Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Згідно ст.48 Закону України „Про Національний банк України”, поповнення золотовалютних резервів проводиться Національним банком шляхом:

  1. купівля монетарного золота та іноземної валюти;

  2. отримання доходів від операцій з іноземною валютою, банківськими металами та іншими міжнароджно визнаними резервними активами;

  3. залучення Національним банком валютних коштів від міжнародних фінансових організацій, центральних банків іноземних держав та інших кредиторів.

Згідно ст.49 Закону України „Про Національний банк України”, НБУ є єдиним зберігачем державного золотовалютного запасу, а також дорогоціннихз металів, іншиих коштовностей, що належать державі.

1.1. Правила бухгалтерського обліку операцій з іноземною валютою, монетарним золотом та банківськими металами.

НБУ здійснює наступні операції з іноземною валютою, монетарним золотом та банківськими металами:

  • купівля-продаж іноземної валюти, монетарного золота та банківських металів на валютному ринку України, міжнародному валютному ринку;

  • операції з Міжнародним валютним фондом;

  • переоцінка активів і зобов'язань в іноземній валюті, монетарному золоті, банківських металах у зв'язку зі зміною офіційного курсу гривні до іноземних валют, монетарного золота, банківських металів;

  • отримання після афінажу монетарного золота та банківських металів;

  • купівля банківських металів в афінажних підприємств України;

  • перероблення банківських металів (зокрема золота), вироблених афінажними підприємствами України (доведення цих металів визнаними виробниками до стандартів якості, прийнятих Лондонською асоціацією ринку дорогоцінних металів та учасниками Лондонського ринку платини та паладію),

  • обмін зливків банківських металів;

  • конвертування банківських металів;

  • використання банківських металів для виготовлення заготовок для пам'ятних монет і сувенірної продукції;

  • зберігання іноземної валюти та банківських металів.

Правила бухгалтерського обліку операцій з іноземною валютою, монетарним золотом та банківськими металами.

1.Операції Національного банку в іноземній валюті, монетарному золоті, банківських металах відображаються в бухгалтерському обліку на дату операції за позабалансовими, на дату розрахунку (валютування) – за балансовими рахунками. Якщо дата операції збігається з датою розрахунку (валютування), то операція не відображається за позабалансовими рахунками.

2.Активи і зобов'язання Національного банку, що виражені в іноземній валюті, монетарному золоті, банківських металах, обліковуються на балансі Операційного управління Національного банку в подвійній оцінці: в номінальній сумі іноземної валюти, одиницях ваги металу, щодо яких установлюється офіційний (обліковий) курс гривні, - тройських унціях та у гривневому еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют.

3. Операції, які впливають на величину відкритої валютної позиції, відображаються за меморандним рахунком 8000 "Позиція Національного банку України щодо іноземної валюти, монетарного золота та банківських металів".

4. Обороти за дебетом рахунку 8000 дорівнюють оборотам за кредитом щоденно.

5.Аналітичний облік активів і зобов'язань в іноземній валюті, монетарному золоті, банківських металах за операціями в іноземній валюті здійснюється в розрізі кодів валют (банківських металів).

6. Бухгалтерський облік реалізованого та нереалізованого результату за операціями в іноземній валюті (монетарному золоті, банківських металах) здійснюється за окремими аналітичними рахунками балансового рахунку 5100 „Результати переоцінки іноземної валюти та банківських металів".

7. Монетарне золото та фізично наявні банківські метали зберігаються в Державній скарбниці України, яка обліковує їх за меморандними рахунками розділу 88 „Рахунки для здійснення контролю за операціями, що визначені Національним банком України" Плану рахунків Національного банку.

8. Бухгалтерський облік операцій з монетарним золотом та банківськими металами, які зберігаються в Державній скарбниці, здійснюється на балансі Операційного управління на підставі облікових документів Державної скарбниці.

9. Іноземна валюта, банківські метали, інші валютні цінності, що прийняті Національним банком на зберігання, обліковуються за позабалансовим рахунком 9709 „Інші активи на зберіганні".