Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Порядок роботи каси з приймання та видачі готівки інкасаторам

Приймання готівки, доставленої інкасаторами, до оборотної каси та видачу її інкасаторам для доставки банкам здійснюють матеріально відповідальні особи.

Матеріально відповідальні особи також здійснюють видачу та приймання готівки, що доставлена інкасаторами Національного банку з Центрального сховища, інших територіальних управлінь.

Приймання надлишків готівки від банків, доставленої інкасаторами, здійснюється на підставі опису цінностей, що пересилаються.

Приймання готівки здійснюється матеріально відповідальними особами у присутності бригади інкасаторів, яка здійснила доставку готівки.

При цьому матеріально відповідальні особи перевіряють:

чіткість відбитків пломбірів і відповідність їх номера номеру, що зазначений у супровідному описі;

правильність і цілісність пакування пачок (наявність цілих і чітких відбитків пломбірів (кодів);

кількість корінців у кожній пачці;

правильність оформлення реквізитів накладок: наявність дати пакування, правильність сум, зазначених на накладках, підписів касирів, їх іменних штампів, штампа з найменуванням банку, код банку (за його відсутності - номер банку за електронною поштою).

Монети приймаються мішечками з перевіркою правильності та цілісності пакування, наявності на ярликах мішечків найменування банку, дати пакування, номіналу монет, суми вкладення, цілісності та чіткості відбитків пломбірів, наявності іменних штампів та підписів касирів.

За наявності дефекту в оформленні чи упаковці готівка перераховується касиром каси перерахування під наглядом контролера та інкасатора.

Після приймання від інкасаторів готівки матеріально відповідальні особи та всі члени бригади інкасаторів розписуються на звороті обох примірників опису цінностей, що пересилаються. На другому примірнику проставляється печатка матеріально відповідальних осіб. На підставі описів працівник відділу готівкового обігу і касових операцій, який здійснює бухгалтерський облік касових операцій, виписує прибутково-видатковий касовий ордер у двох примірниках, що підписується матеріально відповідальними особами.

Зарахування до оборотної каси готівки, яка надходить від комерційних банків та клієнтів

Дт 1001 “Банкноти та монети у касі Національного банку України”

Кт 3200- “Кореспондентські рахунки банків-резидентів”

Перші примірники прибутково-видаткового касового ордера та опису цінностей, що пересилаються, формуються в касові документи дня. Другий примірник опису цінностей, що пересилаються, видається старшому бригади інкасаторів,а другій примірник прибутково- касового ордера – працівнику, який веде бухгалтерский облік.

За умови доставки банку підкріплення готівкою інкасаторами територіального управління видача її з оборотної каси здійснюється матеріально відповідальними особами на підставі опису цінностей та прибутково-видаткового касового ордера.

Видача готівки з оборотної каси у підкріплення комерційного банку через інкасаторів НБУ:

- отримання коштів від комерційного банку

Дт 3200 - “Кореспондентські рахунки банків-резидентів”

Кт 4749- “Кредиторська заборгованість за операціями з іншими фінансовими інструментами”

- передача готівки інкасаторам

Дт 1007-“Банкноти та монети у дорозі”

Кт 1001“Банкноти та монети у касі Національного банку України”

- отримання підтвердження про одержання готівки комерційним банком

Дт 4749 - “Кредиторська заборгованість за операціями з іншими фінансовими інструментами”

Кт 1007 -“Банкноти та монети у дорозі”

На видачу готівки працівник, який здійснює бухгалтерський облік касових операцій, складає прибутково-видатковий касовий ордер із посиланням на номер і дату дозволу відділу готівкового обігу і касових операцій, що підписується матеріально відповідальними особами.

Опис цінностей, що пересилаються, складається матеріально відповідальними особами у трьох примірниках, із яких:

перший примірник відправляється через старшого бригади інкасаторів керівнику банку - одержувача цінностей;

другий - використовується бригадою інкасаторів для приймання і здавання цінностей;

третій - залишається в касових документах банку-відправника разом із прибутково-видатковим касовим ордером та дорученням.

На першому і другому примірниках опису ставиться печатка матеріально відповідальних осіб.

При одержані готівки інкасатори пред`являють доручення на перевезення цінностей (додаток 28) та посвідчення.

Про приймання цінностей інкасатори розписуються у прибутково-видатковому касовому ордері. Доручення на перевезення цінностей підшивається в касові документи дня.

Наприкінці дня матеріально відповідальні особи складають довідку про суму прийнятої та виданої готівки (додаток 23), підписують, її дані звіряються з касовими журналами, а також засвідчуються підписами матеріально відповідальних осіб в касових журналах, а підписом працівника, який здійснює бухгалтерський облік касових операцій, – на довідці про суму прийнятої і виданої готівки.

Національний банк України не відшкодовує банку суми недостач, що виявлені банком в упаковці територіального управління, Центрального сховища або Банкнотно-монетного двору за межами територіального управління, за винятком монет в упаковці іноземного виробника . Незалежно від цього банк має скласти про це акт розбіжностей і надіслати його відповідному територіальному управлінню для вжиття відповідних заходів.

Незалежно від задоволення претензій одержувача готівки начальник відділу готівкового обігу і касових операцій має вжити необхідних заходів щодо контрольної перевірки готівки, сформованої касовим працівником, в упаковці якого виявлено недостачу.