Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать
  1. Бухгалтерський облік операцій, що здійснюються Центральним сховищем, Операційним і територіальними управліннями з пам’ятними та ювілейними монетами, сувенірною та супутньою продукцією

Пам’ятні та ювілейні монети, що виготовлені з дорогоцінних і недорогоцінних металів, сувенірні монети (далі – пам’ятні монети), що є дійсним засобом платежу, обліковуються за їх номінальною вартістю в розрізі індексів і номіналів, кодів і назв таким чином:

у резервних фондах (у Центральному сховищі) – за позабалансовим рахунком 9000;

у запасах готівки Операційного та територіальних управлінь – за балансовим рахунком 3009;

випущені в обіг – за балансовим рахунком 3001.

Облік вартості виготовлення (придбання) пам’ятних монет, які виготовлені з дорогоцінних металів, ведеться за балансовим рахунком 2220 в розрізі кодів і назв монет.

За балансовим рахунком 2222 обліковується вартість виготовлення (придбання):

сувенірної продукції, що не має гривневого номіналу та не виконує функцію засобу платежу (сувенірні срібні гривні, сувенірні вироби з дорогоцінних металів, які імітують банкноти, тощо);

виробів з використанням розмінних і обігових монет і банкнот національної валюти України в сувенірній упаковці (набори банкнот і монет, нерозрізані аркуші банкнот, тощо);

супутньої продукції (капсули, футляри, сертифікати тощо).

Якщо супутня продукція є невіддільною частиною комплекту монет, то вартість її виготовлення (придбання), що врахована разом із вартістю виготовлення монет, окремо не обліковується.

Облік сувенірної та супутньої продукції (далі – сувенірна продукція) за балансовим рахунком 2222 ведеться за видами отриманої продукції.

Вартість виготовлення (придбання) пам’ятних монет і сувенірної продукції відображається Центральним сховищем, Операційним і територіальними управліннями за балансовими рахунками 2220 і 2222 на підставі первинних документів (накладних), які підтверджують вартість виготовлення (придбання) цієї продукції.

Передавання пам’ятних монет і сувенірної продукції між Центральним сховищем, Операційним і територіальними управліннями здійснюється за середньозваженою вартістю виготовлення (придбання), що склалася на час передавання цієї продукції. Під час отримання пам’ятних і сувенірної продукції одержувач подає відправнику підтвердження про отримання цієї продукції. Розрахунки за цими операціями здійснюються відповідно до встановлених правил бухгалтерського обліку внутрішніх розрахунків у системі Національного банку.

Пам’ятні монети карбованцевого номіналу, а також монети колишнього СРСР обліковуються за позабалансовим рахунком 9819 за умовною вартістю цих монет.

Умовною вартістю монет карбованцевого номіналу та монет колишнього СРСР вважається умовно переведений у гривню номінал монет карбованцевого номіналу (у співвідношенні 1 : 100 000) та монет колишнього СРСР (у співвідношенні 1:1).

Операції, що пов’язані з отриманням Центральним сховищем пам’ятних монет і сувенірної продукції від БМД, Державної скарбниці України або інших постачальників, а також передаванням цієї продукції до Операційного та територіальних управлінь, відображаються бухгалтерськими проводками, що наведені в таблиці 3.1.