Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Лекція 3 облік емісійНо-касоВих операцій нбу.

  1. Структура рахунків для ведення обліку емісійно-касових операцій НБУ.

  2. Облік емісійних операцій НБУ:

а) в центральному сховищі НБУ;

б) територіальному управління НБУ.

  1. Облік касових операцій НБУ.

Література

        1. Постанова Правління НБУ №310 від 1.08.2001 р. “Про затвердження інструкції з організації емісійно-касової роботи в територіальних управліннях НБУ”.

        2. Постанова Правління НБУ № 453 від 28.11.2002 р. “Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку НБУ та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку НБУ”.

        3. Постанова Правління НБУ № 431 від 16.11.2005 р. “Правила бухгалтерського обліку, операції з банкнотами, обіговими, пам’ятними та ювілейними монетами, іншою нумізматичною продукцією в системі НБУ”.

1. Структура рахунків для обліку емісійно-касових операцій нбу

Національний банк України є центром банківської системи, що виступає одночасно в двох особах: як орган держави, що виконує функцію забезпечення стабільності національної валюти, і як своєрідний центр самоуправління банківської системи. Національний банк України є особливим центральним органом державного управління, юридичний статуc, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією України та Законом “Про Національний банк України” та іншими законами України.

Однією з функцій НБУ є емісійна, яка визначає, що НБУ монопольно здійснює емісію національної валюти України та організовує її обіг. Іншими словами НБУ належить виключне право введення в обіг (емісія) гривні і розмінної монети, організація їх обігу та організація вилучення їх з обігу. Істотні зміни емісійної функції Центрального банку зумовлені переходом від обігу повноцінних грошей до обігу паперових грошей (нерозмінних на золото), а також модифікацією грошового обігу – розширенням сфери використання депозитних грошей і появою електронних. Іншими словами. НБУ належить виключне право введення в обіг (емісія) гривні і розмінної монети, організації їх обігу та вилучення їх з обігу.

Емісія готівкових та безготівкових грошей розглядається як пасивна банківська операція. Існує нерозривний зв’язок між правом на емісію і господарською діяльністю емісійного банку.

Емісія - це випуск грошей в обіг у всіх формах, що приводить до збільшення наявної грошової маси в обігу.

Емісія має технічну і економічну основу:

  • технічний аспект – це пакування грошей, розробка дизайну та заміна ушкоджених банкнот;

  • еколномічний аспект – визначення потреб у випуску грошей в обіг і порядку підкріплення територіальних управлінь і КБ готівкою.

Ціль емісії:

  • активна – це фінансування не тільки поточних витрат, але й інвестиційних цілей (потреб) держави;

  • пасивна – це емісія, передбачена для покриття і фінансування поточних потреб держави.

Емісія грошей займає особливе місце в функціонуванні Центрального банку. В історичному плані саме ця функція, точніше потреба в її державній монополізації, дала поштовх до надання одному з банків статусу Центрального. В процесі історичного розвитку ці банки в усіх країнах перетворилися в єдині емісійні центри. Тільки їм надано законодавче право випускати в обіг готівку – банкноти та розмінну монету. Обсяги емісії готівки регулюються Центральним банком з урахуванням загальних задач його грошово-кредитної політики. Сам випуск готівки здійснюється шляхом продажу монет комерційним банкам в обмін на їх резерви в Центральному банку.

Емісія грошей виконує три функції:

  1. Забезпечення економіки засобами обігу, платежу, нагромадження для нормального її функціонування. Це головна функція. Кількість грошей, необхідних для функціонування народного господарства, можна підрахувати виходячи із суми вартостей усіх вироблених за певний період товарів і послуг та швидкості обігу грошей.

  2. Покриття дефіциту державного бюджету (в критичній ситуації, коли інших джерел покриття немає). Наслідком надлишкового випуску грошей є інфляція, за якої відбувається зростання цін, дезорганізація господарського життя, соціальна напруженість.

  3. Регулююча функція – збільшуючи або зменшуючи емісію грошей у розумних межах, держава може сприяти пожвавленню економіки шляхом вливання грошоваих засобів, гальмувати перегрів кон’юнктури, боротися з ростом цін, скорочуючи ці вливання. Одним із аспектів регулюючої функції емісії грошей є підтримка стабільності національної грошової одиниці.

Емісійну діяльність можна розглядати у вузькому та широкому розумінні. У вузькому розумінні під емісійною діяльністю Центрального банку розуміють випуск в обіг лише готівки, а у широкому розумінні емісійна діяльність означає поповнення грошового обігу усіма видами грошових кошів, що обумовлює збільшення сукупного грошового обороту.

У територіальних управління та установах НБУ запаси готівки зберігаються у сховищах., а для забезпечення щоденних оперативних потреб – в оборотній касі. Розміщення запасів готівки в територіальних установах НБУ забезпечує своєчасне обслуговування банків, дає змогу оновлювати готівкову масу в обігу та регулювати випуск в обіг банкнот і монет різних номіналів. Запаси готівки в установах НБУ створюються з дозволу Управління організації роботи з готівкою департаменту готівково-грошового обігу НБУ на підставі їх клопотань. При цьому враховується наявність усіх необхідних умов щодо забезпечення зберігання цінностей і виконання операцій з ними відповідно до нормативних документів НБУ.

