Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
всі лекції.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Облік операцій з іноземною валютою, дорогоцінними металами та нумізматичною продукцією нбу

  1. Облік операцій НБУ з придбання і продажу іноземної валюти, монетарного золота та банківських металів.

    1. Правила бухгалтерського обліку операцій з іноземною валютою, монетарним золотом та банківськими металами.

    2. Облік операцій з придбання і продажу іноземної валюти, монетарного золота та банківських металів з придбання і продажу іноземної валюти, монетарного золота та банківських металів.

  2. Бухгалтерський облік операцій НБУ з дорогоцінними металами.

    1. Правила бухгалтерського обліку з дорогоцінними металами.

    2. Бухгалтерський облік операцій НБУ з дорогоцінними металами.

  3. Бухгалтерських облік операцій з ювілейними монетами та сувенірною продукцією в системі НБУ.

    1. Структура рахунків для обліку операцій з ювілейними монетами та сувенірною продукцією в системі НБУ.

    2. Правила бухгалтерського обліку з ювілейними монетами та сувенірною продукцією.

    3. Бухгалтерський облік операцій з ювілейними монетами та сувенірною продукцією в системі НБУ.

Література (нормативна база)

  1. Постанова Правління НБУ №304 від 07.08.2006 р. “Про затвердження Інструкції з бухгалтерського обліку операцій НБУ з придбання і продажу іноземної валюти, монетарного золота та банківських металів”.

  2. Постанова Правління НБУ №385 від 3.10.2006 р. “Про затвердження Правил бухгалтерського обліку операцій НБУ з дорогоцінними металами”.

  3. Постанова Правління НБУ №329 від 10.09.2007 р. “Про затвердження Правил бухгалтерського обліку операцій з банкнотами, монетами та сувенірною продукцією в системі НБУ”.

  4. Постанова НБУ №496 від 23.12.2005 р. “Про затвердження Плану-рахунків бухобліку НБУ та Інструкції про застосування плану рахунків бухобліку НБУ” (зі змінами та доповненнями).

  5. Постанова Правління НБУ №206 від 21.05.2003 р. “Інструкція про порядок виконання операцій з дорогоцінними металами що скуповуються у населення у виробах і брухті”.

  6. Постанова Правління НБУ №8 від 14.01.2005 р. “Про затвердження Інструкції про організацію виготовлення випуску в обіг і реалізації пам’ятних монет України та сувенірної продукції”.

  7. Розпорядження НБУ №138-р від 7.03.2007 р. “Про встановлення нових цін реалізації на пам’ятні монети України та сувенірну продукцію із дорогоцінних металів”.

  8. Розпорялдження НБУ №223-р від 16.04.2008 р. “Про встановлення роздрібної ціни на видачу ювілейних медалей “10 років Монетному двору НБУ”.

Відповідно до статті 47, Закону України „Про Національний банк України”, для забезпечення внутрішньої і зовнішньої стабільності грошової одиниці України Національний банк має золотовалютний резерв.

В Законі України “Про Національний банк України”, закріплене визначення золотовалютного резерву: "резерви України, відображені у балансі Національного банку України, що включають в себе активи, визнані світовим співтовариством як міжнародні й призначені для міжнародних розрахунків".

Стаття 47, 48 Закону України „Про Національний банк України”, визначає структуру, поповнення та використання золотовалютного резерву. Золотовалютний резерв містить такі активи:

а) монетарне золото;

б) спеціальні права запозичення;

в) вільно конвертована валюта у вигляді банкнот, монет, інших платіжних інструментів, а також коштів на рахунках і депозитах в іноземних банках;

г) векселі, облігації (крім емітованих резидентами України), у вільно конвертованій валюті;

д) інші вимоги у вільно конвертованій валюті, передбачені чинним законодавством України.