу і збільшенніпозички.

Метод імітаційногомоделюваннядозволяєвизначитиймовірність характеристик, щопотрібні для аналізу проекту. Наприклад, ймовірністьзавершення проекту в строк становить 70% абоперевищенняплановогокошторисубудівництва — 20%.

61. Аналізризикуінвестиційного проекту з використанням методу «дерево рішень»

Метод Дерева рішень, яке будується на основі виділених робіт (подій), що відображають життєвий цикл проекту, визначають ключові події, що впливають на проект, час їх настання і можливі рішення, які можуть бути прийняті в результаті настання кожного ключового виду роботи з визначення ймовірності їх прийняття і вартості робіт. На основі даних будується “дерево рішень”. Йоговузлипредставляютьключовіподії, а стрілки, щоїхпоєднують – перелікробіт по реалізації проекту. Крім того, приводиться інформаціявідносно часу, вартостіробіт і ймовірностірозвитку того чиіншогорішення.

За результатами побудови дерева рішень встановлюються ймовірність та ефективність кожного сценарію розвитку проекту, а також інтегральна ефективність самого проекту. Ризик за проектом може вважатися прийнятним у випадку позитивної величини інтегрального показника ефективності проекту, наприклад чистої теперішньої вартості.

Наприклад,

 

 0 – 1 – передінвестиційні дослідження;

1 – 2 – розробка пакета технічної та економічної документації;

2 – 3 – проведенняторгів, підписанняконтрактівтощо;

3 – 4 – реалізація проекту;

4 – 5 – отриманняприбуткувідпершого року реалізації проекту.

В даномуприкладі подано спрощенийлише один сценарій “дерева рішень”, на практиці таких сценаріївдекілька, по кожному з якихвизначаєтьсяїхтеперішнявартість, позитивнийінтегральнийпоказникякоївказує на можливийступіньризику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]