Установи НБУ зобов’язані вчасно вживати заходів щодо поповнення запасів готівки, вивезення надлишків готівки (якщо вилучення з обігу грошей здійснюється постійно і надлишки їх постійно накопичуються) і зношених грошових білетів, а також установлювати контроль за тим, щоб у сховищах були грошові білети і монети всіх номіналів, необхідних для грошового обігу.

Територіальні управління й установи НБУ наділяються правами самостійного розпорядження готівкою, яка зберігається в їх сховищах та оборотній касі, - передавання банкнот та монет до оборотної каси та з оборотної каси до сховища, здійснення підкріплень комерційних банків готівкою з оборотної каси, приймання надлишків готівки від комерційних банків.

Територіальні управління, установи НБУ самостійно визначають обсяги готівки, яка зберігається у сховищах та оборотних касах. Підкріплення запасів готовки у сховищах та вивезення надлишків здійснюється за письмовим розпорядженням управління організації роботи з готівкою департаменту готівково-грошового обігу НБУ на підставі заявок від установ НБУ.

Підкріплення оботних кас територіальних управлінь, установ НБУ здійснюється цими установами самостійно на підставі заявок від комерційних банків, з якими укладена угода на касове обслуговування. Надлишки готівки наприкінці дня із оборотної каси зараховуються до сховища.

В територіальних управліннях використовується підсистема автоматизованої обробки інформації “Емісійний день банку”.

Територільні управління за допомогою підсистеми “Емісійний день банку” надсилає до департаменту готівково-грошового обігу заявки на підкріплення запасів готівки або її вивезення і отримують відповідні емісійні дозволи.

Облік емісійних операцій у підсистемі “Емісійний день банку” ведеться за індексами і номіналами.

Банкноти обліковуються за такими індексами:

“1” – придатні банкноти зразків до 2003 р.

“2” – зношені банкноти зразків до 2003 р.

“3” – банкноти з дефектом виробника зразків до 2003 р.

“4” – значно зношені банкноти зразків до 2003 р.

“9” – придатні банкноти зразків до 2003 р., що підлягають перерахуванню.

“13” – банкноти зразка 1992 р.

“14” – емісійні банкноти зразків до 2003 р.

“20” – придатні банкноти зразка 2003-2004 рр., які були в обігу

“21” – емісійні банкноти зразка 2003-2004 рр.

“22” – зношені банкноти зразка 2003-2004 рр.

“23” – банкноти зразка 2003 –2004 рр. з дефектом виробника

“24” – значно зношені банкноти зразка 2003-2004 рр.

“29” – придатні банкноти зразка 2003-2004 рр., що підлягають перерахуванню

Монети обліковуються за такими індексами:

“5” – придатні розмінні, обігові монети, включаючи пам’ятні та ювілейні монети звичайної якості

“6” – зношені розмінні, обігові монети, включаючи зношені пам’ятні та ювілейні монети звичайної якості

“7” – пам’ятні та ювілейні монети

“8” – розмінні, обігові монети, включаючи пам’ятні та ювілейні монети звичайної якості з дефектом виробника

“10” – розмінні обігові монети, включаючи пам’ятні та ювілейні монети звичайної якості, що підлягають перерахуванню

“11” – пам’ятні та ювілейні монети пошкоджені та з дефектом виробника

Щоденно начальник відділу обліку емісійно-касових операцій Центрального сховища звіряє дані про залишки готівки, що обліковується в підсистемі “Емісійний день банку” з даними відповідних рахунків балансу.

На підставі даних про емісійні операції кожного територіального управління і Центрального сховища в підсистемі “Емісійний день банку” департамент готівково-грошового обігу дійснює контроль за поданням територіальними управліннями заявок на підкріплоення запасів готівки або вивезення надлишків готівки, обліком емісійних операцій у територіальних управліннях і Центральному сховищі.

Департамент готівково-грошового обігу за допомогою підсистеми “Емісійний день банку” щомісячно складає баланс готівки, звіти про випуск готівки в обіг та її структуру, про залишку готівки у грошових сховищах та резервних фондах НБУ за індексами та номіналами.

Бухгалтерський облік касово-емісійних операцій ведеться в Плані рахунків в І, ІІ, ІІ, IV, VI, VII і ІХ класах.

