Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

3. Облік касових операцій

Підкріплення оборотних кас та зарахування готівки з оборотних кас до сховищ територіальних управлінь НБУ.

Відділ готівкового обігу і касових операцій територіального управління узагальнює заявки на видачу готівки банкам, клієнтам і працівникам банку на її вивезення та на обмін, здійснює аналіз структури банкнот і монет в обігу, насиченості обігу банкнотами та монетами всіх номіналів, розмінності банкнот і монет, що знаходяться в обігу і готує розпорядження на: перерахування готівки із запасів готівки у сховищах до оборотної каси; підкріплення банків як за допомогою служби перевезення цінностей, так і власними силами на загальну суму з розподілом за індексами і номіналами по кожному банку; приймання в оборотну касу готівки від банків (тих, що доставлятимуться службою перевезення цінностей територіального управління та власними силами банків) на загальну суму по кожному банку; видачу готівки клієнтам, працівникам банку та для обміну на загальну суму. Заявку на касове обслуговування клієнтів Національного банку надає відділ організації бухгалтерського обліку. Потреба у готівці для виплат заробітної плати працівникам банку визначається завідуючим сектором касових операцій.

Розпорядження надаються бригаді матеріально відповідальних осіб, завідуючому касою, працівнику відділу, який здійснює бухгалтерський облік операцій з готівкою, і контролеру.

Відділ готівкового обігу і касових операцій надає службі перевезення цінностей заявку на перевезення цінностей між територіальним управлінням і банками.

Розпорядження та заявка засвідчуються підписом начальника відділу готівкового обігу і касових операцій або його заступника.

На підставі розпорядження відділу готівкового обігу та касових операцій здійснюється підкріплення оборотної каси готівкою із запасів готівки у сховищах.

Перерахування банкнот із запасів готівки у сховищах до оборотної каси здійснюється в повних пачках, обігових монет - у повних мішечках.

Зарахування готівки з оборотної каси до запасів готівки у сховищах здійснюється матеріально відповідальними особами без розпорядження начальника відділу готівкового обігу і касових операцій.

Вкладення з оборотної каси до запасів готівки у сховищах придатних, зношених та неперерахованих банкнот в упаковці банків здійснюється в повних пачках, придатних обігових монет - у повних мішечках. Значно зношені, з дефектом виробника банкноти і монети можуть зараховуватися на відповідні індекси запасів готівки у сховищах і зберігатися там в неповних пачках і мішечках.

Перерахування готівки із запасів готівки у сховищах до оборотної каси і її вкладення з оборотної каси до запасів готівки у сховищах оформляються прибутково-видатковими ордерами

Перерахування із сховища до оборотної каси банкнот і монет з метою випуску їх в обіг

Дт 1001 –„Банкноти та монети у касі НБУ”

Кт 3009 - „Банкноти та монети у сховищах НБУ”

З розподілом за індексами і номіналами в трьох примірниках, що засвідчуються підписами матеріально відповідальних осіб і контролера. Перший примірник призначається для здійснення операцій у грошових сховищах, другий - в оборотній касі, третій - для проведення операцій в підсистемі “Емісійний день банку”.

Видача готівки з оборотної каси у підкріплення комерційного банку через інкасаторів НБУ.

Дт 1007 - –„Банкноти та монети у дорозі”

Кт 1001–„Банкноти та монети у касі НБУ”

Порядок роботи прибуткових кас

Прибуткові каси здійснюють приймання готівки протягом операційного дня.

Приймання готівки через прибуткову касу проводиться за такими документами:

від банків, що доставили готівку власними силами, та від клієнтів - юридичних осіб - за заявкою на внесення готівки;

інші надходження - за прибутковими касовими ордерами.

Зарахування до оборотної каси готівки, яка надходить від комерційних банків та клієнтів

Дт 1001 -„Банкноти та монети у касі Національного банку України”

Кт 3200 -“Кореспондентські рахунки банків-резидентів”

У разі здавання клієнтом готівки до прибуткової каси банку одночасно за кількома прибутковими документами касир приймає готівку за кожним документом окремо.

Касир, який згідно з внутрішнім розпорядком одержав прибуткові документи, повинен:

  • перевірити наявність і тотожність підписів відповідних операційних працівників із зразками, що є в нього;

  • звірити відповідність зазначених у них цифрами і словами сум;

  • перевірити наявність підпису особи, яка вносить готівку;

  • викликати особу, яка вносить готівку, і прийняти від неї готівку.

Від клієнтів готівка приймається: банкноти - шляхом суцільного поаркушного перерахування, монети - за кружками.

Уся раніше прийнята готівка повинна зберігатися в шухлядах столу, металевих шафах, сейфах, які потрібно замикати на ключ. Робоче місце касира має бути обладнане таким чином, щоб клієнт міг спостерігати за перерахуванням готівки.

На столі касира не може бути ніякої іншої готівки, крім тієї, що приймається від особи, яка її вносить.

Наприкінці операційного дня на підставі прийнятих документів касир складає довідку про рух готівки та кількість документів, що надійшли до каси, а також звіряє суму за довідкою із сумою прийнятої ним готівки. Довідка засвідчується підписом касира прибуткової каси, а зазначені в ній касові обороти звіряються ним із записами в касових журналах операційних працівників, що засвідчується підписами касира в касових журналах і операційних працівників на довідці касира.

Після закінчення операційного дня прийняту готівку касир формує в установленому порядку і разом із прибутковими документами та довідкою про рух готівки здає під розпис у Книзі обліку прийнятої і виданої готівки та інших цінностей завідуючому касою із записом загальної суми (без розподілу за номіналом).

Завідуючий касою звіряє суму прийнятої готівки та кількість прибуткових документів із довідкою касира й засвідчує її підписом.

Неповні корінці та пачки передаються завідуючим касою для об'єднання одному із касирів під розпис у Книзі обліку прийнятої і виданої готівки та інших цінностей.

Готівка, що надійшла до прибуткових кас, може передаватися завідуючому касою протягом операційного дня кілька разів під розпис у Книзі обліку прийнятої і виданої готівки та інших цінностей. До передавання готівки касир повинен переконатися в тому, що фактична її наявність відповідає загальній сумі прибуткових документів, за якими вона прийнята.

Уся готівка, що надійшла за операційний день, повинна бути оприбуткована до оборотної каси і зарахована на відповідні балансові рахунки в той самий робочий день.