Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

95. Інвестиційна стратегія підприємства: сутність та функції

Інвестиційна стратегія є довгостроковим узагальненим планом управління капіталом. Вона обирається відповідно до стану та прогнозів щодо макроекономічного середовища, інвестиційного ринку, самого інвестора, сфери його бізнесу та ділових інтересів.

Інвестиційна стратегія являє собою систему довгострокових цілей інвестиційної діяльності організації, що визначаються загальними завданнями її розвитку, а також вибір найбільш ефективних шляхів їх досягнення. Інвестиційну стратегію можна представити як генеральний напрям (програму, план) інвестиційної діяльності організації, проходження якого в довгостроковій перспективі має привести до досягнення інвестиційних цілей і отримання очікуваного інвестиційного ефекту. Інвестиційна стратегія визначає пріоритети напрямів і форм інвестиційної діяльності організації, характер формування інвестиційних ресурсів і послідовність етапів реалізацій довгострокових інвестиційних цілей, що забезпечують передбачене загальний розвиток організації.

Розробляється інвестиційна стратегія дозволяє завчасно адаптувати інвестиційну діяльність організації до майбутніх кардинальних змін можливостей її економічного розвитку.

Інвестиційна стратегія містить наступну інформацію:

1. Обгрунтування цілей організації. Стратегічні цілі можуть полягати в забезпеченні гарантованої мінімальної прибутковості інвестіцій.

2. Плановий горизонт - проміжок часу, на який орієнтована поточна інвестиційна стратегія. Плановий горизонт є основою для оптимізації інвестиційних рішень.

3. Структура портфеля та обмеження інвестиційної діяльності. Стратегія діяльності на ринку орієнтована на забезпечення максимально можливого зростання вартості портфеля підприємства.

4. Припущення про прибутковість основних сегментів ринку. Поширеним є розробка припущень організації про показники прибутковості і ризикованості основних сегментів ринку, а також про майбутні рівнях інфляції, які є основою для оцінки ефективності інвестицій і прийняття рішень.

5. Звітність, оцінка ефективності, структура та терміни виплати доходов. Практично обов'язковим є наявність в інвестиційній стратегії точних зобов'язань по звітності перед інвесторами, що містить в першу чергу детальну оцінку ефективності інвестиційної діяльності та зобов'язання про оперативне інформування про будь-які події, здатних вплинути на досягнення поставлених цілей.

96. Типи інвестиційних стратегій підприємств

Одним з основних ознак, що характеризують інвестиційну діяльність підприємства, є мета цієї діяльності, яка, як показав моніторинг, є відображенням мотиву інвестиційної активності [2]. Класифікація інвестиційних стратегій підприємств за даним критерієм передбачає виділення так званих "чистих" (якщо мотив єдиний) і "змішаних" інвестиційних стратегій (якщо вказано більше одного мотиву

Якщо ранжувати мотиви інвестиційної активності по їх «прогресивності», від відносно консервативного «підтримки потужностей» і до «випуску нової продукції», то типи «чистих» інвестиційних стратегій можна визначити як:

1) консервативна (відповідний мотив інвестиційної активності - «підтримку потужностей»);

2) екстенсивна («розширення існуючого виробництва»);

3) інтенсивна («інтенсифікація та модернізація виробництва»);

4) прогресивна («випуск нової продукції»). До «змішаним» типами стратегій належать:

5) консервативно-інтенсивна («підтримання потужностей з інтенсифікацією та модернізацією виробництва»);

6) екстенсивно-прогресивна («розширення виробництва з оновленням продукції»);

7) екстенсивно-інтенсивний («розширення виробництва з його інтенсифікацією та модернізацією»);

8) консервативно-прогресивна («підтримання потужностей з оновленням продукції»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]