Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вуж звичайний та інші.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Вуж звичайний - це велика і сильна змія, проте він не є небезпечним для людини. Зазвичай вуж зустрічається по берегах ставків, озер і струмків.

   Клас - Плазуни    Ряд - Лускаті    Родина - Вужоподібні змії    Рід/Вид - Natrix natrix    Основні дані: РОЗМІРИ Довжина: самця 60-80 см, самки 50-150 см. Максимальна підтверджена довжина: 200 см. РОЗМНОЖЕННЯ Статеве дозрівання: з 5 років. Шлюбний період: з квітня. Кількість яєць: до 30; чим старша самка, тим більше яєць у кладці. Інкубація: 42-70 днів. СПОСІБ ЖИТТЯ Звички: збираються у вологих місцях; активні вдень; вночі сплять у сухому місці; зиму проводять у стані заціпеніння. Їжа: жаби, плазуни, риба і ссавці. Тривалість життя: близько 9 років. СПОРІДНЕНІ ВИДИ Найближчі родичі - вуж водяний (Natrix tesselata) і вуж гадючний (Natrix maura) - також неотруйні. Водяний вуж, на відміну від звичайного, здебільшого перебуває у водоймищах і поблизу них.    Вуж звичайний є неотруйним, проте його часто плутають із отруйною звичайною гадюкою і вбивають без жодної причини. Вужа звичайного досить легко відрізнити від гадюки, тому що в цих змій на спині абсолютно різні візерунки - вуж має світлі плями з боків голови. Крім того, він майже вдвічі довший за гадюку.

ЇЖА

   Звичайний вуж харчується жабами, тритонами, саламандрами, рибою, ящірками і дрібними гризунами. Він також поїдає птахів, пташині яйця і пташенят. Проте таку здобич йому вдається впіймати не часто.    Полює вуж звичайний на суші, а також і у воді, в якій плаває, роблячи тілом хвилеподібні рухи. Дрібну здобич - пуголовків, тритонів або дрібну рибу - вуж заковтує у воді, а велику з'їдає на суші. Для пошуку здобичі вуж використовує свій чутливий нюх. Запахові імпульси він аналізує за допомогою язика і так званого Якобсонового органу. Наблизившись, вуж блискавично хапає здобич зубами. Його щелепні кістки закріплені в черепі за допомогою рухомих зв'язок, тому вони дуже еластичні. Після того, як вуж проштовхує голову здобичі в глотку, він проковтує і частину, що залишається, поступово пересуваючи щелепи по тілу жертви. Перетравлювання великої здобичі завжди займає багато часу, тому після прийняття їжі вуж прагне віддалитися в спокійне місце, де його ніхто не тривожитиме. Якщо вуж мало рухається, то він без їжі може обходитися протягом тижня.    Вуж завжди ковтає здобич цілою.

Спосіб життя

   Вуж звичайний є активним удень і зустрічається на вологих територіях - на лугах, в заростях чагарника і на лісових полянах. Вночі вуж зазвичай спить у сухому затишному місці. Він часто гріється на сонці, таким чином підвищуючи температуру свого тіла.    Іноді ввечері вуж звичайний залізає на кущ, щоб погрітися в останніх надвечірніх променях сонця. У холодніших районах вуж більшу частину року (8-8,5 місяців) проводить у стані заціпеніння, сховавшись в норі, дуплі дерева, ямі на березі ріки або ж біля дамби. Часто в такому захищеному від морозу місці збирається велика кількість вужів. У вужа звичайного є багато природних ворогів. Так, на нього полюють борсуки, їжаки, хижі птахи і чаплі.    Вуж звичайний - це неотруйна змія, тому від ворогів його захищає тільки захисне забарвлення. Від безпосередньої загрози вуж захищається так само, як і отруйна змія: підводить передню частину тіла, при цьому його паща закрита, а потім роздувається і шипить. Якщо це не допомагає, він намагається відлякати ворога виділеннями пахучих залоз, розташованих біля основи хвоста. Якщо і це не дає бажаного результату, то вуж прикидається мертвим.    Останній шанс врятуватися - це прикинутися мертвим.