І клас Основні активи

100

Готівкові кошти в установах НБУ

1001 А

„Банкноти та монети в оборотних касах Національного банку України”;

1004 А

„Банкноти та монети в банкоматах Національного банку України”;

1007 А

„Банкноти та монети в дорозі”;

1009 А

„Пам’ятні та ювілейні монети, що видані під реалізацію”;

120

Кошти до запитання

1201 А

„Кореспондентські рахунки Національного банку України в банках-нерезидентах”;

ІІ клас Інші активи

222

Вимоги за операціями з пам’ятними, ювілейними монетами та іншою нумізматичною продукцією

2220 А

„Вимоги за операціями з пам’ятними та ювілейними монетами з дорогоцінних металів”;

2222 А

„Сувенірна та інша нумізматична продукція”;

2227 А

„Пам’ятні та ювілейні монети, сувенірна продукція та інша нумізматична продукція в дорозі”;

271

Дебіторська заборгованість за господарською діяльністю НБУ

2715 А

“Дебіторська заборгованість за податками та обов’язковими платежами”;

273

Дебіторська заборгованість за розрахунками з працівниками НБУ та іншими особами

2732 А

„Нестачі та інші нарахування на працівників Національного банку України”;

274

Дебіторська заборгованість за операціями з фінансовими інструментами за послугами

2749 А

„Дебіторська заборгованість за операціями з іншими фінансовими інструментами”;

280

Розрахунки з територіальними управліннями, установами та підприємствами НБУ

2800 А

„Рахунки територіальних управлінь Національного банку України для внутрішньобанківських розрахунків”;

2801 А

„Рахунки установ Національного банку України – учасників СЕП”;

281

Дебіторська заборгованість за внутрішньобанківськими розрахунками

2810 А

„Дебіторська заборгованість за внутрішньобанківськими розрахунками”;

ІІІ клас Основні зобов’язання

300

Емісія грошей

3000 П

„Емітовані банкноти Національного банку України”;

3001 П

„Емітовані монети Національного банку України”;

3007 КП

„Банкноти та монети в дорозі, що відправлені зі сховищ Національного банку України”;

3009 КП

„Банкноти та монети в сховищах Національного банку України”;

320

Кошти банків до запитання

3200 П

„Кореспондентські рахунки банків-резидентів”;

IV клас Інші зобов’язання

462

Інші транзитні рахунки

4620 АП

“Транзитний рахунок за операціями з платіжними картками”;

4629 АП

„Транзитний рахунок за іншими операціями”;

471

Кредиторська заборгованість за господарською діяльністю НБУ

4710 П

„Кредиторська заборгованість з придбання та продажу активів і послуг”;

4715 П

„Кредиторська заборгованість за податками та обов’язковими платежами”;

473

Кредиторська заборгованість за розрахунками з працівниками НБУ та іншими особами

4732 П

„Нарахування з оплати праці та за іншими виплатами”;

4735 П

„Поточні рахунки працівників Національного банку України”;

474

Кредиторська заборгованість за операціями з фінансовими інструментами та послугами

4749 П

„Кредиторська заборгованість за операціями з іншими фінансовими інструментами”;

480

Розрахунки з територіальними управліннями, установами та підприємствами НБУ

4800 П

„Рахунки територіальних управлінь Національного банку України для внутрішньобанківських розрахунків”;

4801 П

„Рахунки, що відкриті в територіальних управліннях установам Національного банку України – учасникам СЕП”;

481

Кредиторська заборгованість за внутрішньобанківськимирозрахунками

4810 П

„Кредиторська заборгованість за внутрішньобанківськими розрахунками”;

VI клас Доходи

641

Доходи від продажу пам’ятних та ювілейних монет, іншої продукції

6410 П

„Доходи від продажу пам’ятних та ювілейних монет, іншої нумізматичної продукції”;

6499

Інші операційні доходи

6499 П

„Інші операційні доходи”;

699

Інші неопераційні доходи

6699 П

„Інші неопераційні доходи”;

VII клас Витрати

719

Інші комісійні витрати

7199 А

„Інші комісійні витрати”;

732

Інші адміністративні витрати

7322 А

„Представницькі витрати”;

740

Витрати, що пов’язані з виготовленням паперу, банкнот, монет та іншої продукції

7401 А

„Витрати на виготовлення монет”;

7403 А

„Витрати на виготовлення іншої продукції”;

762

Інші неопераційні витрати

7629 А

„Інші неопераційні витрати”;

771

Заборгованість за активами, що списана на збитки

7710 А

„Списана на збитки заборгованість за активами”;

VIII клас Меморандні рахунки

800

Позиція Національного банку України щодо іноземної валюти та банківських металів

8000 АП

„Позиція Національного банку України щодо іноземної валюти та банківських металів”;

ІХ клас Позабалансові рахунки

900

Рахунки за емісійними операціями НБУ

9000 А

„Резервні фонди банкнот і монет Національного банку України в Центральному сховищі”;

9001 А

„Резервні фонди банкнот і монет Національного банку в дорозі”;

9002 А

„Зношені, значно зношені, з дефектом виробника банкноти та монети”;

9003 А

„Банкноти і монети до їх знищення”;

970

Цінні папери та інші активи клієнтів на зберігання

9709 А

„Інші активи на зберіганні”;

981

Інші цінності та документи

9811 А

„Банкноти та монети до приймання”;

9819 А

„Інші цінності та документи”;

989

Бланки і цінності в підзвіті та в дорозі

9898 А

„Інші цінності в підзвіті”;

9899 А

„Інші цінності в дорозі”;

991

Контррахунки

9910 А

„Контррахунок для позабалансових рахунків”.