Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kontrolni_pitannya_dlya_pidgotovki_do_PMK.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

52. Прогнозування грошових потоків інвестиційного проекту

Прогнозування грошових потоків враховує: суму інвестиційних витрат по проекту у розрізі окремих їх елементів; структуру та джерела фінансування проекта, вартість залучення та обслуговування капітала за окремими джерелами; план доходів та витрат операційної діяльності, що пов’язана з реалізацією проекту (на експлуатаційній стадії); ставки податків, зборів, обов’язкових платежів, що сплачуються в процесі реалізації проекту; норми амортизаційних відрахувань та методи їх нарахування; інші витрати та надходження грошових коштів, що враховуються у проекті.

Грошові потоки від операційної діяльності: надходження від реалізації продукції; інші надходження від операційної діяльності; поточні витрати на виробництво продукції, враховуючи витрати на обслуговування кредитів та виключаючи амортизаційні відрахування; податки і збори, що сплачуються за рахунок доходів, витрат і прибутку; інші поточні витрати з операційної діяльності.

Грошові потоки від інвестиційної діяльності: надходження грошових коштів від реалізації основних засобів, що замінюються; надходження грошових коштів від реалізації нематеріальних активів; інші надходження грошових коштів від інвестиційної діяльності; витрати грошових коштів на формування необоротних активів; витрати грошових коштів на формування оборотних активів; інші види інвестиційних витрат по проекту.

Грошові потоки від фінансової діяльності: залучений з зовнішніх джерел акціонерний чи пайовий капітал; залучені довгострокові кредити і позики; залучені короткострокові кредити і позики; інші надходження грошових коштів в процесі фінансової діяльності (асигнування з бюджету та позабюджетних фондів на безповоротній основі); погашення основного боргу по довгострокових кредитах і позиках; погашення основного боргу по короткострокових кредитах і позиках; прогнозовані до сплати дивіденди (відсотки на паї); інші види грошових платежів по фінансовій діяльності.

Віднесення грошових потоків до інвестиційного проекту. Усе ще багато нових інвестиційних проектів переобтяжені сторонніми витратами, які значно ускладнюють бачення того, варто чи ні реалізовувати інвестиційний проект. Альтернативна вартість. Аналіз інвестиційних проектів, загалом, полягає в порівнянні одного інвестиційного проекту з іншим. Помилковим є припущення, що за розгляду нового проекту слід порівнювати за категоріями «перед» і «після», а не за категорією «або-або». Урахування матеріальних і нематеріальних грошових потоків. За оцінки інвестицій ураховуються нематеріальні втрати й вигоди, які можуть вплинути на діяльність підприємства. Аналіз затрат і вигод, з іншого боку, забезпечує детальніший аналіз, ніж більшість інвестиційних оцінок, і спрямований на встановлення затрат і вигод для суспільства в цілому, для всіх акціонерів, а не тільки для підприємства.

53. Поняття та формування чистого грошового потоку

Грошовий потік інвестиційного проекту – прибуток від інвестиційного проекту після оподаткування, але перед нарахуванням амортизації, виплатою процентів та дивідендів.

Чисті грошові потоки показують різницю між надходженням грошових потоків за проектом і їхнім відпливом (див.№50).

Чистий грошовий потік представляє собою зміну грошових коштів, що знаходяться у розпорядженні підприємства, за період, що аналізується. Традиційний поток – це приблизна оцінка надходжень грошових коштів від виробничої діяльності. Він визначається з використанням припущення, що надходження коштів можна оцінити, додавши компенсаційні статті витрат до чистого прибутку (наприклад, амортизацію).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]