Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Леуції з культурології.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

2. Розвиток освіти на сучасному етапі.

Відбулися істотні зміни у системі вищої освіти. Вже у 1993 - 1994 рр. українською мовою навчалося 37% студентських груп проти лише 4-5% у недавньому минулому. У середині 90-х рр. було запроваджено систему ліцензування та акредитацією вищих навчальних закладів, яка регулювала освітню діяльність, визначаючи їхній професійний рівень. Одразу ж найвищі 3-4 рівні акредитації одержав 161 вуз України, у т. ч. 116 класичних державних університетів та 30 академій. У 90-х рр. за особливі заслуги у розвитку української науки і культури, підготовку висококваліфікованих спеціалістів найкращим вузам України присвоєно статус "національний". Серед них є Львівський національний університет ім. І. Франка та Національний університет "Львівська політех­ніка", що отримали це високе звання відповідно в 1999 та 2000 роках.

Для підготовки високосвідомих національних кадрів відкриваються нові вузи. Серед найавторитетніших з них - Національний університет "Києво - Могилянська академія". 24 серпня 1992 р. у першу роковину державної незалежності України 200 юних братчиків урочисто присягнули сумлінно опанувати здобутки вітчизняної культури, невтомно долати шлях до істини і ніколи не зраджувати її, пронести через усе життя святу любов до рідної землі, дух запорізького лицарства.

Верховною Радою на початку 1992 р., намітили відрахування 8 відсотків національного прибутку на її розвиток. Життя показало нереальність цих планів. Не реалізовані також положення про пільго­ве оподаткування спонсорства.

23 травня 1991 р. Верховною Радою був прийнятий за­кон України «Про освіту». Він визначив школу як основу духовного та соціально-економічного розвитку держави і передбачив карди­нальні зміни в її роботі. Освітня система стає більш гнучкою та різно­манітною. Поглибленому розвитку здібностей учнів і студентів сприяла поява мережі альтернативних навчальних закладів - ліцеїв, коледжів, гімназій. Кабінетом Міністрів затверджена комплексна на­ціональна освітянська програма «Освіта» («Україна - XXI століття»), націлена на найближчу та більш віддалену перспективу. Програма ґрунтується на поєднанні освіти, науки і культури, вітчизняного і світового педагогічного досвіду, її метою є піднесення вітчизняної освіти до світового рівня.

Реорганізовується вся система вищої та середньої спеціальної освіти. На 1998 р. в Україні нараховувалось 204 навчальні заклади IIIIV рівнів акредитації, тобто університетів, академій, інститутів. В них здійснюється підхід на триступеневу підготовку - випуск бака­лаврів, спеціалістів та магістрів. Крім того, є ще 665 закладів освіти І—II рівнів акредитації, тобто технікумів та коледжів, що готують, як правило, молодших спеціалістів.

Тим самим Україна поступово входить у європейський освітній простір. В 1997 р. вона в числі 34 держав Європи підписала Ліса­бонську угоду про освіту. В цій угоді чітко зафіксовано, що в Ук­раїні вводиться ступенева система - проводиться підготовка молод­ших спеціалістів, бакалаврів, спеціалістів та магістрів.

Відповідно до цієї системи побудовані навчальні плани. Вони да­ють можливість одержати насамперед базову вищу освіту, тобто рівень бакалавра - студент отримує диплом і має право йти працю­вати. Але студент може продовжити освіту і отримати диплом спе­ціаліста чи магістра. Більш глибока практична підготовка притаманна спеціалісту, а магістр має більш ґрунтовні наукові знання.

Поряд з державними в Україні засновані вищі навчальні заклади інших форм власності, які називають ще недержавними. Таких за­кладів є 139 і в них навчається 6 відсотків студентів від загальної їхньої кількості. Основна проблема, яка стоїть перед недержавними вузами, - проведення акредитації, тобто одержання права на видачу диплома державного зразка.

Перебудовується в Україні система науки. Провідним науковим центром залишається Академія наук Україні, проголошена в 1994 р. національною. Створене Міністерство України у справах науки і технологій, діє Українська наукова асоціація. Вона покликана спри­яти відродженню української науки і виведенню її на світовий рівень. Засновані Академія наук вищої школи, Українська академія аграр­них наук, Академія медичних наук. Академія мистецтв, Академія правових наук. У 1989 р. як громадська організація відновило свою діяльність Наукове товариство ім. Т.Г.Шевченка, в 1990 р. - «Това­риство дослідників Волині» у Житомирі. Товариство координує крає­знавчу роботу в межах колишньої Волинської губернії (Житомирсь­ка, Волинська, Рівненська області), проводить міжнародні наукові краєзнавчі конференції «Велика Волинь: минуле і сучасне», налагод­жує творчі наукові зв'язки з краєзнавчими товариствами Німеччи­ни, Польщі, Канади.

Однак низький рівень фінансування створює великі труднощі в розвитку науки. Не маючи необхідної матеріальної, інформаційної та моральної підтримки, вчені починають займатися примітивною комерцією або виїжджають за межі України в пошуках кращої долі. Тільки з Академії наук виїхало за кордон 2800 молодих учених. Відбувається відтік фахівців найвищої кваліфікації. За 1991-1994 рр. з України виїхало 254 доктори наук, з них у 1991 р. - 39, у 1992 р. - 57, у 1993 р. - 68, у 1994 р."- 90. В наступні роки виїзд висо­кокваліфікованих фахівців не зменшився. Вподовж 1996 р. з України виїхало 83 доктори наук, що на 40,7 відсотка перевищило рівень 1995 р. і вдвічі більше у порівнянні з 1991 р.: 49 з них мали звання професора, 7 - доцента, 20 - старшого наукового співробіт­ника. Географія виїзду така: до Росії виїхало 35 чоловік, Ізраїлю та СІП А - по 10, до Німеччини - 8, до Канади - 3, решта - до інших країн світу. Лише у 1996 р. науковий потенціал України зменшився на 202 особи.

Розміри припливу вчених до України значно менші. З тих, хто прибув в Україну на постійне проживання у 1996 р., - 26 докторів наук, 19 кандидатів наук приїхали з Російської Федерації, ще 5 - з Інших країн Співдружності Незалежних Держав (СНД).

Література:

1. С.Д. Абрамович, М.Ю. Чікарькова. «Світова та українська культура» Львів,

вид.«Світ»2004р.

2. Українська та зарубіжна культура за ред. проф. Л.Є. Дещинського. Львів, 2005р.

3. Українська та зарубіжна культура за ред. проф. М.М. Заковича. Київ, 2001р.

4. Культурологія за ред. Т.Б. Гриценко. Київ, 2007р.

5. М.В. Кордон. Українська та зарубіжна культура. Київ, 2007р.

6. Л.Т. Левчук. Історія світової культури. Київ, 2000р.

7. Лекції з історії світової та вітчизняної культури за ред. проф. А.В. Яртися. Київ, 2005р.